StatistikbloggenV86

Publicerad 25 februari 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Bergsåker

Idag får spelarna en ny chans att hämta pengar från ATG! Om omsättningen stannar under 24.415.005 kr kommer det nämligen att delas ut mer i vinster än det spelas för – förutsatt förstås, att det blir utdelning i alla vinstgrupper för en gångs skull. Förra gången ett liknande erbjudande gavs, omsattes bara 23 miljoner och omsättningen sjönk (!) från veckan innan. Nu har folk fått lön och jag tror det blir mer!
Någon som minns hur tongångarna gick då V86 sjösattes för tre år sedan? Det var inte många som klagade över att det var för lätt, eller över att 6-7 rätt förmodligen inte skulle ge något…
Går det då att göra pengar såna här favoritomgångar? Klart det gör – det är ju bara att spela på favoriterna! Det kostar 800 att lägga en hundring på var och en. I onsdags fick man 1.067 kr tillbaks, veckan före en knapp tusenlapp. För tre veckor sen blev det 1.233 kr ner i plånboken.
Men om man vill leva farligt då? Jodå, det funkar det med. Den som spelade andrahandarna i onsdags fick 1.048 kr och veckan innan gav de en knapp tusenlapp…
Förra veckan avgjordes 15 lopp på de stora riksspelen, V86 och V75. Tio vanns av favoriten och fem av andrahandaren. Det finns flera skäl till att det varit så lättlöst på slutet, men den främsta anledningen är de ojämna loppen. Det har många gånger inte varit fullt anmält. Loppen har bara innehållit enstaka hästar med rimliga segerchanser.
Att ta två hästar i varje lopp kostar 64 kr både på V75 och V86. På V86 hade man fått 717 kr tillbaks och på V75 1442 kr. Om man valt att spika de två största favoriterna, hade man fått ned insatsen till 16 kr. Man får tänka om, när vi är inne i en så favoritdominerad period. Det går att göra pengar i favoritomgångar också!
Idag är det fem lopp där det inte blivit fullt anmält! Av övriga har man strukit hästar i två. Bara ett enda lopp, V86-6, är fullt den här veckan. Det talar för ännu en favoritparad.

 


V86-1: Autostart, lång distans, tiohästarslopp

Senast 2 Fredrik Laday var ute över lång distans var för fem starter sedan. Då tog han ledningen trots innerspår bakom bil och var sedan överlägsen. Han har aldrig förlorat i ledningen.
Senast vann han ett billigt lopp och visade att formen finns där. Den här gången råder spetsgaranti, och motståndet… finns inte. Favoriten måste vara sjuk för att förlora. Spik!V86-2: Autostart, lång distans, hög klass. Struken: 4

Väldigt snarlikt föregående lopp, men inte ens på Solvalla räcker hästmaterialet till för att fylla loppet. Därmed är det ojämnt och lättlöst på nytt. Många är bara utfyllnad.
Spår 10 är allra sämst i sådana här lopp, bara 3,9 procent segrar därifrån. Näst sämst är faktiskt spår 3, med 4,5 procent vinnare. Det är inte så roligt att starta i tredjespår när det är lång distans. Och 10 startar i rygg…
Bästa spåret är 5 följt av 4. Det beror på att det är lätt att snabbstarta därifrån och komma ned på innerspår, vilket är särskilt betydelsefullt när distansen är lång.
10 Rocket Zet blir stor favorit eftersom det så tydligt är bästa hästen. Från det tråkiga läget har bara fem hästar tidigare favoritspelats, ingen av dem har lyckats infria. Redéns hästar överspelas ofta. Det här rör sig ändå om en god chans då loppet är så ojämnt.
Men statistiken talar för spårlottvinnaren 5 Aristocat Boko. Han är inte så snabb ut, men nu ser det ut att bli tidig spets. Där brukar han inte gå, och det ska bli intressant! Nästan alla hästar presterar en klass bättre än annars, när de får gå i ledningen.
Med spetshästen och bästa hästen har man täckt loppet. Chanserna dem emellan är jämnare än spelprocenten visar.


V86-3: Stolopp, tillägg, medeldistans

Många har lagt märke till, att hästar som gör sin första start för Robert Bergh plötsligt är mycket bättre. Här ska man också väga in, att 7 Caddie Heart kommer från Solvalla och nu tävlar på Bergsåker: Konkurrensen är en klass enklare. Dessutom var ju hästen bra redan innan. Och så råder spetsgaranti!
Det som talar mot favoriten är en viss osäkerhet. Två galopper de tio senaste, och 2/10 innan det också. Felfri ska hon leda från start till mål i ett svagt stolopp som inte ens blev fullt. I stoloppen är spets lite extra viktigt. Den här favoriten är en bra spik.


V86-4: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 12

Bara tre lopp i omgången anmäldes fullt. Det är ingen slump, att två av dem var de två 1640a-loppen. Det är inte bara bland spelarna dessa är populära; ägare och tränare anmäler mycket hellre till dem också. Långloppen är svårare att fylla (se t ex V86 1-2).
Spår 9 är sämst av alla med 0.59. Viktig info, då läget i regel får positiva omdömen i tidningstips och som en följd av detta spelas alldeles för hårt. Även bra hästar är dåliga spelobjekt om de dragit denna nitlott.”
Det där är ett citat ur Solvallabibeln V86 som är aktuellt här i och med det stora favoritskapet för 9 Rub It Out. Man ska vara medveten om hur sällan det löser sig från skräpläget, och hur överspelat det är.
Ifjol avgjordes tyvärr bara 31 stycken 1640a-lopp under Solvallas V86:or. Toppspåren 4-5 dominerade som vanligt och tog hem tio av loppen. Den som spelade ”femman” varje gång mer än dubblade sina insatser; det blev 62,44 stycken tillbaka. Den som spelade spår 4 tjänade ännu mer då drygt 72 insatser kom i retur.
Så här har det sett ut i alla tider och det fungerar märkligt nog fortfarande. Spåren 4-5 både vinner oftast och delar ut högst odds!
Säkerligen är de även i detta lopp de bästa spelobjekten. Chansen är ungefär 1/3 att någon av dem vinner och oddset lär bli bra.

 

V86-5: Kallblod, tillägg, medeldistans

7 Monster Monsun är bästa hästen. För tre starter sedan var han grym då han ”vann” V75, men hade galopperat för länge för att det skulle gillas. Felfri hade han varvat motståndarna…
Hästen har galopperat åtta gånger de tio senaste och 9/10 före det. Alla vet att han vinner loppet om felfri, men…
…spelarna gör 5 Tangen Didrik till favorit på den större pålitligheten: Bara en galopp de tio senaste.
1 Mitt Hjärtas Lilja vann V86 på Bergsåker i oktober till 30 gånger. Då stod hon lika start, nu har hon tjugo meter gottgörelse och det är upplagt för spets. Med spetshästen och de två bästa på kupongen har man täckt loppet!V86-6: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp

Att tippa ett sådant här lopp som statistikspelare är inte lätt då erfarenheterna är så begränsade. Spelarkåren har också problem, det är här man garderar mest och favoritskapet är omgångens svagaste. Dagens svagaste favorit har tidigare segrat i 32 av 163 V86-omgångar: 20 procent. Det är i nivå med spelprocenten.
13 Eunice Boko sprang in 312’ kr som tvååring (!). Som treåring stagnerade det inte oväntat, och det blev 139’ kronor in. Nu som fyraåring har hon sprungit in 8’. Här är hon ensam fyraåring mot äldre, och har dessutom i praktiken tillägg. Att någon överhuvudtaget spelar på henne är en gåta.
 


V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 12

5 Global Millionaire gästade senast Bergsåker för tre starter sedan. Då vann han till 19 gånger. Senast han hade det optimala femtespåret vann han till 40 (!) gånger, tre längder före miljonärskan Valnes Chilly och ”hela upploppet” före 3 Only in It’s Class (V86-8). Han är inte förstastrecket här, men är spelad till en halv procent, och att han bara skulle vinna loppet en gång på 200 köper jag inte alls!
Linderoth tyckte innan loppet näst senast, att det knappt var idé att starta 3 Liberty Face. Hästen var ju tvungen att gå med skor, och presterar bara barfota. Men hästen gjorde sitt livs lopp och vann på V75 trots tung löpning! Senast kunde han gå barfota – och presterade då inte alls på samma nivå. Det är inte lätt med trav!
Men hästen hade fyra raka innan senast, och presterar han på den nivån igen är han ”klar” i detta enklare lopp. Rätt favorit.
11 Quick on the Draw gör loppets intressantaste start. Henne har vi inte sett botten i. Om hon går felfritt igen kan hon visa sig ”bara bäst”. Streckas på allt. Spåret visar bra statistik, mycket bättre än övriga bakspår.
2 Global Perfection står det spets i programmet för, och ledaren håller till mål fyra gånger av tio. Underspelad!
 


V86-8: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 11

Det är sällan man inte får ihop fullt fält i de här låga klasserna. Under 2000-talet har det hänt 16 gånger tidigare. I ett av dessa lopp vann fjärdehandaren, de andra gångerna segrade någon rankad 1-3. Ojämna och icke-fyllda lopp reducerar givetvis skrällrisken.
Ifjol avgjordes 13 tiohästarslopp (alla klasser). Innan året hade man statistik över ett hundratal lopp, som visade att femtespåret var överlägset. Det visade sig bäst även 2014, då det segrade tre gånger till ett sammanlagt vinnarodds om 64 gånger. Grym återbäring! Av övriga visar även spår 10 nettovinst över tid. Dock segrar man därifrån i ”bara” 13 procent av loppen.
Det är inte så kul när man lägger ett så här lättlöst lopp sist. En gång de senaste sex har favoriten vunnit i sista avdelningen. Det var för två veckor sedan, och då visade det sig att 99 procent av drygt 1 100 system hade vinnaren. Ingen värdeökning och sexrättsjackpot således.
3 Only in It’s Class vann tre lopp ifjol, spelad till 1,0 – 1,0 – 1,4. Sedan dess har han fyra raka förluster, som spelad i intervallet 1,3-1,4. Faktum är att han elva gånger i rad, sedan juli 2012, varit spelad i intervallet 1,0-1,6!
Redéns hästar spelas av någon anledning alltid galet hårt. Stallformen är bra och här kan hästen vinna, men något bra spelobjekt lär han aldrig bli. Det är nästan omöjligt att ha en segerchans i nivå med hur han blir spelad.
1 Tenzing tycker jag är ”värd” en seger efter en del oflyt och starka prestationer.2 Fredrik Laday
5 10
7 Caddie Heart
4 5 (6)
1 5 7
3 4 5 6 7 8 9 10 11 15
2 3 5 6 11
1 Tenzing
150 kr

Det där ser ju urstarkt ut, så här på förhand i alla fall. Hur ska det kunna missa? Lycka till med spelbesluten!