StatistikbloggenV86

Publicerad 18 februari 2015 av Jens Sjödén V86, statistik, Solvalla, Jägersro

Omsättningen sjönk förra veckan, trots att det var en av tidernas största jackpots! Mycket märkligt. Spelarna skulle fått 104 procent av insatserna tillbaks ifall det blivit utdelning i alla vinstgrupper, vilket hade varit rekord. Konstigt att inte fler nappade på ett så fint speltillfälle.

1.131 system levde inför sista loppet i onsdags. 13 av dem sprack då favoriten vann! 99 procent överlevde. Så mycket var aldrig ens Järvsöfaks streckad på sin tid, han nådde 97,5 procent som mest. Det här är fullständigt galet, och kan knappast förklaras bara av att folk gillar att spela ”tv-system”. Man kan gissa, att Harry Boy kanske är konstruerad att lägga spikarna på slutet, och att ”alla” Harry vinner när det blir rader sådana som den senast.

Idag finns inga möjligheter för spelarna att få mer än omsättningen tillbaks. Den måste i så fall stanna vid 17,3 miljoner, vilket är orimligt lite. Det blir säkert över 20 igen! Fjolårets omgång omsatte bara 14, men V86-spelet fick en riktig kick efter att man senarelade tävlingarna för några månader sedan. Det spelas en hel del extra de sista timmarna (vilket fått ATG att tro att det skulle bli samma effekt för V75 på lördagarna, hmm…).

 V86-1: Lopp med ett tillägg, stayerdistans

Statistiken kring sådana här lopp är intressant. Favoriterna infriar bara i tio procent av loppen, och det är bara de allra starkaste som vinner.

Det är helt jämna chanser mellan start- och tilläggshästar, men de spelas inte jämnt. De på tillägg spelas mycket hårdare och spelfynden står i regel på startvolten.

”En häst påbörjar ett lopp som den avslutade det senaste”, och det talar inte för favoriten 4 West Wing. Det gör inte hans individuella profil med många fler andraplatser än segrar heller. Detsamma gäller för övrigt tränaren i år, och han har inga toppsiffror som favoritinfriare heller. Den här favoriten är ingen man bygger systemen kring som statistikspelare.

Men en sak talar för favoriten: Loppet blev inte fullt. Det gynnar alla som startar, och mest de högst rankade. De i botten av turordningen hade normalt inte kommit med och agerar bara rundningsmärken.V86-2: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp

Man måste tro sina ögon. 10 Research har varit osannolikt bra de två senaste, som en ny häst. Alldeles för bra för den här klassen. Bara att spika i detta fantastiskt svaga lopp!V86-3: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp. Struken: 15

9 Mr Hot Shot rann undan från spets med liten marginal senast och blir nu omgångens största favorit, trots bakspår – på att man antar att han är minst dålig! Sådana favoriter tycker jag inte om. ”Dagens största” brukar vinna på V86, och jag har fått äta upp förr när jag gått emot, men…

Statistiken för lopptypen är mycket begränsad, men generellt är spår 9 bakom bil det mest överskattade. Av någon anledning är Takter också den kusk som överspelas hårdast, i alla fall har det varit så de senaste åren. Kanske är jägersropubliken lite extra patriotisk? I alla fall finns indikationer om att favoritens chans ligger långt under dess spelprocent.

V86-4: Autostart, kort distans, stolopp

Alla vet, att 6 Quick On The Draw vinner om felfri, men också att hon är ”galen”. Sex galopper de tio senaste, och tio de tjugo senaste. Jag litar dock på Adielsson. Han har kört henne tre gånger, felfri och seger varje gång. En nedstrykning vore optimalt, men hon tippas ändå!

Galopperar hon bör 3 Yoga Brick leda runt om. 2 What’s Yor Limit räknas på formen. Båda motbuden är hårt betrodda och gör loppet spelmässigt ointressant.

 

V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp

I en på pappret enkel omgång kan skrällen komma här. 1 Happy Loke nämns speciellt. Hon har haft oflyt på slutet och innerspår gynnas av Jägersros vinklade vinge. Åtminstone en platsskräll! Tänk på att det är Trio i vartenda lopp. V86-6: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 7, 8

En maxgräns vid 75’ gör det här till det tangerat sämsta lopp Solvalla haft på sina onsdagstävlingar. Fem lika svaga lopp har körts tidigare, och fyra av dessa vanns av favoriten. Statistiken över lågklassiga fyraåringslopp generellt visar, att favoriten vinner varannan gång och någon rankad 2-5 den andra gången.

Det är intressant att notera, att det är likadan resultatprofil i årgångsloppen i början av året som i slutet. Jag har förgäves letat efter skillnader.V86-7: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 5

Ingen har väl missat att 3 Vivo per Lei är hemmahästarnas hemmahäst. 28 st: 10-6-2 är hans fina facit på Jägersro. 9: 0-0-0 på andra banor…

2 Dixie Exclusive släppte ledningen som hårt betrodd i ett lopp med 200’ i förstapris på V75 senast – så hästen fick åka hem med svansen mellan benen och kusken med en dumstrut på huvudet. ”Fungerar bäst i ryggar” säger man inför den här starten – det kan översättas till ”blir helst oplacerad”. Den här favoriten går vi INTE på.V86-8: Autostart, kort distans, hög klass

Femtespåret visar så enorma siffror att man bara måste nämna det varje gång. 5 Twigs Voici står egentligen inför en drömuppgift, men hon var riktigt svag senast och utan form vinner man inga lopp. Dessutom lär den svagare prestationen senast göra kusken benägen att släppa ledningen.

8 Chip Dealer fråntogs segern senast på grund av en kuskförseelse. Det blir fel på så många sätt. Hästen (ägaren) får straffet, trots att denne är helt oskyldig. Chip var duktig som vann loppet! Sedan får de andra i detta löp möta en häst som är överkvalificerad för klassen. Med prispengarna från sist hade han inte fått starta här. Jag har en lösning på problemet: Låt felande kusk böta motsvarande loppets förstapris, och dela ut pengarna till förfördelad part.

3 Diego M Boko är nog ungefär lika bra och han blir bara bättre hela tiden. Stall i form är ett plus. Spår 3 är dock också ett tydligt minus, man blir ofta kvar i tredjespår lite för länge och hamnar till sist långt bak. Det är mycket bättre att ha 4-5!

Nä, mycket talar för att favoriten 6 Maffioso Face får överta ledningen och därför vinner. Erik är en grymt säker favoritinfriare, som trots att han favoritspelas hårt och ofta, ändå överträffar spelarnas förväntningar. Det är det inte många toppkuskar som förmår göra!

Det här blir något av omgångens nyckellopp. Av erfarenhet vet man att ”alla” har favoriten i sista. Vinner den så fastställs utdelningen till värdet efter sju avdelningar, och det blir förmodligen sexrättsjackpot igen.