Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars G Dahlgren:
"Dyrköpt triomiljon på onsdagar?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det lyfter ett British Airways-plan från JFK klockan 22:55 nästa lördag. Landar på Heathrow klockan 11:00 söndag förmiddag. Brittisk tid, så det är alltså 12:00 svensk tid. Elitloppsförsöken ligger runt klockan 14:30-15:30. Hämtar till exempel Margareta Wallenius-Klebergs privatplan John Campbell  i England och flyger till Bromma hinner han till Solvalla för att köra Nuncio! Fast Stefan Melander får nog värma själv…
 
Om Solvalla kommer överens med Meadowlands om att den där viktiga treåringen som John ska köra i en Sire Stakes-final nästa lördag placeras typ som lopp tre (körs kl 19:59) i programmet går det ihop sig. Campbell har åkt helikopter förr; han kan göra det nu också, från East Rutherford i New Jersey, till JFK på andra sidan om Manhattan, så han hinner med BA0182. Då blir mitt drömekipage i årets Elitlopp, John Campbell bakom Nuncio, trots allt ett faktum.
 
PS: Norwegian har också ett plan som lyfter från JFK sent lördag kväll. 23.00. Landar på Gatwick kl 10:50 brittisk tid (klockan 11:50 svensk) på söndagförmiddagen. Norwegian kanske har billigare biljetter?! BA har hur som helst sköna sovplatser i sina overseasplan, och John kanske behöver ha en sådan för att komma maximalt förberedd till vad som – vågar jag påstå redan nu – blir hans viktigaste och största kuskuppgift i år. Att  i Elitloppet lotsa den Nuncio han haft två fantastiska säsonger bakom i Nordamerika.
 
Att Nuncio startar i Elitloppet ger under alla omständigheter Solvallas administratörer anledning att korka upp en flaring afterwork-champagne i eftermiddag när totoindustri-loppen avverkats. 
 
Även om Stefan Melander, sin vana trogen, hållit Elitloppsgeneralerna på halster i det längsta gällande Nuncios och Digital Inks medverkan nästa söndag och Tarzan i princip aldrig går att ”räkna på” när det gäller sådana här saker,  så blev slutresultatet det som så att säga logiskt vuxit fram de senaste veckorna.
 
Nuncio fick stå över Kungapokalen. Att siktet därmed var på Elitloppet efter det lysande intryck hästen gjorde i årsdebuten verkade rätt klart. Digital Ink har samtidigt inte startat sedan den 28 mars, varefter han missade Olympiatravet på grund av sjukdomsproblem. Att då gå ”rätt ut” i Elitloppet hade knappast varit rätt. Nu verkar istället den norrländska travpubliken få se Digital Ink på nära håll, i Jämtlands Stora Pris och Norrbottens Stora Pris i juni. Eller om det kanske blir start i Oslo GP istället för Boden-loppet?
 
----------
 
Solvalla är traveuropas medelpunkt om en vecka och huvudstadsarenan borde vara travseriges medelpunkt åtminstone en gång i veckan, åtminstone om det ska finnas någon substans i epitetet nationalarena. Nu har det inte varit så sedan Xpress-konceptet infördes för V86-spelet, med två banor som slåss om - eller delar - uppmärksamheten på onsdagar.
 
I maj har Solvalla tillfälligt fått tillbaka sina onsdagar, innan V86:ans sommarturné drar igång. Spelmässigt har det gått bra. De tre senaste V86-onsdagarna har totalomsättningen, och det är inkluderat diverse jackpots- och tv-sändnings/icke tv-sändnings-effekter, sett ut så här:
 
6/7 maj: 
34,5 mkr ifjol med 16 lopp på Solvalla/Åby.
33,4 mkr i år med tolv lopp på Solvalla.
 
13/14 maj:
31,7 mkr ifjol med 16 lopp på Solvalla/Jägersro.
34,5 mkr i år med tolv lopp på Solvalla.
 
20/21 maj:
33,7 mkr på 18 lopp ifjol på Solvalla/Bergsåker.
39,3 mkr i år på elva lopp på Solvalla.
 
Nu ska det sägas att ifjol var V86-Xpress-konceptet duktigt på upphällingen i maj. Det var då man fattade beslut om att ”skruva om” hela konceptet, till att V86 skulle avsluta tävlingskvällen istället för det misslyckade upplägget att inleda den.  Spelsiffrorna ser alltså bra ut för V86 på ENBART Solvalla om man ser till de här tre majsiffrorna isolerat. Bilden är ju större än så, men so far, so good. 
 
Publikmässigt har det inte blivit något lyft för Solvalla att få tillbaka de egna onsdagarna, men det var heller inte att vänta. Det viktigaste i det avseendet är att de få tappra som fortfarande tillbringar sina onsdagar på Solvallas publikplatser ska TRIVAS med att vara där, tycka de får en bra och prisvärd upplevelse.
 
En intressant aspekt på spelsiffrorna är att de både 2014 och 2015 innehåller att det infördes triospel i alla onsdagskvällslopp när Xpress-konceptet lanserades. Frågan är om det är rätt eller fel. De som kan sin totalisatorhistoria vet att triospel är en lurig medicin. Det kan se ut som att det bidrar med (nya) totointäkter för arrangören, men i själva verket vara kontraproduktivt och omsättningshämmande.
 
Elitloppspromotorn, och tidigare sportchefen på Solvalla, Klaus Koch, förklarar detta fenomen alldeles utmärkt i en krönika i marsnumret av tidningen Allt Om Travsport.
 
”Det har visat sig att ett enkelt eller max två triospel under en tävlingsdag kan generera både bra omsättning och bra spelupplevelse. Men överallt har organisatörernas girighet överstigit förnuftet när samtliga lopp efter ett tag bestyckats med triospel”, skriver Koch.
 
Trio är bedrägligt ur omsättningssynpunkt. Det blir till sin natur ett ”högoddsspel” vilket innebär att få vinnande vad/biljetter i varje lopp kvitterar ut vinstpotten. Det innebär att nästa lopps triopott till stor del måste ”byggas upp från början” av spelarkollektivet eftersom endast en liten del av förra loppets (vinst)pott kommer tillbaka som ”ny insats”. På det sättet dräneras majoriteten av triospelarna under en kväll på allt mer pengar, med drivkraften att sluta som en i det lilla fåtal som vinner (relativt mycket pengar). 
 
När det gäller vinnare, plats, och komb, fungerar det på annat sätt. Där vinner (oftast) många spelare relativt lite, och de glada vinnarna omsätter glatt av det de vunnit i nästa lopp. Samma pengar (i stort sett) snurrar därför ut och in i toton hela tiden och beskattas lite lagom med spelavdraget varje gång. Gällande trio stannar däremot huvuddelen av vinstpengarna i (de få) vinnarnas fickor.
 
Denna skillnad, som enligt hur Koch beskriver det är resultatet av begreppet ”omsättningshastighet” , blir ytterst viktig när spelkassan räknas samman  i slutet av tävlingsdagen. Triospelet riskerar också att få, som Koch skriver ”en kannibaliserande effekt på de sunda spelformerna”. Med sunda spelformer menar han de med hög omsättningshastighet. Alltså v/p/tvilling. 
 
Om triospelet börjar sänka omsättningarna på v/p så att storspelare inte längre kan operera med stora insatser utan att förstöra oddset för sig själva, är katastrofen ett faktum. Då imploderar dessa spelpotter.
 
Kan man då se någon negativ trioeffekt på Xpress/Solvallaonsdagarna? Det är förstås en viktig fråga där svaret nu växer fram under de onsdagar Solvalla har fått tillbaka värdskapet för hela tävlingskvällen och där det går att jämföra med hur det spelades motsvarande veckor 2013. Då var det trio i två av loppen - ett mitt i tävlingsdagen och så i sista loppet.
 
Tre onsdagar är ett tunt underlag, men det går ändå att skönja mönster i den riktning Klaus Koch beskriver: alltså att triospel i alla lopp precis som man av historiska erfarenheter kan misstänka skulle bli fallet INTE är någon speciellt bra affär för arrangören.
 
Jag ska försöka beskriva det överskådligt. 
 
Första jämförelseonsdagen, 8 maj 2013, 6 maj i år, blev v/p/tvillig-omsättningen i år hela 700.000 kronor LÄGRE i elva lopp jämfört med 2013 (jag har räknat bort det lopp tolv som fanns 2013, av jämförelseskäl). Trioomsättningen i de elva loppen i år blev 1,4 mkr.  Trioomsättningen i de två lopp detta fanns i 2013 var knappt 700 000 kronor. Elva triolopp i år gav bara dubbelt så mycket som två triolopp 2013. Sammantaget gav hela paketet med trio i elva lopp denna onsdag INGENTING extra ur spelarrangörssynvinkeln jämfört med 2013.
 
Andra jämförelseonsdagen, 15 maj 2013 och 13 maj i år, hade man i år en klart bättre dag på de ”sunda enkelspelen”. 7,4 mkr i år, 6,6 mkr 2013. 800.000 kronor bättre. Triospelet nådde samma nivåer som veckan innan. Alltså 1,4 mkr på elva lopp 2015, 700.000 kr på två lopp 2013.
 
Tredje onsdagen, denna veckas alltså, spelades det för 200.000 kr mer på v/p/tvilling än 2013. Triospelet träffade ”standardsiffrorna” 1,4 mkr/650.000 kr.
 
Det här måste naturligtvis ATG hålla koll på. Är det bättre utväxling, alla enloppsspelformer sammanräknade, på att ha trio i allra högst tre eller fyra lopp per tävlingskväll, ska man såklart ha det. Inte i elva lopp. Och i kalkylen ska då också vägas in att spelavdraget på trio är 30 procent, jämfört med 20 procent på v/p/tvilling. 30 procents spelavdrag kan knappast anses sunt, eller ens i längden fungerande, på en spelform som man nu använder till att ”snurra” tio-elva gånger samma kväll. Det blir ett ”dyrt” spel i längden att hålla på med för de totoaktiva. 
 
ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.