StatistikbloggenV86

Publicerad 6 januari av Jens Sjödén V86, Solvalla, Jackpot

2015 blev ett bra år för V86. Omsättningen ökade med nio procent, från 17,72 till 19,24 miljoner per omgång. Egentligen ökade det ännu mer, då nedlagda spelformen V8 ingår med 0,9 miljoner i 2014-siffrorna. I procent ökade V86-spelets popularitet mer än V75, men V75 ökade mer i kronor.
Jag tycker V86 är det bästa spelet. 2016 kanske man kan slå rekordnoteringen om 19,55 miljoner per omgång, satt 2012. Om man räknar bort V8, som ingick 2012 men inte finns idag, är rekordet redan slaget med god marginal.
ATG:s båda flagskepp går det utmärkt bra för. Dock läste jag att enloppsspelen vinnare, plats och tvilling rasat med 25-30 procent. Kan det verkligen stämma? Sedan man gjorde om hemsidan så man inte kan spela och se på loppen på samma gång, var det givet att man skulle förlora omsättning på just dessa spelformer, men jag överraskas av nivån. Andelen nätspelare måste vara väldigt stor på dessa spel. Trist hursomhelst, det här äter ju upp storspelens ensiffriga procentökningar.

Man har försökt få upp enloppsomsättningen med högre återbetalningsprocent på Vinnare, samt införande av Trio i alla lopp, men så länge man måste välja mellan att titta på och att spela på loppen tror jag inte det kommer att hjälpa.
”V86 är V75 med 25 öres radpris. Ett lopp får man gratis och slipper lägga tid på. Omgångens största favorit har segrat alla sju gånger under november-december.”
Så skrev jag senast och det slog in igen. Ready Ribb vann utan problem den sista avdelningen till bottenoddset 1,34 och såg till att storfavoriterna vann alla 8/8 under årets två sista månader.

Ändå var det ingen som hittade alla rätt. Själv fick jag med jätteskrällen Kay Adams (0,85 procent) – av den enkla anledningen, att det var lätt att identifiera omgångens skrällopp. Däremot missade jag på spikarna, då dessa inte nådde ledningen som jag trott. Till exempel trodde jag att man skulle slentriansläppa till Pelican Trio, då denna var spelad till skyhöga 55 procent. Det hör ju till! Men en smart kusk släppte inte, trots att han hade en häst som ”är bäst när hon får smyga med i ryggar”. Sådana hästar finns i verkligheten nästan inte, utan alla vinner mer när de körs i ledningen. Och storfavoriterna faller, då de får utvändiga resor.

V86-1: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp. Struken: 5

Bara nio anmälda. Det är ganska sällsynt, så i Statistikbibeln V86 har sådana här lopp buntats ihop med de avsevärt vanligare tiohästarsloppen. Sidan 79 är det som gäller!
Det första man slås av, är de överlägsna resultaten från spår 5. Man skulle kunna tro att spår är en mindre betydelsefull faktor ju färre som startar, men det mönstret ser man inte. Den som vunnit spårlotten vinner också loppet – oavsett hur den är rankad och spelad. I alla fall en gång av fyra. Och oddsnivån på vinnarna är så hög, att det lönar sig fint att spela på dem ”i blindo”. Och på streckspelen är spelvärdet ännu högre! Kusken kan påfallande ofta ge sin häst ett gynnsamt och vinnande löpningsförlopp från det läget.
6 Andrew Dragon har bara startat en gång i Sverige men är tydligen trög ut. Frågan är om han har glädje av att ha blivit nedstruken till toppspåret? De som hamnar bland de tre sista snittar fyra procents segerchans (sidan 79 igen). Spets, dödens och andra ytter är positionerna som gäller.
Det är svårt att spetsa från innern på Solvalla, men 1 Hero Sjöhammar kan lyckas. Kombinationen av Stig H:s toppform och spetschans gör hästen mycket tidig i ranken. Först i turordningen är han också, statistiken visar att sådana vinner en gång av fyra även de.

V86-2: Autostart, lång distans, stolopp i låg klass

4 Bula Bula Am mötte senast en armada av formtoppade Untersteiner-hästar. Trots stort favoritskap, och trots förekomsten av open stretch på Åby, fick hon inte överta ledningen. Detta blev loppavgörande. Hon gjorde ett fantastiskt starkt lopp i dödens. Men mot kanonen Jetset, som serverats en ultimat smörlöpning, fanns inget att göra. Och detta var alltså V75.
Gången innan förlorade hon bara till en miljonär, hingst dessutom, efter att denne också serverats en smörlöpning av Örjan Kihlström.
Nu möter Bula bara ston. Och av mycket, mycket lägre klass. Startspåret blev fint. Den här gången är det hennes tur!

V86-3: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 6

Det finns en nybliven fyraåring med i fältet, mot idel äldre hästar. Naturligtvis blir denne jättefavorit. Överspelet på unghästar är fascinerande.
Sidan 85 är en av de intressantaste i V86-bibeln. Närmare tusen 2140a-lopp på Solvalla med tolv startande har undersökts. Spår 7 sänker tydligt infriandechansen för favoriter, som ofta hamnar på vingel därifrån. Chansen reduceras med 1/3 ungefär. Att bli nedstruken ett hack hjälper inte speciellt.
Lärlingslopp finns det statistik över på sidan 103. Ryktet stämmer: Favoriterna vinner sällan och skrällar ofta. Favoritens kusk har fått spelarnas förtroende sju gånger i V75/V86-sammanhang utan att lyckas infria.
2 Brooklyn Club har efter 22 starter aldrig segrat. Snälla, kör i ledningen…!

V86-4: Autostart, lång distans, låg klass

2 Ekavir är också storfavorit, men avsevärt lättare att köpa. Mycket talar för: Tidig spets, distansen som gör att ingen kommer att trycka på, stall- och individform. Och så turordningsettan…

V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 12

I den här typen av lopp är spårfaktorn som bekant extra betydelsefull. 3-5 gäller, därifrån vinns hälften av loppen, och till höga odds (statistik på uppslaget 66-67!).
Påfallande svårt är det att segra från spåren 1, 2 och 9.
2 Stirling Cheer är jättefavorit och ingen dålig favorit egentligen. Dock väl stor i nuläget, det är inte rimligt att bedöma chansen som 61 procent, vilket hon är spelad till i skrivande stund. Alla i den spårgynnade trion är goda nog för att vinna. Minst en av dem bör få en gynnsam löpning, jag streckar alla.
7 Scarpia är ensam hingst mot många ston och några valacker. Sådant brukar kunna märkas i loppen. Fem streck får räcka, det skräller inte jätteofta i sådana här lopp (sidan 66).

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass

Snarlikt föregående lopp, men lägre klass. Bläddrar man tillbaks till sidan 64 finner man att den lägre klassen påverkar resultatprofilen så, att det blir färre favoritsegrar och fler skrällar (surprise). Spåren 4-5 vinner fortsatt mest och till höga, vinstgivande odds. Här vinns dock fler lopp bakifrån, och särskilt lyckosamt har det varit att starta från bricka 11.
Loppet har bland omgångens bästa möjligheter att bli skrällgenererare.

V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp. Struken: 12

V86 är 25-öres V75. Under fjolårets avslutande fyra månader vann omgångens största 15 gånger av 17. Man behöver inte vara rädd för att spika den vinnare man får gratis, V86 kan ge jättebra ändå. Som senast, då ingen hittade åttan.

V86-8: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass. Strukna: 8, 11

Statistiken på sidan 114 visar en favorit-eller-skräll-profil för de här loppen. Då loppet saknar tydlig favorit väger det över åt skräll den här gången. Jag är lite sugen på 12 Hoochiecoochie Man som gynnas kraftigt av strykningarna och lär stanna på ensiffrig procent…

Systemet:
1 Hero Sjöhammar
4 Bula Bula Am
2, 12, 7, 1, 8, 4, 3, 9, 10, 5
2 Ekavir
2, 4, 5, 7, 3, 6
Alla
4 Coco de Vie
Alla
1 800 kronor

Jag tror på den här typen av upplägg. Det är viktigare att identifiera skrälloppen än skrällhästarna. Till lågt radpris har man råd att massgardera flera lopp, och de gånger det skräller blir man enormt välbetald! Att sätta flera favoriter är inte heller lika svårt på V86 som på andra spel.
Lycka till med spelbesluten