StatistikbloggenV86

Publicerad 14 oktober 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Jägersro, Jackpot

Lika väntat som att det skulle bli en ”8-10-skräll” för två veckor sedan, var det att det inte skulle komma någon förra veckan. Då blev det i konsekvensens namn sexrättsjackpot; det brukar det bli i omgångar utan sådan jätteskräll.
Alla de tre största favoriterna, de som hade majoriteten av spelarnas förtroende (91, 62 respektive 53 procent), segrade. Ändå räckte en sjundehandare för att åttorna skulle springa upp i 35’. Man kan se det som en V5:a med 25 öres radpris. Ganska bra!


Nuncio blev den förste inom V86-spelet att ge 1,00 (ett dött lopp undantaget). Han blev spelad till 91 procent, det näst största favoritskapet någonsin, vilket var i paritet med chansen. Att han näst sist bara blev spelad till 61 procent, trots en enklare uppgift, framstår allt tydligare som årets mest obegripliga underspel av en favorit.
Precis som förra veckan, tror jag att det inte blir någon ”8-10-skräll” denna gång. Då blir det sexrättsjackpot och sämre spelbarhet. Dessutom innehåller kupongen tre årgångslopp, så analysen blir lite kortfattad. Jag hoppas propositionerna nästa vecka är bättre! Då är Bergsåker medarrangör, men jag längtar tills det blir Åby!


V86-1: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass. Struken: 11

De fem senaste omgångarna, och en tydlig majoritet av alla V86:or, har inletts med favoritseger. Jag ser ingen anledning att gå emot den här gången heller. Liksom senast är hästen med bricka två både spetsfavorit och spelfavorit. Spik!
 

V86-2: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass

Favoriten har segrat i sex av sju sådana här lopp i år. När favoriten inte segrar, är vinnaren rankad 2-5. Alla siffror finns på sidan 114!
Man gör inte vågen som spelare inför sådana här lopp. 4 är favorit före 6, på den bättre spetschansen. Goop och Nurmos. Loppet avgörs på Solvalla. Den som är bättre för dagen vinner, och fördel favoriten. Detta har vi sett förr.
 

V86-3: Autostart, medeldistans, åttahästarslopp för treåriga

Det finns de som propagerar för fler (!) treåringslopp, trots att de som avgörs inte blir fyllda. De som startar får fantastiskt bra betalt i förhållande till prestation. Ur spelarens horisont är sådana här lopp förstås urtrista.
Tre hästar är spelade. Storfavoriten kommer från stall som tävlar anmärkningsvärt sämre på bortaplan, och även hos andrahandaren är stallformen tveksam. Det kan finnas spelvärde i tredjehandaren 2 Wingait CH. Spelmässigt ointressant lopp.
 

V86-4: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp för treåriga i låg klass. Strukna: 1, 5, 8

I årets sex tidigare lopp, har vinnarna rankats 1, 2, 2, 2, 3, 6. Den kompletta profilen för lopptypen kan man utläsa på sidan 108. Inte heller dessa årgångslopp är spelstimulerande.
Av någon anledning blir det ofta strykningar i årgångsloppen. Det är stor skillnad i resultatprofil mellan lopp med tolv respektive nio startande (se sidan 80 till exempel). Det är inte så att de strukna hästarnas chans fördelas jämnt mellan återstående, utan de högrankade gynnas mest. Favoriten 6 Charlie Mearas har dessutom fått ett bättre spår och är en spik.
 

V86-5: Autostart, lång distans, låg klass

”Spår betyder inte lika mycket över lång distans” resonerar många. Kollar man i statistiken märker man markanta skillnader i hur ofta spår 12 favoritspelas om man jämför kort, medel och lång distans. Dock segrar man lika sällan från spåret oavsett. Denna intressanta felbedömning leder till att ”spår 12-hästarna” är ok spelobjekt i kordistansloppen, men värdelösa när distansen är lång.
Det är inga fel på favoriten här – mer än just gällande spelbarheten. Som spelobjekt är han inte bra. Loppet är ett garderingsobjekt, men samtidigt är detta det lopp spelarkollektivet garderar mest.
Förekomsten av årgångslopp på kupongen gör omgångarna så här. När ”alla” gått kort i dessa, garderar man här och hamnar (tyvärr) rätt på det.


V86-6: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp för ston

Statistiken över 15-hästarslopp med bilstart är ännu knapphändig (sidan 117), men precis som i föregående lopp, är spelarnas garderingsbenägenhet sannolikt motiverad. Fyra toppkuskar ur eliten rankas 1-4 vilket reducerar skrällrisken i allra högsta grad. Det är bättre att gardera i föregående lopp.
 

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 11

Rolig proposition! Men tyvärr avgörs loppet på Jägersro, med den vinklade vingen. Läs gärna om effekten av denna i Statistikbibeln V75. Skrällrisken reduceras, toppspåren 4-5 är inte gynnade på samma sätt som annars, innerspåret segrar oftast. Här är den spårgynnade hästen favorit och sannolikt även spetshästen. Klart det inte går att tippa mot då, men jag väger in stallform som en tung faktor då jag spelar. Denna kan motivera gardering i en enkel omgång – kanske.


V86-8: Autostart, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 7, 8

Omgångens bästa spik avslutar. 5 Staro Advisor Joli! Han är omgångens största favorit, men ändå underspelad i förhållande till chans (nu i alla fall, 64 procent).
Min rekommendation är att avstå denna omgång och invänta nästa. Jag tror inte det blir någon skräll denna gång. Men om, så är det mest sannolikt i V86-5, precis som spelarna tror. Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!