StatistikbloggenV86

Publicerad 6 april av Jens Sjödén V86, statistik, Solvalla, Jägersro

Först, som vanligt, några noteringar från förra veckan:
Det blev som förväntat en lättlöst omgång
Nuncio
gjorde V86 till V75 med 25 öres radpris. Denna billiga 75:a hade vinnarna rankade 1, 1, 1, 1, 2, 4, 5 – men betalade ändå 15 000 kronor och gav utdelning i alla vinstgrupper!
Jämför med lördagens riktiga V75:a, som hade en snarlik men något tuffare resultatprofil: 1, 1, 1, 1, 3, 5, 5. Den gav 6 000 kronor – och radpriset var alltså dubbelt så högt.
V86 är ett jättebra spel!

Ett märkligt spelfenomen uppenbarade sig i V86-5. Där hade jag i analysen spikat, med följande motivering:
3 Inchgower Level har vunnit lika många lopp som favoriten, andrahandaren och tredjehandaren – tillsammans. Senast han var ute i Sverige över kort distans, för fem starter sedan, vann han lätt som en plätt (med samma kusk) trots usla spår 8 och att han hamnade sist utvändigt… det här är inget tufft lopp och u-tipset är att han helt enkelt är lite bättre.”
Mycket riktigt var han klassen bättre än motståndet. Inget konstigt så långt, men då jag skrev analysen var hästen nästan ospelad. Förtroendet mer än dubblades till slutliga 8,8 procent. Men vinnaroddset: 3,87! Det blev ett fantastiskt ”skrik” på banan. Det är sällan spelprocent och vinnarodds diffar så extremt. Förtidsspelen hos internetbookies var guld den här gången…

Ytterligare ett märkligt spelarfenomen kunde uppmärksammas på Bergsåker – denna gång i kallblodsloppet.
Om det varit 2.140 meter hade jag reflekterat över tilläggshästarna; det är trots allt så pass stora skillnader mellan ston och hingstar bland kallbloden. Men över 1.640? Nä, det ska inte gå.
Faktiskt lyckades en hingst slå sig in på en tredjeplats, trots förutsättningarna. Men etta, tvåa, fyra, femma och sexa blev ston. Ibland verkar det som att spelarkollektivet inte klarar att läsa programmen när det är tilläggslopp. Den där propositionen var verkligen extrem.
Och spelet då? Stona var spelade till 0, 1, 2, 6 och 28 procent. Totalt 37 procent på chanser runt det dubbla.
Den som spelade en slant på mina tipsettor fick 10,70 slantar tillbaks fördelat på fyra vinster. Nettoplus som vanligt alltså. Och då ingår det där fantastiska underoddset på 8,8-procentaren.
Mars började bra, men efter att de två sista omgångarna bytt TV-kanal rasade omsättningarna och slutnoteringen för månaden landar vid minus 2,9 procent.

På helårsbasis ser det ut så här efter första kvartalet:
Januari-mars 2015: 262,85 miljoner
Januari-mars 2016: 258,06 miljoner
Minu 1,8 procent vilket enkelt kan förklaras av de indragna TV-sändningarna och att det var en jackpot mer förra året. Jag tror V86 kommer visa plus då man sammanfattar 2016, och kanske redan vid nästa månadsskifte. Idag räcker det att matcha 16,5 miljoner – normalt hur lätt som helst, men då inte heller dagens omgång TV-sänds så kan det bli på håret. Dock kan man ju titta på atg.se!
 

V86-1: Ett tillägg, medeldistans, treåringslopp

Skrattretande proposition. De hästar som gjort tvååringsstarter ska ta tjugo meter på de som sluppit. Det borde vara tvärtom.
De flesta V86:or inleds med favoritseger och det finns inte skäl att tro att chansen skulle vara under den genomsnittliga denna gång. Jag räknar med att obesegrade 2 Udessa Degli Dei går felfritt och spikar.
Christoffer Eriksson har ett snyggt facit bakom sina V86-favoriter: Sex av åtta förtroenden har infriats.
 

V86-2: Ett tillägg, lång distans, hög klass

Loppet är egentligen utskrivet för tre volter. Hur kunde det bli så få startande? Den långa distansen skrämmer en del – men sannolikt är det en effekt av ljus anmälan vi ser. När konkurrenterna ser att Nimbus CD kommer ut är det klart man inte vill anmäla för att tävla om 20 000 i andrapris.
Redan under tisdagen stack två spel ut: 10 000 V + 10 000 P4 Nimbus CD i det här loppet, och ett identiskt spel på favoriten 6 Princess Face i V86-6. Båda loppen går på Solvalla och båda spelen lär gå in. Visserligen årsdebuterar bägge, men motståndet alltså…
1 Danne Edel har fått utvändiga resor varje gång på slutet och verkar ha tröttnat på det. Ifjol segrade han trots sådana, men det är klart man blir less på att behöva springa mycket längre än konkurrenterna varenda gång. Nu får han äntligen en resa på innerspår. Kanske kommer viljan tillbaka då? Styrka och kapacitet visade han ju ifjol. Tjugo meters försprång har han också. Intressant till 2,5 procent ifall favoriten stryks eller underpresterar. Stallet har visat lite uppåtform på slutet efter en svacka.


V86-3: Autostart, kort distans, stolopp

Här finns mer än ett segerbud, vilket gör loppet till ett av omgångens öppnaste. Som spårlottningen utföll, är det klar fördel favoritduon 5 US Dollar och 2 Stickittothem före 8 Morgana Bi och 9 Twin Peaks. Men det är ju inga problem att ha råd med alla fyra.
 

V86-4: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Här lär det vara dags för favoritseger igen. Favoriten 3 Zahara Goj står till för ledningen och kommer från tre raka segrar. Motbuden kommer från tvååringsstarter…
 

V86-5: Ett tillägg, medeldistans, låg klass

Så säker som pappa Untersteiner låter, får det mig att vilja spika 8 Isor Håleryd bara för det. Läget oroar inte speciellt, det brukar spricka upp i sådana här ojämna lopp i lägsta klassen. Det blir säkert en del galopper också. Och kanske omstarter, som gynnar bakspårshästar.
Men statistiken säger ju att det är fördel spetshästen gentemot bästa hästen. 6 Sahara One begår årsdebut och kommer från en svag prestation… men han lär ju vara spetshästen i alla fall. Spelar man med hängslen och livrem, och efter statistiken, tar man med honom också. Men det är ju inte precis något roligt spelvärde i den här favoritduon.
 

V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Konkurrensen är hård – om titeln ”omgångens säkraste vinnare”. Spelarna har valt 6 Princess Face i detta lopp, och de brukar ha rätt! Idag är V86 som DD med 25 öres radpris…


V86-7: Autostart, medeldistans, mellanklass. Strukna: 4, 8

Man har identifierat omgångens öppnaste lopp och lagt det inom DD-spelet; det är man duktig på hos ATG.
6 Officer CD gav sig i spets senast och det är ju normalt inte en merit som gör att man blir favorit i nästföljande start. Men: Det var på open stretch-banan Åby och det var en formtoppad häst som smugit med i rygg. Spetsvinnarfrekvensen ser lite annorlunda ut på Jägersro…! Favoritskapet bygger säkerligen på att kollektivet räknar med att han når ledningen igen. Han går ner lite i klass denna gång och bör ha rimlig chans att hålla undan.
5 Qualis Talis var grym näst sist då man äntligen kunde ta av framskorna. Kanske tål han inte att gå barfota för tätt, men om han presterar som då är det fin chans här.
Sex hästar kan vinna, jag har råd med allihop även på lilla systemet.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Amerikanska hästar som kommer till Sverige floppar ofta och är sällan goda spelobjekt, speciellt inte i debuten. Men det dyker upp undantag, och 3 Uncle Lasse verkar vara ett.
Till att börja med har loppets andrahandare tjänat 450’ medan han själv sprungit in över sju miljoner. Visserligen i olika länder och över olika distanser, men ändå. Det är ändå en stark indikation om klasskillnad.
Stefan Melander är pålitlig. När han sätter upp sig själv är det en tydlig indikation om förhöjd segerchans. Varje år har han markant högre segerprocent som kusk än som tränare (och formen finns där; som kusk 6: 2-2-2 i de senaste starterna). Han infriar med 54 procent av sina favoriter på V86, vilket är bäst av alla toppkuskar (tolv stycken finns på listan, de som haft fler än 40 favorituppsittningar). Och inte minst viktigt: Han är en av endast två toppkuskar som uppvisar positivt spelvärde (lista finns på sidan 171 i Statistikbibeln V86). Hans hästar har bättre chanser än de procent de spelas till! I normalfallet får man multiplicera med 1,13.
Jag avslutar omgången med en favoritspik!


Fyra årgångslopp – inget blev fullt. Det fanns plats för 51 hästar, bara 30 kommer till start. Till nästa år måste man lära sig att inte skriva ut årgångslopp så här tidigt på säsongen…! Det kommer tyvärr inte att finnas fler hästar nästa år, tvärtom.
Ett femte (V86-2) fylldes inte heller, där var det nog ljus anmälan och distans som avskräckte. Särskilt Solvallas propositionsskrivare förtjänar en dumstrut. Man har fyra avdelningar – skriver ut tre årgångslopp, och har ljus anmälan i den fjärde…!
Hursomhelst, effekterna av det här blir, att detta är den enklaste V86-omgången i historien – åtminstone teoretiskt. Spelarna har ”bara” 37 miljoner kombinationer att ta hänsyn till. Medianen ligger på 221 miljoner.
Jag tror raden kommer att bli lättfunnen i praktiken också.
Mångkupongen:
2 Udessa Degli Dei
4 Nimbus CD
5, 2, 9, 8
3 Zahara Goj
8 Isor Håleryd
6 Princess Face
6, 5, 3, 7, 1, 11
3 Uncle Lasse
6 kronor

Stora systemet:
2 Udessa Degli Dei
Alla
5, 2, 9, 8
3, 6, 5, 4
8, 6
6 Princess Face
6, 5, 3, 7, 1, 11
3 Uncle Lasse
336 kronor
U-tipset är jackpot till nästa vecka, men V86 har överraskat positivt många gånger förr. Lycka till med spelbesluten!