Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Om Top of the World varit enprocentare i onsdags, hade han inte släppts till ledningen. Från spår 8 bakom bilen hade kusken knappast ens försökt, utan backat sig sist och blivit kvar där.
Men nu vann Top of the World för andra veckan i rad som favorit på V86. Ingen av gångerna har han varit bästa hästen, och ingen av gångerna svarat för den starkaste prestationen, men båda gångerna har han nått ledningen där hans facit är 10/10. Stora favoritskap är självuppfyllande!
Omsättningen backade nio procent i onsdags. I januari visade båda travets lokomotiv V75 och V86 positiva omsättningssiffror, men i februari har alla fyra omgångar (två V75, två V86) backat. Idag räcker det att nå 22 miljoner – normalt ett mål lätt att nå, men efter beskedet om indragen TV-sändning (man ska visa friidrott istället) så tvivlar jag. Alla travspel, inte minst V86, har historiskt tappat massor vid sådana här tillfällen.
När Solvalla byter partner från Bergsåker till Åby betyder det ofta en puff uppåt för spelbarheten:
Bergsåker           27 663 kronor, 45 procent sexrättsjackpots
Åby                      70 394 kronor, 28 procent sexrättsjackpots



V86-1: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp

Segerchansen för 4 Good’s of Norway är en av omgångens mest svårbedömda. Men bara den häpnadsväckande svaga stallform som visats i år, räcker för att inte jag ska spika i alla fall. Det gick mycket bättre ifjol, och det är väl rimligt att gissa att barfotaförbudet spelat en avgörande roll.
3 Counterfeightr sade första tanken då startlistorna släpptes. Men han är yngst i fältet, är ute på fel distans, och 2/6 motståndare är oprövade danska hästar. För många osäkerhetsfaktorer för att gå rakt ut på den också. Loppet är litet och jämnt – jag helgarderar.
Flemming Jensen har förlorat med åtta raka V86-favoriter, i snitt spelade till 40 procent, under 2014-16. Man finner samma mönster på V75-spelet, med åtta raka bommar där. Totalt 16 raka favoritfall alltså!
 

V86-2: Autostart, stayerdistans

Det är första gången ett lopp med förutsättningarna 3140a avgörs på Solvalla, åtminstone under 2000-talet.
I samband med lanseringen av V64 Grand Slam sade man i TV, att man skulle ha fler långa lopp på spelformen för att öka svårighetsgraden. En märklig strategi, då det alltid varit så att spelarna haft lättare att tippa ju längre distanserna är. 3140a är ovanliga förutsättningar även på andra banor, men de erfarenheter man har säger att andelen favoritvinnare är hög och detta framstår ju som logiskt. Över långa distanser skiljs agnarna från vetet.
4 Askö Q är rikast och fältets bästa häst. Dessutom sitter han i ledningen och trivs över distansen. Många ser 3 Beppe Am som motbud, men han kan inte rimligen vinna loppet efter en utvändig löpning. Spikas om man tror att han spetsar, men det tror inte jag utan spikar 4 Askö Q istället.
 

V86-3: Autostart, kort distans, stolopp

Ojämnt med viss skrällpotential, men två hästar sticker ut: 5 Caddie Kassandra (spår, spetschans, form) och 2 Devs Delilah (obesegrad felfri i ny regi, distansgynnad!).
 

V86-4: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 1

Varför skriver man ut treåringslopp så här tidigt på säsongen? Det finns ju inte tillräckligt med hästar som är redo att tävla. Det spelar ingen roll vilka prispengar man kan locka med. 100 000 till vinnaren och (minst) 8 000 till den som kommer sist - som att prestationerna i detta lopp vida kommer att överglänsa alla andra i omgången. Nä, det känns förstås mer som välgörenhet än som tävling. Jag förstår hästägarargumentet: Det är jätte-dyrt att äga häst och man tar gärna emot de här pengarna. Men loppen bör kanske inte ligga inom de stora streckspelen? Ur spelarens perspektiv är det dött och åskådaren kan ifrågasätta de sportsliga kvaliteterna.
Man kan också tänka sig ett system där pengarna delas ut direkt som bidrag, så slipper tränarna pressas att tävla med hästarna innan de är färdigvuxna.
Jag tycker man behöver se över rutinerna kring inrapportering av strykningar. GT/KvP/Expressen kunde meddela redan i tisdagstidningen att 1 Global Traveler var struken. Det dröjde sedan till 10:35 i morse, mer än ett dygn, innan ATG hade fått in den. Då hade V86 omsatt 2,8 miljoner.
Att jag skriver ut strykningar i löprubrikerna är för att läsaren ska veta vilka som var kända då jag skrev analysen. Hur många och vilka som startar är faktorer med avgörande inflytande över chansvärderingarna.


V86-5: Två tillägg, stayerdistans

8 Return to Sweden vann det här loppet förra året, överlägset med fem längder. Den gången stod han stenhårt inne på pengar (tillägg redan då), nu passar propositionen bättre. Och så slipper han kanonhästar på dubbla tillägg! Sådana fanns ett par ifjol. Och stallet rapporterar om toppform. U-tipset är att han löser denna enklare uppgift. I skrivande stund är procenten jättelåg och han är omgångens bästa spelobjekt.
7 Red Hot Snapper kan vara bästa hästen, och att starta på innerspår är speciellt gynnsamt över 3 140 meter, och speciellt gynnsamt på Åby! Andrastrecket.
 

V86-6: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass

Lite väl låg klass för att dyka upp på V86 kan man tycka. På sidan 98 kan man följa resultaten från det fåtal lika lågklassiga stolopp som avgjorts tidigare och på sidan 100 finns den sammanfattande statistiken.
Att infria favoritskap från spår 12 låter sig knappast göras. Tipset till lägesgynnade andrahandaren 5 Miss Golden Quick, men här finns någon omgångens bästa/minst dåliga skrällchans. Garderas!
 

V86-7: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp

Halvöppet och ojämnt igen. Tre startar utan chans, jag tar med övriga sju.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

1 Picasso Sama sattes inte på några prov senast. Han fick bestämma i spets och kunde hålla undan för stoet Piggybank. Det loppet var stängt vid 380’. Vid näst senaste segern var han ute i Lördagsloppet, stängt vid 275’. Då kunde han, från ledningen, hålla undan med en halv längd före en 173-oddsare. Det här loppet är stängt vid 560’ – med marginal det tuffaste han varit ute i.
På sidan 85 i Statistikbibeln V86 finns statistik som påminner om att innerspåret är det mest överspelade. Indextalet för spår 1-favoriter ligger på 0,82, vilket innebär att infriandechansen reduceras med ungefär en femtedel från det läget. Samtidigt ser man under spalten ”Åter” att oddsnivån är alldeles för låg. Spår 3 är det enda som överspelas mer.
Ovanstående gäller alltså generellt på Solvalla, närmare tusen 2140a-lopp har undersökts. På sidan 93 återfinns statistik över aktuell klass, och där visar innerspåret ännu sämre siffror. Favoritinfriandeindex hamnar på 0,68 och återbäringen på vinnarspelet blir låga 0,41. I de jämnaste klasserna är innerspåret extra missgynnsamt.
Jag tycker den här typen av favoriter kan vara svåra att hantera. Å ena sidan har 1 Picasso Sama bäst chans i loppet, å andra sidan är den märkbart lägre än spelet visar (60 procent).
När stora favoriter faller segrar andrahandaren oftare än alla andra tillsammans. Startspår, startsnabbhet, stallform (och för all del kuskform) talar för 5 Dream Trotter.
Bästa hästen får världens bästa kusk i sulkyn (för första gången) och stallformen är den bästa på flera år. 8 Amor Winner får trots läget sistastrecket, då han som ofta är bortglömd (bara 6 procent).

Ifjol segrade favoriter och andrahandare i 81 procent av loppen under februari. Det blev sexrättsjackpot tre gånger av fyra… man ska vara medveten om att vi befinner oss i månaden med årets mest lättippade travlopp.
Det är tredje gången i rad de raderna är med i bloggen, men de är ju aktuella fortfarande. Så här har resultaten sett ut på slutet:
13 jan                     1 skräll                      82 000 kr
20 jan                    0 skrällar                 24 000 kr
27 jan                    0 skrällar                    3 000 kr
3 feb                       0 skrällar                   2 000 kr
10 feb                     1 skräll                        7 000 kr
Den som spelade på alla favoriterna 3 februari fick 17,55 insatser tillbaks. I onsdags blev förtjänsten mer blygsam: 8,31 insatser (oddsen hos nätbolagen låg dock markant högre). Ifjol fick den som spelade på alla 32 favoriter under februari 39,39 insatser tillbaks (plus 23 procent) – det lutar åt att favoritspelaren vinner ännu mer i år. Februari är favoritspelarnas guldmånad.
Förra veckan åkte min fina spik (tredjehandare till 14 procent då jag skrev analysen, ökade något) dit på målfoto i V86-2. Övriga spikar, en favorit och en andrahandare, satt. Det blev sju rätt både på enkupongaren och jokersystemet, men det gav ju inget.
Den här veckan är frågan densamma som vanligt: Blir det någon skräll? I så fall, var kommer den?
Senast hade jag skrällgarderingar i fem lopp, varav två i princip var helgarderade. Siktet var inställit på de högre utdelningar som det sällan blir den här årstiden. Idag spelar jag så här:

Enkupongaren:
3, 5, 1
4 Askö Q (9)
5, 2
4 Destiny Am (3)
8, 7
5, 1, 12, 10, 3, 2, 6, 7
3, 6, 10, 2, 8, 7, 9
1 Picasso Sama (8)
168 kronor

Jokersystemet:
Alla
4 Askö Q (9)
5, 2, 3, 1, 6, 8, 11, 9
4, 3, 5
8, 7, 4, 1
5, 1, 12, 10, 3, 2, 6, 7
3, 6, 10, 2, 8, 7, 9
1, 5, 8
Detta kostar 28 224 kronor på en kupong, och det har tidigare visat sig lönsamt att spela så, men för att få ned inlämningskostnaden till en rimligare nivå ställer jag följande krav:
- Först att 3-4 av spelarnas favoriter ska vinna. Ytterst sannolikt och rimligt!
- Sedan att det ska bli en skräll (spelarnas rank 5 och nedåt). Det är inte alls säkert, det kan bli noll och så skriver jag nästa vecka igen, att ”jag siktade mot för höga utdelningar”
- Avslutningsvis måste minst tre av ”mina” hästar segra:
V86-1                      1, 3, 5
V86-3                      2, 5
V86-4                      4
V86-5                      7, 8
V86-8                      1
Nu är inlämningskostnaden nere i 1115,75 kronor. Lycka till med spelbesluten!
PS: Den som tror att det inte blir någon skräll kan lämna in samma system för bara 324 kronor. Även skrällbefriade omgångar blir utdelningen ofta 10-20 gånger högre. En fyrsiffrig vinst till låg insats är inte att förakta, det är finfin återbäring.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.