StatistikbloggenV86

Publicerad 16 december 2015 av Jens Sjödén V86, Jackpot, statistik, Solvalla, Jägersro

Omsättningen sjönk med hela tolv procent mot en jämförbar omgång två veckor tidigare: Det var samma banor som delade, båda omgångarna var på förhand jättelätta. Jag vill misstänka, att det var förekomsten av två tvååringslopp – unikt – som bidrog till detta.
Jämför man istället med samma onsdag i november (även då samma banor), så var tappet bara 7,4 procent, Men det brukar omsättas mer i december! Jämfört med fjolårsomgången tappade man bara tre procent – men V86 har ju gått starkt framåt i år, så förväntningarna låg vid att man med ”vanliga lopp” skulle plussat fem-tio procent.

Jag har inte sett en sådan tydlig ”tvååringseffekt” tidigare. Jag brukar undersöka saken när sådana lopp dyker upp på kupongen, men finner normalt inte tapp på mer än enstaka procent. Å andra sidan har det heller aldrig funnits två på en och samma kupong förut.
Jag gjorde en omröstning på twitter. Den slutade med att 16 procent var positiva till tvååringslopp på kupongen, 43 procent negativa och 41 procent likgiltiga. Profilen var förväntad, kanske hade jag trott att en majoritet skulle vara likgiltig.

Dagens Dubbel gav 3,68 sist och det är normalt inte mycket att skriva hem om. Men det var sällsynt starka favoriter, snudd på rekord. Båda hade chanser kring 2/3 och odds från 2,50 och uppåt hade varit bra. Det blir ofta lite överodds på favoriter i slutet av en tävlingsdag (och underodds på skrällar: Jämför med senaste V75-vinnaren, spelad till 0,3 procent men bara 82 gånger på vinnarspelet).


En liten påminnelse om förväntad utdelningsnivå. Det varierar en del med, vilken bana som Solvalla delar X-press med:
Åby                      108 546 kr (26 procent sexrättsjackpots)
Jägersro          47 785 kr (32 procent sexrättsjackpots)
Bergsåker           34 676 kr (43 procent sexrättsjackpots)

V86-1: Autostart, kort distans, stolopp

2 Ultimate Wine har tävlat med skor två gånger. Senast i ett lopp för hästar med max 7’, där hon slutade tvåa bakom en som idag har 25’ på kontot. På slutet har hon två fjärdeplatser, men har då kunnat gå barfota. Hon är yngst i fältet, säkert en delförklaring till det stora förtroendet från spelarna. Hon har vunnit ett lopp i Sverige: För fem månader sedan, som favorit mot ston med max 25’ – och var då ensam barfotahäst i fältet. Jag tycker inte meriterna räcker för att motivera favoritskap, knappt för att streckas alls. Motståndet är flera klasser för hårt. Men ”alla kan vinna från spets”.
PU själv tippar stallkamraten 10 Alvena Take It. I januari vann hon ett stolopp med snarlik propp, över kort distans, från dåligt spår, på Jägersro, med skor på hovarna – och loppet gick som V86-1. Historien har en tendens att upprepa sig.
1 Lovely Buv är en personlig favorit. Ett aber är, att hästen bara gått med skor tio gånger, och den främsta meriten är från senast, då hon som trea blev avhängd från rygg ledaren. Över kort distans har hon aldrig vunnit. Men hästar blir överlag mer sprinterbetonade med åren, och innerspåret är väldigt gynnsamt på Jägersro. Som spelad till 2,5 procent är hon intressant.
 

V86-2: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp. Struken: 8

Efter sex raka galopper, gick 3 License Holder felfritt senast. Det var första felfria i nya regin. Hästen var minst spelad i fältet, men som han gick…! I det här trötta sällskapet räcker en upprepning till seger. Nu har han inte gjort två bra lopp i rad på åratal, men då han är spelad till 0,9 procent är han ändå ett fynd. Han hade lika gärna kunnat bli stor favorit på den senaste prestationen. Senast var det kort distans, han har tagit karriärens alla segrar på medeldistans. Han är trög från början och gynnas av 2140 nu.
Det finns ingen häst av Standouts kaliber bland motståndarna. Faktum är, att loppet är vidöppet om mitt drag inte håller. Alla andra som kan vinna är hårdare spelade och ganska ointressanta som spelobjekt. Statistiken (sidan 79) visar anmärkningsvärt låg favoritchans och hög skrällrisk för sådana här lopp. Jag väljer att gå all-in och spika. Omgången i övrigt är lätt. Om License Holder galopperar igen vinner någon av de mer spelade och utdelningen blir låg. Risken finns att det stannar vid fyrsiffrigt även om han vinner till låg procent.

V86-3: Autostart, kort distans, tvååringslopp. Struken: 2

4 Demos Racing tog en stark dödensseger så sent som förra onsdagen. Utgångstipset är bevarad form, eller att han rentav gått framåt. Rimlig favorit.
8 Racing Mange var naturligtvis toppad till Uppfödningslöpningen senast och är rimligen inte lika bra nu. Dessutom travade han illa senast och fick sämsta spåret. Det blir nog en tung löpning igen.
7 McSpirit har aldrig förlorat och 3 Ricochet Face ska köras i ledningen igen. Fyra streck är heltäckt.

V86-4: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 7

8 Romeus spurtade ”som en ny häst” näst senast och hann förbi alla utom undantagshästen Timbal. Det är att betrakta som en seger. I ljuset av det är det märkligt, att V86-spelarna hade honom som fjärdehandare i den avsevärt mycket enklare uppgiften senast, som föga oväntat slutade med seger. Det här är inte tuffare. Spik! Kapacitet, form, kusk, spetschans och har vunnit med skor…


V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 8, 12

7 Secret Lane är yngst i loppet och sto. Hon blir spelarnas favorit i brist på annat. Spetssegern senast kom i ett fantastiskt svagt lopp. Förra veckan blev det favoritseger i V86-5, men det kan gå månader mellan gångerna då man med flit placerar ett öppet lopp här.
Ronny Palm har inget stort stall. Senaste månaden har det bara blivit tolv starter. Men vilket facit! 12: 5-4-0. Och detta med hästar spelade till höga odds. 11 Capac Boko är en av de tre som missade plats, men det var tuffare motstånd och fel distans då. Jag tänker inte missa på den här 0,7-procentaren i alla fall!
 

V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Tredje årgångsloppet på kupongen – och det tredje som inte ens är nära att bli fullt. Kolla prispengarna: 175’ – 100’ – 100’ i den ordningen, mest till tvååringarna förstås för de är ju bäst.
De vuxna hästarna får tävla om 30’ – 60’ – 60’ - 60’ – 100’. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man gödslar med i årgångsloppen, hästarna räcker helt enkelt inte till. Hur många år ytterligare ska det ta, innan man upptäcker det? Spelaren i mig börjar redan bli less.
På Solvalla går dagens mest spelvänliga lopp som lopp 2, V5-1. Det stoloppet kunde man rimligen flyttat in på kupongen. Sedan ligger två amatörlopp inom V5 också. Inte högsta klassen kanske, men ur spelarens perspektiv i alla fall bättre än årgångsloppen. Där blir det fulla fält! På senare år har andelen lärlings- och amatörlopp sjunkit drastiskt på V86, det tycker jag är fel. Årgångsloppen har ökat sin andel och utdelningarna har sjunkit. Medianutdelningarna på V86:
2013                      216 713 kr (8 procent sexrättsjackpots)
2014                        75 939 kr (26 procent sexrättsjackpots)
2015                       52 535 kr (35 procent sexrättsjackpots)
Jag tycker det var bättre 2013.
1 Al’s Winnermede dissade jag senast. Han gick ut i Brons på V75, och jag trodde ”inte han skulle nå ledningen”. Jodå, det blev spets från bakspår (sådant händer i fyra procent av loppen), och då naturligtvis enkel seger. Nu går han kraftigt ned i klass och har spetsläge igen. Åtta-nio av tio bommar ledningen från innerspår bakom bil, men den här har visat startsnabbhet och gynnas av att ha värsta spetshotet sida-sida. Omgångens bästa segerchans.
 

V86-7: Voltstart, medeldistans, mellanklass

1 Abaz America är fattigast i fältet och har bara vunnit ett lopp på 19 starter efter tvååringssäsongen - den gången gick han barfota. Men han fick också ledningen den gången. Han kan nå den igen och kusken släpper inte på spetsbanan Jägersro. Trots stora minus räknas hästen tidigt.
7 Vivo Per Lei är nog den mest utpräglade hemmahäst jag någonsin sett. 36: 13-6-2 på Jägersro, och han har varit hemmapublikens favorit. Bara en gång har han gett mer än tre gånger. På andra banor – 11: 0-0-0.
5 Shogun DK hade spikats om det varit autostart. Med volt är läget missgynnsamt (sidan 129) och galopprisken tydlig. Dessutom missgynnas han sannolikt av omstarter.
Omstarter gynnar bakspårshästar, och här finns två riktigt dugliga i 8 Drogba Bob och 10 Nelle Atticus Jake. Genomsnittlig omstartsrisk är 4/10, men efter att ha studerat ekipagen bedömer jag risken som större här. Invänta omstart, och nyttja sedan nämnd duo på tvilling- och triospel!

V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

5 Augustus F var jätteduktig då han för sex veckor sedan inledde en V86-rad. Från samma startspår fick han dödens, men vann ändå. Nu är han spetsfavorit. Den gången var han den enda som gick med skor – alla motståndare gick barfota runtom! Att de inte får ha den extraväxeln idag gynnar honom förstås ytterligare. Klar tipsetta och spikförslag.
I den loppspecifika statistiken på sidan 93 i Statistikbibeln V86 är det en sak som sticker ut. 29 procent av loppen vinns bakifrån! Det är nästan dubbelt så mycket som i andra klasser. Det här ger förstås avtryck i spårstatistiken på samma sida. Spår 10 är det mest vinstrika, och spår 12 är det som lönar sig bäst på vinnarspelet! Därifrån vinner man ofta, men framför allt till höga odds. Så höga, att det normalt så överlägsna femtespåret förpassas till en andraplats i oddskategorin.
12 Impression spikade jag sist då hon förlorade med noshår. Då var det bara ston emot, och max 500’. Mycket tuffare här. Men att på två veckor gå från spik till att bli rankad sist!? På bara 0,5 procent!? Galet, då förutsättningarna i övrigt (tvärtemot vad kollektivet tror) är så gynnsamma.

Förra veckans sex sjuor och 96 sexor låter ju bra, men då omgången blev så enkel som den såg ut på förhand, gick systemet ändå inte ihop. Nya tag idag!
Lilla systemet:
10, 5, 7, 3, 1, 12, 2, 8, 11, 9 (4)
3 Licence Holder
4 Deimos Racing
8 Romeus (1)
5, 7, 11, 2, 9, 1
1 Al’s Winnermede (2)
10, 8, 5, 7, 2, 1, 3
5 Augustus F

105 kronor blir det där.


”Seriösa” systemet:
10, 5, 7, 3, 1, 12, 2, 8, 11, 9 (4)
3 License Holder
4, 7, 8, 3
8 Romeus (1)
5, 7, 11, 2, 9, 1
1 Al’s Winnermede (2)
10, 8, 5, 7, 2, 1, 3
Alla (5)
5 040 kronor

Med hjälp av Jokersystemet ställer jag två krav under fliken ”Utgångar”. Först måste minst en av tre plushästar vinna:
V86-1                      10
V86-3                      4
V86-8                      5

Av följande minushästar får sedan max en vinna:
V86-1                      8, 9, 11
V86-3                      3
V86-5                      1, 9
V86-7                      3
V86-8                      8

Nu är kostnaden nere i 1 500 kronor. Den som hellre satsar tresiffriga belopp tar bort minushästarna från systemet och hamnar på 666 kronor.
Fjolårets motsvarande omgång omsatte bara 19 miljoner. Men sedan dess har V86-spelet ökat avsevärt i popularitet – och så är det ju jackpot, så idag lär det bli mer. Senaste jackpotomgången omsatte 25,4 miljoner, men då var spelattraktiva Åby medarrangör och det fanns inget tvååringslopp på kupongen. Idag hamnar man rimligtvis någonstans däremellan och återbäringen till spelarna blir runt 86 procent (om sexorna ger pengar).

Det märks att det är vintersäsong. Den som spelat vinnare på alla favoriter de fem senaste veckorna har gått plus! Innan var det en lång period, aug-nov, med tolv omgångar där favoritspelaren gick back varenda vecka.
Med bara 69 miljoner kombinationer att hålla reda på, är det här teoretiskt en av de enklaste omgångarna i V86-historien. Så har det varit flera gånger på slutet nu. De tunna fälten beror dels på att vintern börjat komma, dels på att man skriver ut så många årgångslopp. Det ena går att åtgärda. Utgångstipset är att det blir låg utdelning igen och kanske jackpot till årets sista V86:a om två veckor. Nästa vecka är det uppesittar-V75 på onsdagen.