StatistikbloggenV86

Publicerad 25 mars 2015 av Jens Sjödén V86, Åby, Solvalla, Statistikbloggen

V86-1: Autostart, kort distans, stolopp

4 Radysin America vann från dödens senast. Denna gång avgörs loppet på Åby och hon har ett bättre startspår. Dessa faktorer talar för ledningen, och en ännu mycket bättre segerchans än senast. Och hon var ju spik redan då…
 


V86-2: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 4-åriga

1 Al Dente vann lopp redan som tvååring innan han inledde treåringssäsongen så strålande, att han ibland ses som kulltupp trots flopp i loppet som utser kulltoppen: Kriteriet.
Han var klen i slutet av säsongen och man ska väl inte ta alldeles för givet att det är lätt att komma tillbaka. Åtminstone som spelare ska man akta sig för gamla unghäststjärnor och inte fortsätta satsa på dem när de ”vunnit klart”.
Innerspåret halverar chansen att infria i sådana här lopp. Detta gäller generellt, och beror huvudsakligen på att det är så svårt att spetsa därifrån. Därmed behöver den faktorn inte läggas den här individen till last, då han visat att han är en av de där undantagshästarna som faktiskt kan spetsa från innern. Det har gått bra tre gånger av tre förut! Spetshästen håller in i mål i 52 procent av loppen, och spetssegrar blir allt vanligare. Ifjol vann de fem gånger av sju.
Hästarna i Catarina Lundströms träning har bara segrat i en av de 38 senaste starterna.
Själv är jag mest nyfiken på 6 Gross Weight. Det tycker jag är en häst som presterade bättre än han fick placeringar och pengar för förra året. Utdelningen kan komma i år istället! Som spelobjekt kommer han säkert att vara bättre än Al Dente.

 

V86-3: Voltstart, lång distans, låg klass

7 T Rex DK har startat i Sverige fyra gånger förut och vunnit tre. Särskilt bra var han vid V75-segern i september, då han fick ledningen. Då kunde han hålla undan med flera längder före miljonärer som On Hold, Call Me Hanover och favoritspelade Poker Kronos. Som så många andra hästar, kan han prestera i en helt annan klass från den positionen.
Första Peter Untersteiner lär knappast vara ett minus, och läget talar för ledning igen. Klar spik då! Åtminstone bör det gå att hitta ned i invändig position, vilket är avgörande för framgång vid rådande proposition. Det går knappast att vinna om man ska trava utvändigt.
Bakom spiken är 1 Return to Sweden mest intressant. Han kan knappast missa en invändig löpning, det kan till och med bli ledningen och då vinner han nog. Formtoppad och barfota!

 


V86-4: Lopp med två tillägg, lång distans

Loppets statistikprofil: Fyra gånger av tio vinner favoriten, och sex gånger vinner någon rankad 2-5. Lägre rankade hästar vinner försumbart sällan. Spetshästen håller till mål tre gånger av tio!
Hästarna på mellanvolten är missgynnade. I praktiken finns två utfall: Antingen hinner de bästa hästarna längst bak fram – eller så vinner spetshästen.
Bästa hästen är 12 Perfectly Enough och ett par saker utöver statistiken talar för honom: Stig H:s hästar tävlar bra direkt efter vila och hela stallet har visat toppform i år. Mot talar förstås att individen var ursvag i alla fem starter ifjol. Men det var länge sen och han har opererats. Om ”gamla Perfectly” är tillbaka så är det här ett enkelt lopp för honom.
Spetshästen bör rimligen 2 Jethro Tull vara bland endast tre konkurrenter. Befogat högt rankad på grund av detta.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 8

5 Dizzy River kommer från stall i grym toppform. En gång tidigare har han haft Spåret, då blev det spets och seger. Spåret visar toppresultat på Åby. Favoriter vinner oftare än de förlorar och alla går plus på spelet – till och med favoriterna ger tillräckligt höga odds! I den aktuella låga klassen segrar favoriterna särskilt ofta.
När favoriten missar vinner någon rankad 2-7. Dessa har inbördes jämna chanser. Spåren har också jämna chanser, utom 1 som är lite extra gynnsamt.
 


V86-6: Autostart, lång distans, låg klass

När Reijo Liljendahl inledde sin tränarkarriär 2013 gick resultaten över förväntan. Det går fortfarande lika bra, men det finns en skillnad: Spelarna har fått upp ögonen, och hans hästar blir nu överspelade. I år har snittoddset för en Reijo-vinnare varit 2,60. Det hade behövt vara 5,80 för att spegla chanserna på ett korrekt sätt. Man kan också se det som, att en satsad hundring på Reijo ger 45 kr tillbaks. Liljendahl är plötsligt en av de mest överspelade topptränarna.
Han låter påfallande segersäker angående favoriten 7 Top of the World och brukar vara en nykter chansbedömare. Samtidigt blir hästen en ”ettoddsare” och det är just dessa som faktiskt vinner.
 


V86-7: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp

Bästa hästen lottades till bästa läget. Att 5 Arazi Boko var sämre sist behöver man inte fästa avseende vid, då han är barfotaberoende. Rätt distans, få och mindre meriterade moståndare. Visst ser det ut som en bra spik.
3 Jaguar Broline ska man spela en gång som denna. Han tävlar på sjunde säsongen och har vunnit lopp vartenda år – men aldrig två raka. Att han skulle vara dålig senast var jätte-lätt att lista ut. Efter en seger ska man aldrig spela honom, det ska man tvärtom göra nu när han kommer från en sämre prestation. Då vet man att han kommer att vara bra. Men spelarkåren gör ju tvärtom; han blir ofta favorit när han kommer från seger, och bortglömd när han varit dålig. Hästen är alltså ett tacksamt spelobjekt!
Favorittvillingen liras till odds över 2.
 V86-8: Autostart, medeldistans, 5-åringslopp

Det har bara avgjorts sex sådana här lopp tidigare (under 2000-talet). Alla vinnare har rankats 1-3. Det har också avgjorts sju femåringslopp med färre än tolv startande. Även där har alla vinnare rankats 1-3.
Litet underlag, men det är logiskt att förvänta sig en mycket låg skrällrisk under rådande proposition.
Ett litet ”statistik-system”:
4 Radysin America
Rank 1-6
7 T Rex DK
Rank 1-5
5 Dizzy River
7 Top Of The World
5 Arazi Boko
Rank 1-5
37,50 kr

Övergarderat i V86-2 och V86-8 antagligen. Mer troligt än inte spetsvinner Al Dente, men jag vill gärna ha med Gross Weight. Och det är ju inte så att man inte har råd…
En god strategi är att kräva 3-4 A (segrande favoriter alltså) på V86-spelet. Dels går det in, och dels blir faktiskt utdelningarna goda. Så är det inte på V75, men på V86 händer det till och med att det blir miljonutdelningar.
Samtidigt skräller det sällan. Man får vara glad om det blir en skräll. Det blev det för två veckor sedan, och den kom i just ett av endast två lopp som var tänkbara för skrällgardering. Utdelning då: 188 000 kr! Hjälpt av jackpot, men ändå.
Samma sak förra veckan, men utan jackpot och då ”bara” 21 000 i utdelning. En skillnad är också att det blev 3A för två veckor sedan och 4A senast. Något av det blir det, och sedan gäller det att det kommer någon skräll också. Blir det två kan man få miljoner, men det är sällsynt.
Den här gången finns inget lopp alls med tydlig skrällchans. Skulle jag tvingas välja ett, skulle det bli V86-5. Det loppet blir jämnt och öppet om man tänker bort favoriten. Om det för tredje gången i rad ska bli utdelning i alla tre vinstgrupper, krävs nog en skräll där. Lycka till med spelbesluten!