StatistikbloggenV86

Publicerad 11 mars 2015 av Jens Sjödén V86, Statistikblogg, Solvalla, Jägersro

V86-spelets medianutdelningar:
2012                      150 757 kr
2013                      216 713 kr
2014                        75 939 kr
2015                        13 584 kr
Visst, det har bara avgjorts nio omgångar i år. Men det har inte varit svårt i alla fall…


V86-1: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp. Struken: 2

Majoriteten av alla V86-omgångar inleds med favoritseger. Det finns inte skäl att tro att dagens omgång är ett undantag, tvärtom finns indikationer om förhöjd favoritchans.
Vinner inte favoriten, så vinner spetshästen. Denne heter Shogun DK, har nr 4 och är stenhårt betrodd andrahandare. Spelmässigt ointressant lopp.


V86-2: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp. Struken: 7

Den här typen av lopp vinns bara till 37 procent från ledningen. Kort distans och få startande är faktorer som reducerar positionernas betydelse.
Det är ändå spetsgarantin som ger tipsettan till 3 Twigs Voici. Det finns knappast någon i fältet med mer än 37 procents chans.
Loppet är samtidigt omgångens öppnaste. Jag ”helgarderar för att plånboken tillåter” och hoppas på samma tur de hade, som resonerade likadant i Guld i lördags!


V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 11, 12

Det är svårt att argumentera mot de som spikar 6 Aalto, men jag försöker:
Det här är omgångens näst öppnaste lopp. Om favoriten kommer bort, finns möjlighet att vi får något så sällsynt som en skrällvinnare på V86! Nu blev det förvisso en skräll förra veckan, och en veckan innan det också – men plånboken tillåter att man helgarderar två lopp på V86. Det blir bara någon tjuga och den kan man dra från nöjeskontot istället för spelbudgeten.
Samtidigt bör favoritens chans vara en bit bättre än 50/50 och den är spelad mindre än så, så det är en bra spik också. Det är egentligen bara föregående lopp som är ett bra garderingsobjekt idag.


V86-4: Autostart, medeldistans, 5-åringslopp

Det är stenhård konkurrens, men 5 Tokio Hotell Hall har nog den bästa chansen av omgångens alla favoriter. Startspåret är ett jätteplus. Infriandefaktor 1,26 innebär att grundchansen ökar med 26 procent bara på grund av det gynnsamma läget. Sedan körs han också av en kusk med fint infriandeindex. Och så spetschansen på det…
Egentligen räcker det att säga ”dagens största favorit”. Sedan i november har den vunnit 12 gånger av 16. De underspelas faktiskt i förhållande till chans.


V86-5: Lopp med ett tillägg, stayerdistans

Långa lopp är populära hos många tipsters, men inte lika mycket bland tränare och ägare. Det är svårt att fylla loppen trots att de är relativt sällsynta. Jägersro lade tävlingsdagens största prispengar här, men det hjälpte inte: Det blev omgångens sämsta lopp och långt ifrån fyllt.
Loppet 10 Rocky Egedal gjorde sist ligger just nu högt på ”Årets mest minnesvärda” och lär göra så även då man sammanfattar 2015. Han råkade bli felanmäld och fick starta med 40 meters tillägg, men man valde att starta ändå. Och som han vann! Man kunde ha belastat honom med ett eller två tillägg ytterligare, och han hade besegrat sina jämlikar (på pappret…) ändå.
Den här gången har man nästan med avsikt felanmält, nu står han samma start med hästar som tjänat dubbelt så mycket. Men det vet vi inte bekommer hästen; det enda som talar mot är att hästar inte alltid presterar lika bra två gånger i rad. Han tog fem raka segrar årsskiftet 2013-14 men har sedan dess gjort 17 starter utan att lyckas ta två raka.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Med bara tre hästar på start är det givet att denne är 2 Tor Mento. Denne hade varit en grymt bra spik om inte Rocky startat, ingen ”normal” häst i klassen tar tjugo meter på honom.

 

V86-6: Autostart, medeldistans, mellanklass

Spelmässigt likt V75-4 i lördags: Man har hittat en ”bästa häst” som spelas till favorit, och en Stig H-tränad spetshäst som andrahandare. Då vann spetshästen, och så brukar det se ut. Denne har fördel med proportionerna 4:3 ungefär fastän det ofta är spelat tvärtom.
Det är rimligt att tippa 3 Rub It Out före 9 Random Shot. Men jag måste erkänna, att jag hajade till över Kihlströms värdering av den egna chansen. Det lät ”klart”!
Det är bara att skriva som i lördags: ”Hursomhelst är loppet täckt på två.”V86-7: Autostart, kort distans, stolopp

6 Radysin America har inte lyckats bli bättre än trea i någon av de sju senaste starterna. Men hon vann lopp både som 2- och 3-åring. Nu ringer varningsklockorna…
Nu eller aldrig. Vid en tredjeplats i högsta klassen i höstas svarade hon trots allt för fjolårets främsta prestation av en fyraåring. Då ska hon vara ännu bättre nu – om inte det tidiga tävlandet börjat ta ut sin rätt. Hon har faktiskt haft skräplägen i princip varje gång på slutet, de två senaste till och med tillägg. Nu ligger vägen öppen för ledningen. Motståndet kommer aldrig bli enklare. Det här är sista chansen: Vinner hon inte nu, streckas hon inte igen!
Spårlotten talar också för henne: Sjättespåret är det som gynnas mest av vinklad vinge.
Tvilling spelas med 3 Jeans N Overhalls. Favorittvillingar betalar överlag överodds och det gäller speciellt i slutet av en tävlingsdag.
 


V86-8: Autostart, lång distans, tiohästarslopp. Struken: 10

Inte heller Solvalla lyckas fylla sitt långlopp. Det blev perfekt för snackhästen 2 Bart MM. Han kunde inte fått en lämpligare uppgift i sin årsdebut. Här möter han bara sig själv, och han ska vara jättebra direkt lovar tränaren! Snackhästar är per definition dåliga spelobjekt, men det går inte att ge någon annan tipsettan.
trio ska man tänka på, att de som lottas till 1 och 9 brukar nå fina placeringar när det är 2640a.
Om man spelar stora system, kan DD vara ett bättre spel idag. Ett par tusenlappar bör kunna ge femsiffrigt tillbaks – det är det långt ifrån säkert att åtta rätt på V86 ger.
De senaste fem omgångarna, har sex rätt blivit utan pengar i fyra. Under denna period har 23 lopp – 57 procent – vunnits av favoriten. Samtidigt har tio lopp, 25 procent, vunnits av andrahandaren. Det här är inte roligt.
Inte om man spelar V86 i alla fall, på den spelformen blir det dålig återbäring. Men det finns andra spelformer. Man får verklighetsanpassa sina lir! Har man spelat vinnare på favoriterna har man gjort fina pengar. Spel på andrahandarna funkar också! Spelarna hinner inte med att spela på favoriterna i den omfattning som de faktiskt segrar, så dessa betalar överlag ut överodds så här på vintern.
Förr brukade man säga, att trav var lättare på sommaren. Men de ojämna lopp som blivit en följd av allt flitigare vintertävlande börjar göra avtryck i statistiken. Det är i stället just nu som trav är som mest lättippat! De senaste åren har sommarmånaderna nästan varje gång varit de, med lägst andel favoritsegrar.
Faktum är, att om man spelat favoritraden på DD under samtliga V86-omgångar som avgjorts – så har man tjänat pengar! Nettovinsten blir större om man undviker att spela raden under sommarmånaderna. Under juli har den aldrig slagit in, under juni och augusti bara enstaka gånger till nettoförlust. Ifjol slog den in 30 april och 10 september, men ingen gång däremellan.
Det genomsnittliga oddset för de favoritdubblar som faktiskt slår in ligger på 6,75. Idag kan man som sagt överväga att lägga sin V86-insats på den spelformen istället. I alla fall om man tror på favoriterna.
Det finns flera skäl till att favoriterna ger så bra just mot slutet. Ett är, att ”alla” sitter med dem på sina V86-kuponger. Då vill man inte spela samma hästar på Vinnare och DD också! Tvärtom lägger man gärna motspel, som trissar upp oddsen på favoriterna ytterligare.
Fenomenet syns så tydligt när favoriterna faktiskt vinner – idag blir det inte många kronors värdeökning i de sista avdelningarna. För på V86 tänker man tvärtom: Garderar i början och spikar gärna favoriterna på slutet.
Lampnisse och Favoritfrasse har firat julafton varenda onsdag och lördag, i princip ända sedan det var jul på riktigt. Ingenting talar för att firandet avslutas ikväll, tvärtom. Det är bara att ta på deras kostymer och plocka sedlar ur guldbyxorna. Favorithatarna får bita ihop och härda ut ett tag till… de vintervilande har börjat årsdebutera, om någon månad eller så är loppen jämna och välfyllda igen! Till nästa vinter bör man nog se över hur många lopp som skrivs ut.