StatistikbloggenV86

Publicerad 16 mars av Jens Sjödén V86, Solvalla, Bergsåker, statistik

I vanlig ordning först några rader om förra omgången:
Jag har tagit upp det förr, men det är värt att nämna igen. Det finns inget annat spel, där det är mindre svårt att ta hem en miljonvinst. Man kan spika både två och tre favoriter om man vill. Med 25 öres radpris kostar det sedan ”bara” 250 kronor att helgardera tre lopp.
Då återstår två-tre lopp, och vill man inte spika i dessa hamnar systemkostnaden på ett fyrsiffrigt belopp.

De raderna är hämtade ur förra veckans analys, men är aktuella igen eftersom det blev en likadan rad. Sedan man började tillåta barfotahästar har det blivit tre skrällar per omgång båda gångerna. Innan blev det 0-1 sju veckor i rad. Sju av åtta vinnare, däribland alla tre skrällarna, gick från skor till någon form av barfotabalans.

Tre favoritsegrar har det också blivit båda gångerna, men mitt eget bästa tips gällde en som långt ifrån var favorit:
5 Hamras One More skrällvann näst senast till 35 gånger i ett lopp där Kash’s Cantab (4,1 miljoner) var favorit före Macho Gossip (2,0 miljoner). Segern togs överlägset, med fem längder… Senast han drog drömspåret 5 över kort distans var för 13 månader sedan. Hur slutade det då? Överlägsen skrällseger till 20 gånger pengarna i samma klass som detta. Kort distans är normalt hästens bästa och han är grymt startsnabb – utan tvekan bär det av till ledningen. Formen finns där och motståndet är skralt... Statistiken på sidan 68 visar inte bara att femtespåret är överlägset, nästan onaturligt, bäst… tipsettan given. Till två procent är spelvärdet högt, ett av omgångens bästa!

Som tur var släppte man inte ledningen, trots att hästen var så lite betrodd. Bra med kuskar som inte tillhör ”kartellen”! Då blev det säker seger med en halv längd på topptid. Som det brukar gå när man inte släpper ledningen med en mindre betrodd häst…! Märkligt var, att hästen stod i låga 5 gånger en knapp minut start. Sista sekunderna steg oddset och slutade vid 10,33. Fortfarande väl lågt för en sådan lågprocentare! Flera internetbookies gav 40 gånger. Hos ATG var totalt 16 540 kronor spelat på Hamras One More. Kanske någon som läst analysen? Den stora insatsen var gjord tidigt; han stod i 3,50 tidigt på kvällen.
Det oväntat låga vinnaroddset gjorde att den som spelade mina tipsettor ”bara” fick 14,2 insatser tillbaks den här gången.

Omsättningen backade 2,6 procent. Efter en fin start i januari, har det varit tuffare för både V86 och V75 under februari-mars. Men idag blir det nog plus, då det räcker att matcha 17,9 miljoner!V86-1: Ett tillägg, lång distans, låg klass. Struken: 8

Traditionellt ligger ett lättlöst lopp först; de flesta V86:or har inletts med favoritseger. Nu hoppas man kanske på omstarter, som visat sig kunna främja omsättningen med 0,4 miljoner. Och så är det nog mer praktiskt om eventuella omstarter kommer i första avdelningen, när man kör X-press.
Intressant och pålitlig statistik finns på uppslaget 158-159 i Statistikbibeln V86. En sak som sticker ut är den höga andelen spetssegrar: 41 procent. I tilläggslopp ”borde” det ju annars vara vanligare med segrar bakifrån. Men den långa distansen gör det speciellt viktigt att gå i ledningen. Dels springer man kortare väg, dels får man ofta sitta ifred när distansen är lång. Det händer många gånger mer i kortdistanslopp.
Det är svårt att veta vem som är spetshästen, och det är svårt att veta vem som är bästa hästen. Sedan påverkas dessas chanser av eventuella omstarter, vilket också är svårt att veta om det blir. Jag håller med spelarna om att det här är omgångens öppnaste lopp.

V86-2: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för fyraåriga. Struken: 3

Ja, alltså, varför skriver man ut årgångslopp redan i mars? Man borde ha lärt sig av skadan sedan förra året, men hoppas man gör det till 2017 i alla fall. Lopp som det här varken väcker eller underhåller publikens travintresse.
De där raderna är från förra veckans analys och är lika giltiga idag. Man kan inte ha årgångslopp varenda vecka när inte hästarna räcker till. Dessutom ligger de högsta prispengarna i dessa lopp – galet!
Ser man till insprungna pengar, finns ett par (4, 6) som tillhör Silverdivisionen medan ett par andra (7, 8) skulle tävla i Klass II. På V75 skulle de aldrig stå på lika start, normalt skiljer det 20-40 meter. Men i årgångslopp kan man inte riktigt tänka så; snarare är tidiga pengar snarast en börda. Det är väldigt lättförtjänta pengar i årgångsloppen, för att uttrycka det snällt. De som är bäst nu och i framtiden är snarast de med minst pengar. Idag är nog 8 Fighting Bax bästa hästen.
Statistiken (sidan 76 i Statistikbibeln V86) visar, att favoriterna segrar i hälften av de här loppen – men spetshästen sex gånger av tio!
De där raderna är också från förra veckans analys och är förstås också giltiga idag. Eftersom 1 Target Kronos är den trolige ledaren får han tipset. Kolgjinis vann med två ”ettor” via ledning start-mål på V75 i lördags och det ser ju upplagt ut igen.
Spetshästen + bästa hästen är i vanlig ordning ett starkt lås.
 

V86-3: Autostart, medeldistans, hög klass. Struken: 10

4 Quid Pro Quo hade en toppsäsong 2014 men har inte presterat på samma nivå sedan dess. Gamla meriter är dock värdefulla: De inger respekt hos spelare, vilket i sin tur leder till att man får mycket gratis i loppen. Till exempel vann hästen senast efter att ha fått bestämma i ledningen och det ser upplagt ut igen, trots tuffare emot.
82 procent i skrivande stund är häpnadsväckande mycket. Spelarna tycker att hästen har en av tidernas bästa vinstchanser (man kan jämföra med tidigare favoritskap på sidan 42). Det tycker inte jag, däremot har han omgångens bästa. Stora favoritskap är självuppfyllande! Skulle han vara enprocentare skulle motståndarna köra mot honom, och hästen skulle knappast vinna loppet.
11 Corky lär vara bästa hästen idag. Visst är det fördel spetshästen, men 4,3 procent är ändå för lite.
 

V86-4: Ett tillägg, medeldistans, hög klass

Tilläggshästarna har fått en tuff proposition (statistik finns på sidorna 150-151).
Efter tio omgångar i år, har ”dagens största favorit” bara vunnit fyra gånger – anmärkningsvärt lite för att vara V86. Den näst största har segrat vid åtta tillfällen. Den här gången tror jag att båda två vinner. 7 Emmett Brown tar ledningen och sedan händer inte så mycket, det är det givna u-tipset.
 

V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 5, 10

7 Sambucus PR och 9 Oleander Face sticker ut – tycker jag, och ser med viss förvåning att 6 Global Racecourse blir stor favorit. Visst: Han är nedstruken till toppspåret, och i kraft av detta, av toppkusk och det stora favoritskapet i sig, kan han komma att tidigt sitta i ledningen.
Om 7 Sambucus PR varit favorit hade han varit en tänkbar spik, nu får det bli ett trehästarslås!


V86-6: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass. Struken: 4

Ett ”V75-lopp”. Intressant statistik finns på sidan 198 i Statistikbibeln V75. Bland annat ser man att skrällrisken är hög och så ofta som i 16 procent av loppen vinner någon av de två lägst rankade. Det kryllar inte av lopp med skrällpotential i omgången – det här är ett av två helgarderingsobjekt!
Jorma Kontio har inte haft några V86-favoriter i år, men genom tiderna är det bara Örjan Kihlström som haft fler. Toppkuskar överspelas överlag, och Jorma är en av de ”värst drabbade”. I schablonfallet får man multiplicera spelprocenten med 0,77 för att få fram segerchansen. Här och nu: 34 spelprocent X 0,77 = 26 chansprocent!
Statistik för alla kuskar hittar man på sidorna 171-172.
Spelvärdet i loppet hittar jag hos 10 Tellmewhattodo.
 

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Strukna: 8, 10, 11

Favoriter med spår ute på vingen ska man akta sig för; de har inte chanser i närheten av vad deras spelprocent berättar. 7 Top of the World kommer från galopp och stallformen är klart tveksam. Nä, den här favoriten köper jag inte. Och kusken har ett svagt spelvärdesindex: 0,67.
Andrahandaren 5 Echauffour US har toppspåret men har bara meriter från treåringslopp. Och han har bara sprungit in 275’, resten är tvångsprissumma. Här är han ensam fyraåring och yngst i fältet. Det är en hopplös uppgift, ska inte gå.
Tredjehandaren 4 Höwings Star har både läge (sidan 57!) och form. Klar tipsetta och ett av omgångens bättre spelfynd till 14 procent. På V86 bildar han lås med 2 Navaronne!
 

V86-8: Autostart, medeldistans, femåringslopp för ston

Tio sådana här lopp har avgjorts förr, alla vinnare har rankats 1-3.
3 Oh Goodness tycker jag är en konstig favorit. Hon står hårt inne i loppet, motståndet är nog för tufft. Och så är jag som sagt tveksam till stallformen.
Nä, det här leder 5 Global Ride runtom. Spik!

Systemet:
Alla
1, 8
4, 11
7 Emmett Brown
7, 6, 9
Alla
4, 2
5 Global Ride
924 kronor
Lycka till med spelbesluten!