StatistikbloggenV86

Publicerad 15 april 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Åby

2,23 på Volstead förra veckan! Det exemplifierar att både Tarzan-favoriter och spår fem-hästar underspelas. Chansen var maxad, vilket i varmblods- och V86-sammanhang innebär i intervallet 70-80 procent. Nuförtiden, med den höga andelen favoritvinnare, är det faktiskt ofta bland favoriterna man kan hitta de bästa överoddsen. Men det är sällan som med Volstead, att alla faktorer talar för. Vanligare är ”å ena sidan, å andra sidan…”.V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp

Statistiken visar en del överraskande resultat. Bakspåren 9 och 10 är de med bäst segerfrekvens. De missgynnas inte av open stretch, som många tror. Att det löser sig bättre för alla hästar gynnar de som är bäst, risken är mindre att de blir fast eller hamnar omöjligt till.
Favoriten vinner 4-5 gånger av tio. Lika ofta vinner en ”B-häst”, någon rankad 2-4 av spelarna. En gång på tio skräller det till, och då är vinnaren rankad 5-8.
Spår 8 är trots allt negativt och 8 Remember My Name tveksam som favorit. Två starter i år, först gav han sig från spets (mot en ickevinnare) och senast blev han trea som storfavorit från den näst mest gynnsamma positionen, dödens. Han måste vara kraftigt förbättrad för att vinna.
 


V86-2: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 8

Det spelmässigt bästa som skulle kunna hända här, är en sen favoritstrykning. Då tar andrahandaren 6 Furious Francis en enkel spetsseger, från det i så fall bästa spåret och med huvudmotståndaren borta. Och eftersom han ligger i mitten av turordningen, kommer han bara att ha sådär åtta procent av spelet på sig – trots en chans som i det läget överstiger 50/50.
Men om 4 Research startar och är frisk vinner han totalt överlägset. Chansen är inte sämre än spelprocenten. Bra spik!


 

V86-3: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass. Strukna: 2, 12

Kors i taket, ett årgångslopp där det blev fullt anmält! Men det är klart, Åby har inte lika extrema propositionsskrivare som Solvalla. Med lite färre lopp blir loppen å andra sidan fulla, till gagn för spelarna.
Från Åby finns inte tillräckligt med underlag för pålitlig statistik. Det gör det från Solvalla, om man säger så… Där ser man, att favoriten vinner varannan gång och spetshästen sex gånger av tio.
Hur påverkar då open stretch-faktorn? Det tydligaste är, att ”bästa hästen” vinner oftare och startspår därmed betyder mindre. Andelen spetssegrar sjunker en aning och det blir lättare att vinna från rygg ledaren och tredje inner. Bakifrån-segrar är lika (o)vanliga som när open stretch inte finns.

 


V86-4: Lopp med två tillägg, stayerdistans

När det finns en så tydlig spetshäst som 1 Mad Neo, spelad till så pass lite som 13 procent, måste man förorda den. Chansen att han håller till mål är mångdubbelt större än så. Statistiken visar att spetshästen håller till mål i 35 procent av de här loppen.
8 Kazire de Bob står på den statistiskt missgynnade mellanvolten. Nu blev förstås loppet ojämnt och icke-fyllt, det talar för honom. Men det är tungt att gå i andraspår över tre kilometer och avgörande blir om han släpps till ledningen. Det som talar för detta är kuskens pondus. Björn Goop är en av endast två toppkuskar som infriar oftare än Spelarna förväntar sig av honom. I normalfallet kan man multiplicera en Goop-favorits spelprocent med 1,27 för att få fram segerchansen! Det är grymt bra och överlägset andra.

 


V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp

Statistiken visar en favorit-eller-skräll-profil. Favoriten segrar fyra gånger av tio och lika ofta vinner en skräll (rank 5-11). Att det inte blev fullt anmält talar till favoritens fördel och skrällhästarnas nackdel. De senare är lite sämre än de brukar vara, nu när alla kom med.
Spår 9 är lite missgynnsamt ur segerchanssynpunkt, men framför allt är det missgynnsamt ur ett spelarperspektiv. ”Niorna” spelas nästan dubbelt så hårt som de borde eftersom spelarna tror att dessa fått en riktig vinstlott. Här har favoriten i skrivande stund 46 procent av spelet, och det bör då spegla en segerchans i intervallet 25-30 procent ungefär.

 


V86-6: Autostart, kort distans, stolopp

Den andra kusken som visar plus-siffror är Stefan Melander. Inte lika mycket, men det är anmärkningsvärt att över huvud taget kunna överträffa spelarnas förväntningar. Favoriter överstreckas nämligen generellt, och nästan alla toppkuskar överspelas. Nu är inte Tarzan gigantiskt underskattad, men en 59-procentare som han har här kan ses med 65 procents segerchans.
Spår 2 är å andra sidan negativt för infriandemöjligheterna, så det jämnar ut sig. Det är extra avgörande att ta sig till ledningen. Det mönstret ser man ofta i stolopp. Ett annat välbekant mönster för sådana är favorit-eller-skräll-profilen. Samma här: Favoriten har jättefin chans, omgångens näst bästa, men om hon faller kan vinnaren finnas väldigt lågt rankad.V86-7: Autostart, kort distans, låg klass

Intressant statistikprofil skvallrar om en mycket liten skrällrisk. Vinnaren finns rankad 1-4 och favoritchansen är nära 50/50. Favorit till slut blir säkert bästa hästen 10 Elma Lane. Denna gynnas lite speciellt just på Åby och statistiken visar också lite extra fina siffror för spåren 10-11. De är ofta goda spelobjekt, inte minst eftersom spelarna fått för sig att dessa är extra missgynnsamma på Åby.

 


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 5

Nedstrykningen gynnar kraftigt 7 Order to Fly. Spår 7 har infriandeindex om 0,8 medan spår 6 har 1,2. Istället för ett chanshämmande spår har han alltså nu ett chanshöjande, stor skillnad. Och hästen har ju varit grym i sina starter i år.
Statistiken visar en förhöjd andel favoritsegrar vid aktuell proposition. När det samtidigt finns minus kring andrahandaren framträder en tydlig favoritspik.
Stall Liljendahl har bara vunnit en av de tjugo senaste starterna och det var med en storfavorit i ett 20’ kr-lopp. Under samma period har man tvingats stryka tre hästar. Här spetsar säkert 4 Shadow Woodland, men nästan lika säkert släpper man till favoriten. Det är kutym på Valla!Förra veckan blev analysen klockren. Jag avstod från omgångens största, men förordade två andra favoritspikar och båda vann. Dessutom vann ickefavoritspiken. Och det enda föreslagna spelet, en rak tvilling, satt till fina 17,35.
Sammanfattningen kan nog bli hundraprocentig den här gången också, men tipsen är inte lika roliga. Bästa spiken är också omgångens största favorit (V86-2). Den näst bästa är den näst största (V86-6). Sedan finns ytterligare en i V86-8. De är hårt spelade alla, men ändå inte riktigt i nivå med sina segerchanser, så det finns egentligen inga goda skäl att gardera.
En fjärdespik, om man behöver, kan 10 Elma Lane i V86-7 vara. Nu tål V86-spelet både tre och fyra favoritsegrar – bara det vinner en 0-1-procentare nånstans så kommer åttan att betala fint ändå. Inte minst idag, då det är jackpot.
Men var ska skrällarna komma då? Ja, det är ju inte säkert att det blir någon, men förutsättningarna ser bäst ut i V86-3 och V86-5. Lycka till med spelbesluten!