StatistikbloggenV86

Omsättningen backade hela 6,3 procent förra onsdagen. Detta var säkerligen en effekt av kanalbytet från TV12 som ”alla” har till en obskyr kanal som ”ingen” har. Idag ska man matcha 19,3 miljoner – vilket är en omöjlig uppgift, då man återigen tvingas ställa in tv-sändningen. Och det kommer bli samma visa nästa vecka också.

X-press är ett utpräglat tv-format. Ingen av de inblandade banorna är särskilt förtjusta i det, och sannerligen inte banpubliken heller. Någon sådan finns knappt längre dessa tävlingsdagar.
Själv älskar jag V86, tycker att det är det allra bästa spelet. Men det måste ju inte nödvändigtvis vara X-press. Faktiskt skulle det vara bättre om Solvalla fick arrangera ensamt, och Åby ha V64 på torsdagarna istället. Det skulle i alla fall jag uppskatta.
Jag minns att Björn Goop skrev angående X-presskonceptet, att det skulle vara fullt möjligt att genomföra detta på en enda bana. Och han borde ju ha koll!
Nu blir det i alla fall jätte-fel, när man anpassar veckans tävlingsschema efter tv och betalar en dyr sändning – som sedan ”ingen” kan se. Tre veckor i rad (minst). Man tappar omsättning, men behåller kostnaderna. Och hur lätt blir det att så småningom vinna tillbaka de som vänjer sig av med att spela V86 på onsdagarna?

Den som spelade en slant vinnare på mina tipsettor i onsdags fick 11,86 slantar tillbaks fördelat på bara två vinsttillfällen. Det har varit svagare siffror nu på slutet, men så länge man går plus varje gång så… Det går i alla fall bättre än för spelarkollektivet (de hade ett rätt, 3,15 insatser tillbaks).
Sedan var kanske det allra bästa tipset en häst som inte vann: Jag spikade ju tvåprocentaren Volontary Simplcty som gjorde ett urstarkt lopp som knappt slagen trea i V86-1. Sedan vann åttaprocentaren jag spikade i V86-2, så dagen började bra. Resten har jag redan glömt…
Tre spetshästar segrade, men bara en favorit. Open stretch-banan Åby bidrog med två segrare från rygg ledaren.
Idag är Bergsåker partner igen, och det kan vara värt att påminna om hur de respektive utdelningsprofilerna ser ut:

Åby               124 803 kr
Jägersro       47 785 kr
Bergsåker     26 049 kr
Det är rimligt att förvänta sig en lite lättare omgång än senast.


V86-1: Autostart, stayerdistans, 9-hästarslopp

4 Premier Kronos har matchats flitigt på V75. Där är hans facit 13: 0-3-0. I övrigt har han en hög segerfrekvens: 16/44. Han trivs mycket bättre mot lite enklare motstånd, som han rår på. Vid de elva segrarna 2014-15 har han varje gång varit spelad i intervallet 1,50-3,40 och där lär han ju hamna den här gången också.
Favoritens facit i trekilometerslopp lyder 4: 0-2-0 och han kommer från en svagare prestation. Det kan motivera gardering, men man behöver inte ta många. Lopp över 3140a är mycket favoritfrekventa, och de gånger favoriterna faller vinner någon rankad 2-3.

V86-2: Autostart, medeldistans, spårtrappa för ston

1 Friendly Boko, 6 Top Notch Lady Ås och 8 Gypsy Brodda kommer alla från treåringstävlande, det gillas inte. Den senare har hunnit starta och vinna som fyraåring också, och lär vara bäst av dessa. Hon är i alla fall bättre än sin favoritspelade stallkamrat, enligt stallet självt.
Tillsammans har trion majoriteten av spelarnas insatser på sig. Även om man kanske får dra av en tredjedel, är chanserna i absoluta tal för höga för att negligera i ett svårbedömt lopp.
Tipset till 12 Gloria Sund för att hon nog är bäst helt enkelt, men läget… 8 Gypsy Brodda rankas tvåa, men samma där. Det här ser ut att vara omgångens öppnaste lopp, tänkbart helgarderingsobjekt.

V86-3: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Bergsåker är inte en profilerad unghästloppbana som Solvalla är. Det här är bara andra gången man har ett treåringslopp på V86. Förra gången blev det åtta deltagare.
Det finns de som vill att man skriver ut ännu fler unghästlopp. Naturligtvis är det de tidiga pengarna man vill åt. Jag tycker det är bättre att i så fall betala ut dem som bidrag till hästägarna, så slipper tränarna forcera sina hästar att starta i förtid. Och vi åskådare/spelare slipper sådana här lopp.
Tvååringsstarter är ofta rejält hämmande senare i karriären. Här bör det vara fördel 2 Saint Patrick gentemot 5 Chocolate Gold. Dock, loppet är så väldigt svagt, och den senare har dragit bästa läget. Och så tävlar han ju på hemmaplan, chansen kan inte vara noll. Till 46 procent är spelvärdet ändå på tok för lågt.
Det är intressant det där, hur Ulf Ohlsson överspelas hemma på Bergsåker. Ifjol satte han dit sju av 35 V86-favoriter – 20 procent. Men de var i genomsnitt spelade till 44 procent. Överspel drabbar de flesta toppkuskar, men det där är ju extremt. Det här loppet utgör ännu ett exempel.

V86-4: Autostart, medeldistans, låg klass

Kenneth Haugstad satte dit sin första V86-favorit 2012. Sedan dess har han fått spelarnas förtroende vid 13 tillfällen utan att det blivit pott, men nu tror man det ska vara dags. Jag tycker dock det är orättvist att göra 11 Moni to Spare till favorit. Hästen kommer från två enkla spetssegrar, men då han för tre starter sedan inte fick ledningen räckte han inte i ett enkelt 20’-kronorslopp för hästar med max 95’. Dessutom är det årsdebut efter fyra månaders vila.
Statistik på sidan 85 i Statistikbibeln V86 visar att i alla fall startspåret inte ska ligga favoriten till last. 10-11 visar avsevärt finare resultat än de omkringliggande bakspåren 9 och 12. Spår 11 har positivt index för favoritinfriande, och ett underlag om närmare tusen lopp är pålitligt med marginal.

V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass

Det brukar inte skrälla i de här loppen på Bergsåker. Samtliga 20 tidigare vinnare har rankats 1-4.
3 Inchgower Level har vunnit lika många lopp som favoriten, andrahandaren och tredjehandaren – tillsammans. Senast han var ute i Sverige över kort distans, för fem starter sedan, vann han lätt som en plätt (med samma kusk) trots usla spår 8 och att han hamnade sist utvändigt. Det är alltid lite svårt att sätta in utländska, men det här är inget tufft lopp och u-tipset är att han helt enkelt är lite bättre.
Favoriten 9 Daddy’s First är fattigast i loppet trots att han sprang in 60’ senast. Då var det lång distans, nu gör han debut över 1640. Från sämsta läget. Chansen finns, men överspelet är massivt.
 


V86-6: Autostart, kort distans, tiohästarslopp. Struken: 2

V86 är ofta V75 med 25 öres radpris (men samtidigt högre medianutdelning). Den här gången är det 7 Nuncio som gör det så.

V86-7: Ett tillägg, kort distans, kallblod

2 Vill Dina har alltså sprungit in 799’. Det är mer, än alla de som ska ta tjugo meter på henne – över kort distans…! Det är naturligtvis också mer än alla de som står på start. Hon är det enda norgetävlande kallblodet i loppet. Sådana vinner som bekant ”alltid” när de dyker upp i Sverige. Det är nog ingen slump att hon åker ända hit för det här loppet.
Hon har inte startat i Sverige på drygt fyra år. Då kunde hon inte ta tjugo meter på Puma Jerva (1,2 miljoner) utan slutade tvåa en halv längd bakom. Lite bättre förutsättningar idag.
Om det varit 2140 meter hade jag reflekterat över tilläggshästarna; det är trots allt så pass stora skillnader mellan ston och hingstar bland kallbloden. Men över 1640? Nä, det ska inte gå.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, låg mellanklass

Tittar man på sidan 86 finner man att bara två av 16 innerspårsfavoriter lyckats infria de senaste åren. På sidan 85 täcker statistiken hela 2000-talet och närmare tusen lopp. Man finner att innerspåret är det näst populäraste bland spelarna, men också att det har ett uselt indextal: 0,82. Favoritens infriandechans reduceras med 18 procent om den har innerspår. Individen Errol Boko har bara vunnit två av 26 starter i karriären. Definitivt en favorit i fara.
På sidan 93 finns den loppspecifika statistiken. Startspår är av underordnad betydelse i sådana här lopp, de bästa hästarna vinner. Övre rankinghalvan (1-6) har ett massivt övertag, jag försummar skrällhästarnas möjligheter här. Med ett undantag: Sjunderankade 4 Spicy A har spetsmöjlighet, och fastän hon gav sig i den positionen näst senast bör chansen ändå vara bättre än fyra procent.

Systemet:
4, 7, 9
Alla
2, 1
6, 4, 11, 2, 12, 8, 10
3, 1, 6, 9, 5, 4, 11
7 Nuncio (6)
2, 7, 5, 1
10, 5, 11, 1, 4, 9, 3
Det där kostar 28 812 kronor på en kupong och bör löna sig om åttan sitter där. Men i vanlig ordning matar jag in kupongen i Jokersystemet och reducerar insatsdelen genom ett effektivt samarbete mellan mig själv och spelarna:
• 2-4 av spelarnas favoriter måste vinna
• 0-2 av spelarnas skrällar (rank 4 och nedåt) måste vinna
Det där går ”alltid” in, spelarna rankar jättebra till V86. Men jag rankar lite bättre, och kräver också att minst två av ”mina” hästar ska vinna!
V86-1: 4 Premier Kronos
V86-3: 2 Saint Patrick
V86-5: 3 Inchgower Level
V86-7: 2 Vill Dina
Nu kan man lämna in för 2 086 kronor och förhoppningsvis ha åttan kvar ändå. Lycka till med spelbesluten!