StatistikbloggenV86

Publicerad 3 februari av Jens Sjödén V86, Jackpot, Solvalla, Åby

Som förväntat slutade förra V86:an skrällbefriad och med sexrättsjackpot. Spelbarheten var på förhand låg (jag taxerade den till tre på en tiogradig skala), ändå omsattes 20,9 miljoner. En grymt fin notering, och den högsta på fyra år en icke-jackpot-omgång! Det går otroligt bra för travet just nu, både V75 och V86. Och egentligen ännu bättre än bruttosiffrorna visar, då man gjorde sig av med en hel del olönsamma utlandskontrakt vid årsskiftet. Den svenska, lönsammaste delen av spelet, har ökat mer än de tio procent som bruttosiffrorna visar…! Och då slutade fjolåret ändå i omsättningsrekord.

Totalt omsatte V86 under januari 80,69 miljoner kronor. Samma månad ifjol noterades 73,93 miljoner. Plus 9,1 procent gentemot rekordåret – det går bra nu, och accelererar!
Siffrorna belyser också tydligt att V86 verkligen är lillebror. Inte ens en hel månads V86-spel omsätter lika mycket som en enda V75-omgång. V86 har större tillväxtpotential, och ökar också snabbare än V75 gör!
Omsättningstopplista V86 (icke-jackpotomgångar):
1. 111130                     34,42 miljoner
2. 111214                     25,72 miljoner
3. 120104                    22,58 miljoner
4. 120125                    21,89 miljoner
5. 120425                    21,84 miljoner
6. 120229                    21,08 miljoner
7. 160127                  20,89 miljoner

Förstaplatsen på listan innehas av premiäromgången. Sedan följer andra, tredje och fjärde gångerna som V86 avgjordes utan jackpot. Från början var det sagt att V86 bara skulle testas en tioveckorsperiod, men då det slog så väl ut var det självklart att spelet fick fortsätta. Och nu, fyra år senare, har spelet alltså närapå nått tillbaks till premiärveckornas hausse-siffror igen! Totalt har 210 V86:or avgjorts.
Vad omsätts idag då, med jackpothjälp? Man kan knappast slå all-time-high från 2011, 37 miljoner. Men kanske tio procent upp från fjolårets notering? Det var jackpot då också. I så fall hamnar man kring 25,7 millar ikväll! Då ligger 12,1 miljoner i åttarättspotten. Men jag tror det kan bli ännu mer…
Det kan vara värt att påminna om den här jämförelsen, som visar att V86 X-press ofta är lite extra gynnsamt, då det är Åby som är medarrangör!

Åby                      89 470 kr (25%)
Jägersro                38 650 kr (32%)
Bergsåker              34 676 kr (43%)
Först anges medianutdelningen och sedan inom parentes andelen omgångar med sexrättsjackpot.
 

V86-1: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 3

Sådana här lopp har varit påfallande vanliga under Åbys vardagstrav. Statistikprofilen är speciell, med få favoritvinster och många vinnare rankade bland de allra sista. Få deltagare brukar annars betyda mer lättlösta lopp. Bland spåren sticker 9 ut som anmärkningsvärt framgångsrikt.
Att kombinationen kort distans + få hästar + open stretch leder till ”konstigt körda” lopp är en rimlig slutsats.
Jag finner ändå en tydlig tipsetta i 4 Officer CD som nog blir favorit till slut. Bra senast efter vila (med skor på), lättare lopp nu. Han lär själv vara ännu bättre samtidigt som det är sannolikt blir en gynnsam resa i spets eller rygg ledaren.
Fyra svårbedömda utländska drar på sig merparten av spelet, men samtliga lär missgynnas av skotvånget idag. Flemming Jensens stallform kan ifrågasättas, efter bara 1/17 i Sverige i år. Hans hästar går nog bäst barfota.
Som tvåa rankar jag i stället 5 Crazy Foot Mambo. Vid invändig resa är det platsgaranti, och vid favoritgalopp så… bara 2,7 procent gör honom till loppets spelfynd.
Stark skrällprofil här. En-eller-många.


V86-2: Autostart, kort distans, mellanklass

Statistik finns på sidorna 66-67 i Statistikbibeln V86 och mönstret är bekant sedan tidigare: Startspår är särskilt viktiga. Den höga segerfrekvensen från toppläget 5 är inte det mest anmärkningsvärda, utan spelarbeteendet är minst lika intressant. Man spelar ogärna ”höga” nummer som 4-5, fastän dessa segrar oftast, och överspelar i stället dramatiskt de med 1-2. Bland dessa finns nästan aldrig några goda spelobjekt.
Sammanfattande statistik finns på sidan 59 och där ser man bland annat att femtespåret är det som är enklast att infria favoritskap från. Indextalet är höga 1,45.
Fentespåret är också det som är enklast att spetsa från, och från ledningen har 5 Top of the World 8/8, vilket kan jämföras med 3/17 från andra positioner. En individuell segerfrekvens om 44 procent är klart bäst i loppet och dubbelt så högt som de mest spelade motbuden har. Jag gillar lutningen, 11 segrar och 0 andraplatser.
Turordningsettan (högst startpoäng) är ett plus också. När allt sammanfaller så här, kan man inte annat än att spika i en statistikblogg! Sådana här favoriter är underspelade i förhållande till chans.
En liten brasklapp ändå: I skrivande stund råder något tung bana på Solvalla – liksom senast, då favoritens segersvit bröts.


V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp. Struken: 1

Åby igen, och då blir det svårare. Märkligt lopp, där knappt någon visat form på slutet, alla kommer från (minst) en sämre prestation. Okej, inte 8 Staro Ironmaid, men det var inget jättebra lopp.
2 Corinne af Solnäs är en märklig favorit. Sedan hon tvingats gå med skor på slutet har hon inte presterat något i tre starter. Innerspåret (hon är nedstruken) är bra över kort distans, men annars hamnar man ofta långt bak därifrån. Loppen körs ju annorlunda på Åby.
5 Quantum Gliding kommer från stall i toppform och tränaren uttalar sig mycket optimistiskt. Då hon även har gynnsamt läge (och mest startpoäng!) så får hon tipsettan – men hon var inte bra senast och det är inte säkert att banan kommer att passa idag heller.

V86-4: Autostart, lång distans, låg klass

”Konstigt” lopp igen. Fem hästar är spelade, och av dessa är det bara 9-3 (turordningstoppar igen!) som vinner lopp. De andra tre, som bär hälften av spelarnas insatser, har tillsammans vunnit noll lopp på 55 starter i karriären…! Tio andraplatser och tio tredjeplatser – den lutningen gör mig inte spelsugen.
Statistiken på sidan 122 bekräftar spelarnas bedömning att det är rank 1-5 som gäller i sådana här lopp. Båda ”vinnarhästarna” har missgynnsamma startspår så även jag streckar alla fem. Men 3 Silent Storm lockar mest, då fem procent sticker i ögonen: Han toppresterade i det tuffare lördagsloppet senast, och vann över distansen för tre starter sedan. Och han är ett år äldre än de två mest (över)spelade…


V86-5: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 9

2640a är inte jättevanliga förutsättningar under Åbys vardagstrav. Man finner 42 liknande lopp sedan man införde open stretch 2007. Att trava på innerspår är speciellt viktigt över längre distanser, därför kanske någon tycker det är märkligt att bara ett enda lopp vunnits från spår 1 (trots att det varit det läge som spelats hårdast).
Samtidigt har 14 lopp, precis 1/3, vunnits från bakspår. På vanliga banor är dessa extra missgynnade över lång distans. Bakspår-innerpår 14-1. Så slutar matchen på Åby, men ingen annanstans! Det beror på, att det blir många positionsväxlingar över dryga distanser, och sitter man till slut bland de sista invändigt – då blir man fast, till och med på Åby! Samtidigt går det utmärkt att köra offensivt från bakspår och skaffa sig en gynnsam position.
Loppet ser lättläst ut. Formtoppade 5 Hertig Shim når ledningen och släpper till jättefavoriten 7 Ochongo Face. Denne vinner lätt om han tävlar på topp, han har visat överkapacitet några gånger. Men han kommer från två raka galopper och har V86-omgångens längsta resa i benen. Då vågar jag inte spika utan sitter hellre med ett tryggt lås. Att favoriten inte släpper gör låset, och tvillingen, extra säkra!
Som trea rankas 1 Seyffenstein, trots raderna om läget. Loppet är ojämnt, formen på topp och han kan nog tända till lite extra av att gå från monté till sulky.

V86-6: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp

Loppet är mycket ojämnt, både avseende hästar och kuskar, så det borde trots propositionen inte vara så svårlöst.
7 Valeur är bästa hästen och säkert rätt favorit. Jag tror ytterspåren 7-8 är bra lottningar då loppet skrivs ut som det gör, men än så länge är statistiken för knapp för att bevisa tesen.
8 Jens Patrik bör nå ledningen trots spåret, kanske med 4 Peridot i rygg. Nämnda trio bör då göra upp om segern. 8 har fördel av mest rutinerad kusk, det kan bli avgörande. Här kan det vara läge att påminna om stall Nurmos intressanta statistikprofil:
Solvalla                  28: 7-4-2, 327 100 kr
Andra                     11: 0-0-0, 0 kr
Att loppet går på hemmaplan gynnar nog Jens Patrik.
Tredjehandaren 13 Staro Hey Joe körs av orutinerad kusk, är omeriterad med skor på och har ingen dokumenterad form. Då är fjärderankade 10 Leonas Santo mer intressant: Rutinerad kusk, tävlar alltid med skor och har visat form.

V86-7: Autostart, kort distans, stolopp. Strukna: 7, 8

De strukna hästarna har i skrivande stund runt 1,2 miljoner på sig. Det kommer i slutändan innebära runt fem extra ”osynliga” procent på favoriten 4 Patricia Hastrup. Dennas chans är svårbedömd: Hon har inte presterat alls vid tre tidigare åbybesök, men har blivit en ”ny häst” på slutet i ny regi.
Förutsättningarna är annars samma som i V86-1, där statistiken visar förvånande hög skrällrisk. Här är det bara ston dessutom, den faktorn brukar innebära en förstärkt favorit-eller-skräll-profil.
”Alla” vinner ju från spår 9 i sådana här lopp, så tipset går till spelarnas älskling 9 Rina Chen Hai. För tre starter sedan spelades hon till tre gånger i ett stenhårt V75-lopp där hon sågs med föga chans, och i starten efter till lika lågt odds mot lördagens guldfavorit Edvard Ale. Hmm! Verkar överskattas alltså, men här bör hon oavsett ha den bästa segerchansen.
 

V86-8: Autostart, lång distans, låg klass. Struken: 11

Det har blivit galopp i tre av tio sverigestarter och samtliga segrar har tagits barfota runtom. Två gånger har det, som idag, varit något tung bana, och då har omgångens största favorit 5 Picasso Sama galopperat respektive blivit oplacerad.
Jag vet att ”allt annat” talar för och att favoriten bör ha omgångens bästa segerchans. Det har visat sig vara en vinstgivande strategi, att inte alls analysera loppet med den största favoriten, utan bara spika och behandla V86 som en V75:a.
Annars gäller i princip samma statistik som för V86-4, och visst känns det lite frestande att gardera när man ser att 9 Bisons Spiro har låga sex procent och 4 Piggybank bara tre.
Ifjol segrade favoriter och andrahandare i 81 procent av loppen under februari. Det blev sexrättsjackpot tre gånger av fyra. Samma period blev det femrättsjackpot fem gånger i rad på V75. Så extremt lär det inte bli igen, men man ska vara medveten om att vi befinner oss i månaden med årets mest lättippade travlopp.
De fem senaste omgångarna ger en bra bild av V86-spelet:
30 dec                    3 skrällar                      JACKPOT!
06 jan                     2 skrällar                 679 000 kr
13 jan                      1 skräll                        82 000 kr
20 jan                     0 skrällar                   24 000 kr
27 jan                     0 skrällar                      3 000 kr
För det mesta blir det ingen eller bara en skrällvinnare. Utdelningarna blir ofta ok ändå. Om det blir två skrällar betalar den rätta raden enormt bra och tre skrällar är helt enkelt för tufft. Dagens lopp ser väldigt ojämna ut, och jag tror att turordningen kommer att nå en topprank!

Flerkupongen:
4 Officer CD (6)
5 Top of the World (5)
5, 9, 3, 2, 10, 8
9, 3
7, 5
7, 8, 4
9 Rina Chen Hai
5 Picasso Sama
18 kronor

Jokersystemet:
4, 5, 6, 2, 9, 1
5 Top of the World (5)
5, 9, 3, 2, 10, 8
9, 3, 6, 1, 11
7, 5, 1
7, 8, 4, 10, 13
9 Rina Chen Hai
5, 1, 9, 4
På en kupong kostar det där 2 700 kronor, men med kravet att minst fyra av de fetmarkerade segrar är man nere på rimliga 407 kronor. Lycka till med spelbesluten!