Tillbaka igen - tack vare alla engagerade läsare

Publicerad 3 november 2015 av Lars G Dahlgren
Den här bloggen handlar om  - min blogg.
 
Navelskåderi?
 
Det finns det säkert de som tycker. Det får jag väl leva med i så fall. Men eftersom bloggen haft som mål att försöka fånga upp och skriva om aktuella ämnen, beslut och händelser i travsporten, och eftersom det som just nu debatteras och dryftas mest är just den här bloggen så får jag väl därför nu försöka skriva om mig själv. 
 
Fram till för knappt två veckor sedan var det rätt självklart för mig hur det här med att blogga på travronden.se ska gå till. Ta upp saker som är aktuella och just nu debatteras. Hålla saklig ton och ha respekt för - men var inte rädd för att ta upp! - ämnen kan vara känsliga (för vissa) och uppfattas som negativa (av vissa). Landa i någon form av konstruktivt förslag, eller så åtminstone ett frö för vad som skulle kunna bli en kommande konstruktiv debatt. 
 
Just bloggformatet ger rent skrivtekniskt möjlighet till längre utläggningar och mer detaljerade beskrivningar av saker än ”tidningsformatet”. I en blogg kan man dessutom länka till vad andra gjort/skrivit. Det ger läsarna chansen att själva ta sig vidare till fördjupad kunskap i det som avhandlas. 
 
Men så hände något. Vi kan väl ta det hela från början för att (sakligt) sätta saker och ting på rätt plats och i rätt perspektiv.
 
I september bestämdes av redaktionen att jag från och med vintermeetingets start på Vincennes skulle starta ”Frankrikebloggen”. Denna skulle ha samma grundtänk som Claes Freidenvalls uppskattade USA-blogg på travronden.se haft senaste halvåret. Detta skulle innebära en addition till mina ordinarie bloggämnen. Bloggen skulle därmed automatiskt bli mer varierad innehållsmässigt. Det lät kul och utmanande.
 
För knappt två veckor sedan meddelade sedan TR Medias verkställande direktör Daniel Livensjö (alltså tidningens vd) att han beslutat ”pausa min ordinarie blogg tills ny chefredaktör för Travronden är på plats” (vilket blir från den 1 februari). Min blogg skulle tills vidare ”bara få behandla det franska vintermeetinget”
 
Rent personligt kändes det - kan jag utan prut erkänna - helt fel. Jag fick omedelbart stöd från mina arbetskamrater på redaktionen. Det här var ett felaktigt och obegripligt beslut. En infekterad konfliktsituation om en direkt redaktionell innehållsfråga mellan Travrondens redaktion på ena sidan och TR Medias vd på den andra var ett faktum.
 
När ”pausbeslutet” sedan blev allmänt känt, allra först via Anders Engmans hästsportblogg på sydsvenskan.se, väckte det reaktioner bland läsare som succesivt vuxit till tsunami-vågskaraktär. Det var inte så att efter två-tre dagar försvann frågan om mitt bloggande bort ur mediabruset för att andra frågor och nyheter pockade på uppmärksamhet. Snarast accelererade det hela till att min blogg sågs som en ”principiell symbol för det fria ordet inom travsporten”.  
 
Till och med i Norge, norska facktidningen Trav og GaloppNytt, togs saken upp i en nyhetsartikel. Krönikörer och bloggare har uttryckt stor upprördhet över vad som ansågs vara ett direkt ingrepp i journalistisk frihet och redaktionell integritet. Stödet för ”min sak” har kommit från olika nivåer, enskilda, organisationer inom och runt sporten.   
 
Det stod alltså tydligt klart att min blogg här på travronden.se betyder mycket för många läsare. Stödet, engagemanget och värmen som strömmat mot oss gällande att mina arbetsuppgifter på ett som det upplevts ojuste sätt snävats in har naturligtvis varit stärkande för mig personligen. Men inte minst också viktigt för hela Travrondens redaktion. Vi visste det internt på redaktionen egentligen innan, men nu kom det svart på vitt och mycket konkretiserat:
 
Det är från väldigt många travsportsintresserade läsares sida helt klart väldigt viktigt vad Travrondens redaktion gör, hur  det görs, och med vilka värdegrunder och principer i botten det görs.
 
Idag (tisdag) kom så vd:n Daniel Livensjö och meddelade att han upphäver beslutet att ”pausa min blogg”. Som anledning till att han som han uttrycker det ”lägger sig platt” angav han just det faktum att hans beslut väckt reaktioner som vuxit till stora proportioner.
 
Det skulle jag vilja kalla ett tecken på att tidningsläsare kan ha makt och inflytande! 
 
----------
 
Den tsunamivåg som trots allt börjat rulla dör kanske ändå inte ut där. Konsekvensen av detta ”Dahlgren-blogg-gate” ställer principiella frågor som är viktigare än en enskild Travronden-redaktörs blogg. Ett bra exempel på det är vad Lennart Persson skriver på perssonbloggar.se
 
Det som hänt i frågan om mitt bloggande vandrar därför ända upp till det faktum att Svensk Travsport äger TR Media (där Travronden ingår). Svensk Travsports generalsekretare Johan Lindberg, som även sitter i TR Medias styrelse, fick i Expressen (Rickard Hanssons blogg på expressen.se) redan förra veckan svara på frågor om paus-beslutet av bloggen hade sitt ursprung i ST:s styrelse. 
 
Den tsunamivåg som hann växa sig hög innan ”reverseringsbeslutet” gällande denna blogg idag kom, klättrar alltså inte bara på TR Medias och Travrondens kontorsfasader utan även på Hästsportens Hus och ST:s ledning. En sak torde därmed stå klar för de som eventuellt fortfarande tycker att min blogg ”gör sig bäst som pausad”. När läsarna och annonsörerna gör sin röst hörd gällande under vilka principiella grundförutsättningar Travrondens journalister ska jobba så blir beskedet kompromisslöst:
 
Rör inte något som kan anses ha med åsiktsfrihet eller fri debatt att göra. Tänk inte ens tanken.
 
--------
 
Slutligen, för att nu klargöra det: Travrondens redaktion anser sig bara ha en uppdragsgivare i de journalistiska ambitionerna: 
 
LÄSARNA.
 
Ingen annan än läsarna. Det som är sant, relevant och intressant – för LÄSARNA, ingen annan än läsarna – är utgångspunkt för det som blir redaktionella slutprodukter: texter och bilder två utgåvor veckan  i papperstidningen Travronden och dagligen på travronden.se. 
 
För att nu försöka sluta den här bloggen med något personligt; de som har spotify kan lirka fram denna sökning: Sator vs White Flag, låten Hello Hello (I´m back again). Texten och låten ger en god inblick i mina känslor inombords just nu. Och det är Er - läsarna - jag har att ödmjukt tacka för de känslorna.