Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars G Dahlgren:
"20 procent rätt i solar plexus"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Månprinsen A.M:s uppfödare, delägare och skötare AnnaMaria Öberg satte travsverige i svall i lördags. När hon hade som allra högst blodtryck och adrenalinpåslag två minuter innan Vårbjörken, där Månprinsen A.M. var jättefavorit, satte tv-reportern Matteus Lilieborg mikrofonen under AnnaMarias näsa och frågade vad hon tyckte om att hennes älskling hamnat utanför V75-spelets rampljus. 

Det var som att sätta tändstickan till en kort stubintråd i vars andra ända det satt en dynamitgubbe. Matteus fick ur sitt reporterperspektiv grym utdelning. AnnaMaria formligen sprutade etter över själva sakfrågan att Månprinsen A.M. placerats utanför V75-spelet och avslutade sedan - lite mindre övertänkt - med att generaliserat döma ut ”hela varmblodssporten” för att köra sönder och ideligen spruta sina hästar.

De som lyssnade och därefter i olika sammanhang kommenterat tog väldigt mycket fasta på det där sista. Och glömde bort det väldigt viktiga AnnaMaria sade däremellan, vilket faktiskt var en klockren träff rätt i trav- och spelpolitikernas solar plexus: ”av det spelet på hästar genererar i överskott hamnar endast 20 procent hos hästägarna”, sade AnnaMaria.

Sporten satt på undantag, sporten satt i strykklass. Sagt rätt ut i vardagsrummen till V75-kollektivet från en i det ögonblicket ytterst upprörd och engagerad uppfödare och ägare till Sveriges just nu största travhäststjärna. Ja, så är det faktiskt. Tänk efter. Inte finns det något svensktränat varmblod som - sedan Maharajah lagt tävlingsskorna på hyllan - för dagen matchar Månprinsen A.M:s stjärnnivå?! Så skickar man denna sin största stjärna utanför V75-spelet, travets skyltfönster mot allmänheten!

Att så skedde är ett misslyckande för de som konstruerar (= skriver propositioner) V75-omgångarna och för hur V75 nu fungerar som spelform. Det går inte att ha femrättsjackpot som det känns varenda vecka, det syns nu också på omsättningarna. I februari när det var femrättsjackpot hela tiden, var omsättningen runt, eller över 90 miljoner kronor. Nu har den de tre senaste femrättsjackarna börjat krypa ner mot 80 miljoner. Tacka sjutton att det föranleder panikåtgärder i Hästsportens Hus. Supermotorn V75 får naturligtvis inte börja hacka. 

När Umåkers V75-proppar gjordes (i januari?!) gick det att med  hyfsad träffsäkerhet förutse vad som kunde hända. Omgången byggde runt tre lopp: ett öppet femåringslopp (Berth Johanssons Memorial), ett gulddivisionslopp (Guldbjörken) och ett bilstartlopp för kallblod (Vårbjörken). Det var stor risk att de tre loppen skulle bli ojämna, med en eller två stjärnhästar, utfyllnad bakom, och med Månprinsen A.M. mer eller mindre ensam på plan i Vårbjörken. 

Ändå skrev man ut resten av omgången helt enligt grundmallen. Ett silverdivisionslopp, ett bronsdivisionslopp, med voltstart gubevars, ett klass I-lopp (också voltstart) ett klass II-försök. I allra sista stund, mitten på april, fick man också det nya lördagsloppet, 2.640 meter voltstart, som försök till frälsarkrans för det i femrättsjackpots drunknande  V75-spelet.

Det här borde man redan från början gjort bättre. Både silverdivisionslopp och gulddivisionslopp, och dessutom ett öppet femåringslopp, samma vecka som ”södra halvan av Sverige” hade bra motsvarande propositioner på Charlottenlund Copenhagen Cup-dagen. Där kördes det också både brons- och silverdivisioner, ett öppet femåringslopp (150.000 danska kronor till vinnaren) och ett ”vanligt snabblopp” med 100.00 danska kronor till vinnaren. Att det skulle bli ”lurigt” att få till jämna och bra lopp i Umeå med de förutsättningarna torde ha stått klart på förhand. Nu klarade man sig i Umeå till och med bättre än jag trodde man skulle göra: sex tillresande ekipage från Solvalla och söderut fyllde silverdivisionen.

Vad som behövs är inte bara ett lördagslopp, som förvisso är en bra innovation. Det behövs mer fantasi i hela processen, från början. Tänk om man som komplement till de tre ”stjärnloppen” skrivit ut ett stolopp med tillägg för 15 hästar, lagt ihop klass I och silver till ett dubbelklasslopp över sprinterdistans (tillägg för silverhästarna), ett Wången Cup-lopp för lärlingar (15 hästar), klass II, brons, och lördagsloppet (15 hästar). Åtta lopp att välja på. Då hade man haft råd att ha Månprinsen A.M. med! Riktigt cyniskt för ATG var att Coldtown i silverdivisionen nu växte till att bli en nästan lika stor favorit (67-procentare på insatsfördelningen) som Månprinsen A.M. hade blivit… 

Tillbaka till AnnaMaria Öberg: ”bara 20 procent av det spelet genererar blir prispengar”, sade hon. Det är bara att kolla ATG:s senaste årsredovisning som nyligen lades ut på ATG.se. och trav- och galoppsportens årsstatistiker.

Totonettot, alltså det som blir kvar när spelarna fått tillbaka sin vinstandel på omsättningen, uppgick ifjol till 3,7 miljarder kronor.  Till travhästarna delades det ut 700 miljoner kronor i prispengar och ytterligare 135 miljoner i premier och bidrag, huvudsakligen uppfödarpremier och premieloppspengar. Det är 23 procent. Ska man vara korrekt - och det ska man - så måste man förstås ta in att galoppen också får del av ATG:s spelöverskott. Galoppen delade ifjol ut 65 miljoner kronor inklusive bonusar och premier, så sammanlagt landar hästägarnas del av totonettot på 900 miljoner kronor , vilket är 24 procent.

Men då ska det också vägas in att då ingår vad hästägarna betalar i insatser till de stora unghästloppen, både på trav- och galoppsidan. Vad den summan är finns det vad jag ingen officiell redovisning om, men den kan höftas till cirka 50 miljoner kronor. Då hamnar AnnaMarias 20 procent nära sanningen.

Skatten på totonettot uppgick 2014  till 1,35 miljarder kronor. Cirka en halv miljard mer än vad de som driver alltihopa, hästägarna, fick i prispengaersättningar för att deras hästar stod till tjänst som skattegenererande totoobjekt. Staten (och kommuner och landsting) får också skatteintäkter från de tusentals årsarbeten, varor och tjänster som hästsektorn genererar, producerar och förbrukar, ej att förglömma.

----------

Sporten är satt på undantag - travhästarnas huvudsakliga uppgift i livet är att generera totointäkter.  Ännu ett exempel på det har nu kommit när den nya utformningen av breddloppstävlandet kommit igång, med hela sammanhållna breddloppsdagar istället för som det var ifjol, insprängda lopp i ”vanliga” tävlingsdagar.

I grunden är detta rätt tänkt. Breddloppstravet ska i princip vara som de regionala (lingon)serierna i fotboll eller ishockey. Lokala företeelser. Kul och givande för de som vill vara, eller för tillfället är, på den nivån i sitt idrottsutövande. Lika barn leka bäst. Men vad än ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth predikar om att det är ”nettot” som är intressant så går ”bruttoränderna” inte ur. Det sitter så uppenbart fortfarande kvar i väggarna från hans företrädare Bengt Jönssons och Remy Nilsons tid.

För när nu breddloppsdagarna kommit igång på allvar i maj så visar det sig att många sådana dyker upp på vardageftermiddagar med start klockan 15.00?!

Åmål körde så i fredags, Solänget igår (tisdag), Färjestad på fredag, Romme på måndag, Visby på tisdag, och så vidare.

Men hur tänkte man egentligen där?! Breddloppen är huvudsakligen riktade till den kategori travsportsutövare som är inne i sporten på HOBBYnivå. Det innebär att man har ett ordinarie jobb och tar hand om hästarna på sin FRITID. Vilka ”normala” jobbare har fritid på vardageftermiddagarna?!

Det finns ett svar på varför breddtraven hamnat på vardageftermiddagarna. ATG behöver och vill ha något att erbjuda de som i princip - tydligen - dygnet runt sitter inloggade på ATG Live. Det är för sorgligt. Man lägger breddloppsdagar så att dessa ska dra in någon eller ett par miljoner i bruttooomsättning (2,1 mkr spelat på Solänget igår, prispengarna uppgick till 262.700 kronor) samtidigt som de som ska starta hästarna måste ta ledigt från jobbet, skolka, ta semester eller (fejk)sjukskriva sig för att kunna tävla med sina kära hästar.

Jag tycker det här är generalfel! Det är väl inget som hindrar att FYRA banor kör breddtrav samtidigt på lördagar och söndagar?! Man vänder sig ju ändå bara till hästarna i sitt närområde, så Kalmar, Åmål, Romme och Solänget kan alla köra breddtrav samtidigt. Vad spelar det för roll om totoomsättningen på varje bara blir 500.000 kronor istället för 1,5 miljoner?! Breddtrav skapades ju för att tillgodose HÄSTÄGARNA med startmöjligheter på divisionsanpassad nivå, där det roliga och trivsamma i hästägandet är prioriterat. 

Nu använder man lik förbaskat breddtravsutövarna för att maximera totointäkter, schemalagt efter ATG Live-kundernas behov och önskemål. 

Det är ju nästan provocerande.Eller hur AnnaMaria?

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.