StatistikbloggenV86

Publicerad 10 februari av Jens Sjödén V86, Solvalla, Bergsåker, Jackpot, Statistikblogg

Omsättningsrekord, V86 (jackpotomgångar):
1. 111207                      37,02 miljoner
2. 140226                     30,09 miljoner
3. 111221                       29,90 miljoner
4. 111228                      28,03 miljoner
5. 130807*                   27,19 miljoner
6. 141022*                   26,94 miljoner
7. 120208                     26,32 miljoner
*) Dubbel jackpot

Förstaplatsen är från den allra första jackpotomgången och andraplatsen från premiären av X-press-konceptet. Listan visar alla som nått över 26 miljoner.
Den listan anade jag kunde bli aktuell att uppdatera efter förra omgången, men icke! 22,2 miljoner var en missräkning och ett rejält trendbrott. Omsättningen hade ökat runt tio procent en period, men förra veckan visade minus fem procent trots jättefina förutsättningar. Idag är 23,3 miljoner noteringen att matcha.
När allt sammanfaller så här, kan man inte annat än att spika i en statistikblogg! Sådana här favoriter är underspelade i förhållande till chans.
Top of The World nådde förra veckan upp i maximal vinstchans, vilket i varmblodssammanhang numer är runt 3/4. När jag skrev analysen var han spelad till 40 procent. Han var alltså ett utmärkt spelobjekt och given V86-spik och förtroendet borde ha stigit. Men han stannade vid 29 procent. Hur kunde det gå så?

Den höga segerfrekvensen från toppläget 5 är inte det mest anmärkningsvärda, utan spelarbeteendet är minst lika intressant. Man spelar ogärna ”höga” nummer som 4-5, fastän dessa segrar oftast, och överspelar i stället dramatiskt de med 1-2. Bland dessa finns nästan aldrig några goda spelobjekt.
Precis därför! Hästen med bricka 2, Nose Gear, blev fjärdehandare på V86 – men mer spelad än favoriten som vinnare, trots den anmärkningsvärda differensen i segerchans.
De duktigaste spelarna hade klivit in på fältets bästa häst, 10 OP QC. Denna blev ytterligare mer spelad på vinnarspelet, trots bakspår över kort distans. Och det slutade som det gör i sådana lägen: Bästa hästen svarar för loppets starkaste prestation, men vinner ändå inte mot favoriten som gått i ledningen.
I Statistikbibeln V86 finns statistik från och med år 2000 som speglar det här mönstret så tydligt, men fenomenet har synts längre tillbaka än så.

Vinnaroddset 4,17 var det högsta för en favorit på ett halvt år. Ett nätbolag erbjöd 4,25 några timmar tidigare, och knappt kunde jag väl ana att man skulle nå en liknande nivå på toton. Även när vi så småningom sammanfattar 2016, kommer detta att hamna högt på listan ”årets överodds”. Just nu toppar det naturligtvis.
Det är ”alltid” hästen med bricka 5 som sitter i ledningen till sist om den är någorlunda startsnabb, och favoriten hade 8/8 i den positionen… det här var det mest uppseendeväckande spelarbeteendet sedan augusti då Nuncio blev av med favoritskapet i ett fyraåringslopp med fem motståndare, för att en av dem värmt fint.
 

V86-1: Autostart, kort distans, mellanklass

1640a verkar inte vara skrällförutsättningar på Bergsåker. Alla 24 V86-vinnare har rankats 1-4. Av favoriter med högre spårnummer än 5 har bara en av åtta infriat. Dessa gånger brukar alltså någon rankad 2-4 segra, och låga spårnummer dominerar.
Kollektivet är sannerligen ”tvåa på bollen”, som det heter numera när man är lite efter. Den här gången blir 8 Top of the World jättefavorit, trots kolossalt mycket sämre förutsättningar än senast. Till att börja med är propositionen sämre (max 680’ då, 775’ nu), och så är det inte hemmaplan längre utan lång resa (till uselt väder).
Värst är ändå läget. Den här gången är det ingen spetsgaranti. Bara fem procent lyckas ta sig till ledningen från bricka 8 och han är utelämnad till konkurrenternas välvilja. Släpps han till spets bör han vinna, han har 9/9 därifrån. Han har 3/17 från andra positioner och kan vinna på klass även om han inte når ledningen, men chansen reduceras givetvis dramatiskt.
Lyssnar man på konkurrenterna, låter det som att startsnabba trion 1, 2, 6 alla vill sitta i rygg på favoriten. 3 Global Millionaire vill däremot köra i ledningen och därmed har han förstås bästa chansen. Han har tagit alla sina segrar med skor, extra plus idag.
2 Solöns Rangel tände till barfota. De senaste tolv månaderna är hennes facit med skor på hovarna 8: 0-0-0.
Jag finner frågetecken kring favoritens stallform. Utöver straffsparken Top of the World hade senast, har det bara blivit en seger på de 36 senaste starterna. De fem senaste utselningarna har alla varit favoriter (1,40 – 1,80 – 2,10 – 2,60 – 3,80) men ingen har lyckats vinna!


V86-2: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 10

2, 4, 5 brukar vara ”toppspår” då förutsättningarna är 1640a – men så är det inte på Solvalla. Där är det bara 4-5 som gäller. Från dessa spår, och särskilt från spår 5, ökar chanserna dramatiskt samtidigt som det är nummer som spelarna ratar. Underskattningen leder till fin lönsamhet på vinnarspel och V86. Detaljerade siffror kring det här finner man på sidorna 59-60 i Statistikbibeln V86!
Spår 2 däremot är inte bra. Det reducerar kraftigt favoriters chans att infria, indextalet är låga 0,81 (sidan 59). Det är negativt för icke-favoriters chanser också, men det mest intressanta är överspelet. Oddsen skulle behöva vara tre gånger så höga och vinstchansen är mindre än halva spelprocenten.
Här är både 2 Apricot Stone och 5 Son of Triton startsnabba. Det är avsevärt lättare att nå ledningen från spår 5, och tar man även hänsyn till vilka som sitter i sulkysarna får 5 Son of Triton ses som klar spetsfavorit. Därifrån har han vunnit 1/1, att jämföra med 1/17 från andra positioner. Då man också väger in att han är i sitt livs form, samt att de svåraste motståndarna ”bara är ston”, har man funnit omgångens mest spelvärda häst.
Detaljerad statistik kring lopp med aktuell proposition återfinns på sidan 64!
 

V86-3: Två tillägg, lång distans, kallblod

Norgetävlande kallblod är ofta fina spelobjekt då de dyker upp i Sverige. Förutom i den yttersta eliten går de ner i klass, då kallblodsloppen i Norge är tuffare. Sedan får många av dem en extra växel av körspö, som inte finns i Norge. Och för det tredje är spelare patrioter – här i Sverige spelar man hellre på de man sett och känner till, vilket bidrar till överodds på norrmännen.
Här finns en intressant häst: 15 Nordby Ask. Den gör dessutom debut i ny regi – ytterligare ett statistikplus (några rader om detta på sidan 24 i Statistikbibeln V75)!
Chansen är givetvis svårbedömd, men man kan på goda grunder att anta att fem spelprocent är för lite i alla fall. Chansmässigt finns två andra som också utmärker sig: 3 Essis Lille Alfred, som knappast kan undvika att nå ledningen i kraft av att vara mest betrodd på startvolten, och 13 Tand Tuff som anses vara ”bästa hästen”. Galopp tre gånger av fem avskräcker dock.


V86-4: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 6

Med en maxgräns vid 65’ är det här ett av de mest lågklassiga V86-loppen någonsin. På sidan 87 kan man följa resultaten från de tidigare mest lågklassiga loppen. En favorit-eller-skräll-profil framträder. Favoriterna segrar oroväckande ofta. På sidorna 89-90 finns sedan den sammanfattande statistiken.
Det kan förstås bli som i de senaste tre V86-omgångarna: Ingen skräll alls. Men jag bedömer att dagens bästa skrällchans trots allt finns här, och garderar brett.
 

V86-5: Autostart, lång distans, låg klass

Den långa distansen är skrällhämmande. Tidigare vinnare i lopp över 2640a på Bergsåker har alla varit rankade 1-5. Mest sannolikt håller den sviten i sig, men det här ses ändå som omgångens näst öppnaste lopp, efter föregående.
 

V86-6: Autostart, kort distans, mellanklass. Strukna: 7, 12

Omgångens största favorit har förlorat tre gånger i rad. Det är snudd på unikt för V86-spelet. Orsaken är lättfunnen: Det har helt enkelt inte varit hästen med bästa chansen som varit den största favoriten i de senaste omgångarna. Men nu är ordningen återställd och man kan hamra in spiken!


V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp

Efter den imponerande V75-segern senast trodde jag 5 Withma skulle bli större favorit. I skrivande stund är hon bara andrahandare. Det här loppet är enklare, om än tvåan Catch the Cash från senast är med, och startspåret är till skillnad från senast optimalt. Då spelvärdet på Withma är så högt i detta ojämna lopp väljer jag att spika.
Att 3 Bonbon Mearas ser ut att bli favorit, trots att hon inte sprungit in mycket mer än hälften så mycket som favoriten, samt dessutom är yngst i fältet, får väl tillskrivas ”Ohlsson-på-Bergsåker-effekten”. Ifjol satte han dit 20 procent av sina V86-favoriter – som i snitt var spelade till 44 procent! Både här och i V86-1 blir hans hästar kraftigt överspelade. Chanser på knappt halva spelprocenten är fortsatt rimligt att anta.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, låg klass

Tredjespåret är inte det lättaste att spetsa från; det är till och med vanligare att man håller spets från innern. Men då 3 Hagentoy ses med i alla fall rimlig spetschans och har fin statistik därifrån (3/3, att jämföra med 1/9 från andra positioner) så får han tipsettan.
1 Toujours Vif har också spetschans och form. Till avsevärt lägre procent är han spelintressant.

Ifjol segrade favoriter och andrahandare i 81 procent av loppen under februari. Det blev sexrättsjackpot tre gånger av fyra… man ska vara medveten om att vi befinner oss i månaden med årets mest lättippade travlopp.
Det där gäller förstås även denna vecka. Så här har resultaten sett ut på slutet:
13 jan                      1 skräll                      82 000 kr
20 jan                     0 skrällar                 24 000 kr
27 jan                      0 skrällar                  3 000 kr
3 feb                        0 skrällar                  2 000 kr
Den som spelade på alla favoriterna förra veckan fick 17,55 insatser tillbaks. Det är den näst bästa återbäring favoritspelaren någonsin fått. Jag gissar att de allt fler tipstjänsterna har större inflytande jackpotomgångar (det märks på hur insatsfördelningen ändras kl 15-20:30), och då dessa gärna går emot favoriter blir en konsekvens att sådana ger överodds – även på vinnarspelet.
Ifjol fick den som spelade på alla 32 favoriter under februari 39,39 insatser tillbaks (plus 23 procent). Då var det också jackpot mest hela tiden. Det här är favoritspelarnas guldmånad: Dels vinner favoriterna oftare än annars, dels är oddsnivån högre än annars…!
Det kommer förstås att skrälla på V86 igen, frågan är om det sker redan idag? Sannolikt har jag i vanlig ordning övergarderat, men hoppas…!

Enkupongaren:
8, 3
5 Son of Triton (2)
15, 3, 13
3, 1, 7, 4, 10, 9, 12, 5, 11
5, 6, 3, 8, 11, 1, 7, 10, 12
6 Carlos Greenwood (1)
5 Withma (4)
3, 1, 4, 10, 9
607,50 kronor

Jokersystemet:
8, 3, 2, 6, 1, 10
5 Son of Triton (2)
15, 3, 13, 12, 4, 14
3, 1, 7, 4, 10, 9, 12, 5, 11
5, 6, 3, 8, 11, 1, 7, 10, 12
6 Carlos Greenwood (1)
5 Withma (4)
3, 1, 4, 10, 9, 8, 6
Hela ramen går på 5 103 kronor, men reduceras i fliken utgångar.
Plushästar:
V86-1                      8
V86-3                      15, 3, 13
V86-5                      5
V86-8                      3, 1

Minushästar:
V86-1                      6, 1, 10
V86-3                      14, 4
V86-5                      7, 10 12
V86-8                      8, 6
Minst två plus och max en minus gör inlämningskostnaden till knappt en fjärdedel (1158,75 kr) medan chanserna inte minskar alls lika mycket.
Lycka till med spelbesluten!