StatistikbloggenV86

Publicerad 28 oktober 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Åby

Det gick dåligt för mig sist. Av spikarna vann en, två galopperade och den fjärde satte sig fast i tredje inner. Men ändå: Vinnarna var rankade 1-1-2-2-3-4-4-5 och utdelningen blev 771 913 kronor. Det var en fullt gripbar rad även för de som spelar lite mindre system. Att den enda lilla skrällen, en femterankad, kom i det enda voltstartade loppet (med tillägg dessutom) var inte oväntat heller.
I vanlig ordning vann omgångens jättefavorit; denna gång hette den Fossens Bonus, var spelad till 69 procent och gav 1,28 som vinnare. Man kan i regel spela V86 precis som det vore V75, men med 25 öres radpris och få väsentligt högre utdelning.
Denna gång är det Åby som är medarrangör – det brukar passa bättre! Utdelningarna blir högre än när man delar med Bergsåker eller Jägersro.
 

V86-1: Autostart, stayerdistans. Struken: 10

Lång distans och Åby, det bör innebära många positionsväxlingar och att bästa hästen slutligen vinner. Vem som är bäst för dagen är inte alldeles lätt att se. Jag tror att 8 Ragamuffin är bäst av de svenska, men det är två danska med också…
Spår 8 är inte bra, men då det finns open stretch kan det lösa sig ändå om man kör smart, och Söderkvist är en jättebra kusk. Jag trodde 4 West Wing skulle bli mer spelad, men när den nu bara har sex procent är det plötsligt ett bra skrällbud istället för en tveksam favorit.
 

V86-2: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Intressant statistik för de här loppen finns på sidorna 108-109. Favoriten har dåligt spår, och då infriar den bara två gånger av tio ungefär. Det finns stora plus kring andra-tredjehandarna, och då spår är lite extra betydelsefulla i årgångslopp är tipsettan given: 5 Trabant kan till och med vara en chansspik. Annars bör man strecka åtminstone rank 1-5.
 

V86-3: Autostart, kort distans, mellanklass

2 Supreme Star 63 procent! Det bör vara i mesta laget. Trots alla segrar har han inte travat som bäst på slutet. Han står lite hårt inne på pengarna och den här typen av lopp brukar på Åby generera en ganska låg andel favoritsegrar. Nja… jag tippar favoriten etta, och tror det enskilt mest sannolika scenariot är att han leder runtom, men att den chansen ändå understiger 50/50. Värd att gardera.
 V86-4: Autostart, medeldistans, tvååringslopp. Struken: 12
Fem sådana här lopp har funnits på kupongen tidigare (resultat på sidan 106). Samtliga har vunnits från ledningen. Loppen brukar se ut som Svampen: Några galopperar bort sig, en tar ledningen och den håller till mål.

De fem tidigare ledarhästarna har rankats 1, 1, 1, 2 och 7, och har alltså segrat samtliga. Det är rätt mycket lotto över tvååringslopptippning, men man bör tänka på att ston har lite fördel framför hingstar så här tidigt i karriären.
 

V86-5: Autostart, medeldistans, hög klass

1 Bear Dancer är en bra favorit! Se bara till att inte släppa ledningen för tidigt; i så fall kan det till slut bli för långt fram. Chansen ska vara bättre än spelprocenten (38), jag spikar.
Stall Kolgjini har tagit hem fem årgångslopp – bara den senaste veckan. Man får dock gå tillbaka till 11 september för att hitta en seger i lopp för ”vuxna”. Kanske 3 Orione Spin (2 procent) tar den nu? Stall i form noteras i alla fall.
 

V86-6: Lopp med ett tillägg, hög klass

6 Daley Lovin är dubbelt så bra som Maharajah. I alla fall ligger spelet på det viset. Ifjol var det Maharajah som var favorit i det här loppet, men han hade ingen chans att hinna fram. Spelprocenten stannade då vid 37.
Det är vanligt det där, att stjärnor på tillägg blir storfavoriter, men inte hinner fram till de mindre meriterade på start i The Owners Trophy. Går man tillbaka till tidigt 2000-tal, så finner man att storstjärnor som Scandal Play och Digger Crown misslyckats att infria favoritskap från tillägg i det här loppet. Det gick inte att hinna fram till de på startvolten.
Av 2000-talets 15 upplagor har åtta – 53 procent – vunnits från ledningen. Utförliga resultat återfinns på sidan 150!
Jag minns loppet för åtta starter sedan, då 1 Västerbo Paymyday tappade segern i ett uppmärksammat V75-löp genom att släppa ledningen till en hårdare betrodd stallkamrat. Sedan dess har det inte varit läge att köra hästen i spets, men nu äntligen..! Jag tror han är redo för sin bästa prestation på ”år och dar” i den positionen. Fem procent på en tredjehandare är alltid mycket bra, och när det dessutom är spetshästen i loppet så… det här är omgångens bästa fynd.
Favoritens stallform är ett litet frågetecken. Sedan 10 oktober har man anmält 27 hästar, fyra av dem har fått strykas och två har segrat (till totalt fyra gånger). Kanske betyder det inte så mycket, men för att jag ska köpa en favorit spelad till 75 procent får det inte finnas mycket frågetecken alls.


V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp

2 Joy Ribb är lite bättre än de andra för dagen. Vad som oroar lite, är att hon ska ”köras snällt”. Släpper man ledningen för tidigt, riskerar man att hamna alldeles för långt bak. På Åby släpps, på grund av open stretch, många ledningar. Hon får ungefär hälften av spelet på sig och det verkar rimligt. Spikbud.
 

V86-8: Två tillägg, medeldistans, stolopp

Kapitlen med statistik över tilläggslopp tycker jag är bland de mest värdefulla i nya V86-bibeln. Kunskapen om hur resultatprofiler påverkas av propositioner är inte så utbredd alls.
För sådana här lopp (sidorna 163-164) kan man se, att de på dubbla tillägg är så gott som chanslösa. De drar ofta på sig mycket spel, men att ta 40 meter över 2140 låter sig sällan göras. De längst bak tar enstaka segrar och är riktigt dåliga spelobjekt.
Jag köper direkt favoriten 7 Bethel Hanover. Hon har inte fått utdelning efter hur bra hon är, borde haft mer pengar på sig och kommer säkert att få det. Förmodligen sitter hon i ledningen tidigt; det här till att man släpper till favoriter, speciellt om de har en toppkusk i sulkyn.
Loppets bästa skrällbud är 1 Bizzy Sisu (3 procent!) som knappast lät hitta en bättre uppgift i karriären. Tänk om hon körs i ledningen, och/eller favoriten galopperar…

24 juni var senast som favoritdubbeln slog in under en V86-omgång. Fram till dess hade den slagit in 28 gånger av 181 (15,5 procent) och även genererat en liten nettovinst (se sidan 50!). Jag tror det kan vara dags att lasta in några kronor på den idag.

Förra onsdagen visades, att det inte behövs någon jätteskräll för att V86:an ska betala jättebra, en liten femtehandare kan räcka. Men den typiska V86-profilen är ändå den, med flera favoritsegrar och en stor skräll rankad 8-10. Så här bedömer spelarna chanserna för skrällarna den här gången:

V86-1                      10,4
V86-2                        1,8
V86-3                        3,8
V86-4                        2,3
V86-5                        3,8
V86-6                        0,9
V86-7                        3,3
V86-8                        5,7

Spelarna väljer tydligt V86-1 som omgångens skrällopp. Det är inte vanligt att skrällen kommer direkt i första avdelningen, det har bara hänt två gånger i V86-spelets historia (197 omgångar). ATG brukar välja att lägga ett lättlöst lopp först. Jag skulle hellre gissa på tvååringsloppet, V86-4.
Jag går emot veckans två största favoriter den här gången, och föredrar istället de något svagare i V86-5, V86-7 och V86-8. Det blir något av ett ”TV-system” alltså. Jag önskar alla läsare lycka till med spelbesluten!