Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Joakim Svensson:
"Därför stänger vi möjligheten att kommentera artiklar"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Internet har skapat outsägliga möjligheter för att oss att berätta, argumentera och uttrycka våra åsikter. Med sociala medier bokstavligen exploderade det och i dag kan vi, i stort sett, få reda på vad våra vänner och (o)bekanta gör och tycker i realtid. Det är en utveckling som är positiv och negativ på samma gång. På Travronden har vi upplevt båda delarna i våra kommentarsfält.

Vi önskar så klart att vi kunde erbjuda ett forum och utrymme där den konstruktiva diskussionen och lösningsorienterade debatten om såväl svensk som internationell travsport levde och frodades. Emellanåt kanske det har varit på det viset, men tyvärr alltför sällan. På slutet, och då talar jag om senaste året, har det gått i stå helt. Kommentarerna som kommer in är få, intresset för att läsa dem är mycket lågt och en del av åsikterna följer inte vår etiska och moraliska kompass.

Därför har vi nu stängt ned möjligheten att kommentera artiklar på travronden.se – något som kan väcka en och annan reaktion.

Som alltid finns det flera skäl till att vi genomför en förändring:
• Ett av dem är att diskussionen till stora delar sker på andra plattformar. I mångt och mycket har den flyttat ut till Facebook, Twitter och andra platser än de nischade sajterna.
• Ett annat är att diskussionen som förs i kommentarsfälten på tidningar inte sällan hamnar på fel sida om ”linjen”. Det blir ingen riktig debatt eller diskussion, utan har mer blivit en plats där man dumpar spekulationer och fördomar utan större eftertanke.
• Ett tredje är att det i dag inte riktigt finns beprövade verktyg och tjänster för att hantera ett samtal och som dessutom är förenligt med såväl god publicistisk sed som svensk juridik.

Jo, jag är väl medveten om att Dagens Nyheter och även en och annan lokaltidning genomför ett test med ”Ifrågasätt” sedan en tid tillbaka. Några andra öppnar upp igen och gör trevande besök att bli den samlings- och mötesplats som de lokala tidningarna en gång var. Man hoppas att det ska leda till något positivt, men det får tiden utvisa och kanske får vi också anledning att återkomma till ärendet.

I samband med att vi gjorde vår stora målgruppsundersökning (2016:10) fanns också en och annan fråga om just debatten. Ett flertal efterlyste en pågående diskussion kring allt som händer inom den förändrande travsporten. Samtidigt var det få som ansåg att kommentarsfälten på artiklar var rätt plats för det eller avgörande för huruvida de skulle besöka travronden.se eller inte. Sedan enkäten genomfördes kan jag också konstatera att ett flera av Sveriges största publicister har valt att stänga ned möjligheten att kommentera artiklar. Inte minst kolossen Mittmedia. I många fall har det handlat om skenande trådar som slutat med personangrepp, förtal eller rasism. Efter min tid på Expressen, då vi kämpade med såväl för- som eftermoderering av diverse inlägg, har den typen av forum inte legat på min topplista över goda saker som journalistiken skänker samhällsmedborgare. Tvärtom, det har varit en bedrövlig syn att se och följa. På Travronden har vi inte varit i närheten av samma besvärande ton eller innehåll, men det har inte varit särskilt upplysande och lärande, eller intressant och relevant för den delen.

Jag är väl medveten om att en och annan läsare nu kommer att höra av sig till mig hävda att vi ”tystar debatten” och ”inte tål att höra vad travfolket tycker”.

Inget av dem är sanna.

Yttrandefrihet innebär inte att vi, som publicist, kan förväntas ge obegränsad tillgång till våra kommentarsfält. Daniel Nordström, ansvarig utgivare för en rad titlar inom Mittmedia, skrev det bra i samband med att VLT stängde sina kommentarsfält följande: ”Alla har rätt till sin åsikt. Däremot är det ingen allmän mänsklig rättighet att göra sin röst hörd i en tidnings forum. Den som tror det har grovt missförstått vad yttrandefrihet är. Våra sajter är vårt rum. Där bestämmer vi samtalsklimatet. Där tar vi ansvar för det.” Att vi inte tål kritik stämmer inte heller. Vi tystar ingen, däremot vill vi ta ansvar för det vi publicerar och sprider via våra kanaler. Som ansvarig utgivare för tidningen tar jag denna sidan på största allvar. Vi är noggranna och varsamma med vad vi skriver samtidigt som min mejlbox ständigt är öppen. Jag svarar så snart jag kan och hinner på alla frågor och åsikter som når mig. Det blir en del varje dag, inte minst med tanke på att vi försöker vara framåtlutade och modiga i våra försök att skapa en långsiktig framtid för Travronden.

En och annan kommer kanske hävda att vi istället för att stänga ned borde göra vad som står i vår makt för att skapa ett konstruktivt samtal kring travsporten. Detta går, förstås, att argumentera runt. I dagsläget kan jag, som chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen, konstatera att den diskussionen inte finns i våra kommentarsfält och att de ord som fälls där alltför sällan tillför något av värde till journalistiken – vilket är själva syftet med dem.

Däremot är vi, självklart, öppna för diskussion och debatt. Vi skriver ledare varje vecka och vi publicerar löpande personliga krönikor i aktuella ämnen. Vi tar mer än gärna emot insändare och debattartiklar både på sajten och i tidningen. Och vi uppskattar att ni mejla oss era synpunkter och kommenterar våra poster i sociala medier. Dialogen med dig, er, alla våra läsare är fortsatt viktig för Travronden och vi försöker i största möjliga utsträckning av att besvara alla de synpunkter som framförs till redaktionen och andra delar av verksamheten.

Vi välkomnar en levande diskussion, men vi har inget intresse av att vara ointressanta eller en slasktratt. för den delen.

Tack för att du tog dig tid.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.