Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Är sötebrödsdagarna snart slut?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den svenska ekonomin går som Victory Tilly i ledning i början på 00-talet. Men det finns mörka moln vid horisonten och flera ekonomer varnar för att konjunkturen nått sin ”peak”.

Några tidiga indikatorer är att mängden konkurser ökar drastiskt, boendemarknaden vacklar, reklaminvesteringar bromsar in kraftfullt och tillväxten i BNP per capita utvecklas inte i samma positiva takt.

Med andra ord: sötebrödsdagarna närmar sig sitt slut. Däremot finns det, enligt Riksbanken, inga tydliga signaler om att ”en lågkonjunktur skulle vara på väg in under det närmaste året”, i alla fall.

Inom travsporten är situationen besvärande och ett plötsligt konjunkturfall skulle kunna försätta delar av hästnäringen, som gungar betänkligt för dagen, i kris. För på samma sätt som årstider avlöser varandra så gör också samhällsekonomin det, det är naturlag.

Enligt Lantbruksbarometern spås jordbruksindustrin drabbas av kraftigt dämpad lönsamhet jämfört med tidigare år till följd av värmeböljan ifjol (bland annat höjda foderpriser med 20 procent) och de negativa konsekvenserna lär spilla över fler år, skriver Swedbank.

Spelinspektionen gav nyligen ut en rapport som visar att antalet spelare i Sverige stannat av och att en allt större andel av pengarna som omsätts görs av ett fåtal personer. Däremot verkar rekryteringskampanjerna för olika spelbolag inte minska, men marknadsföringsmiljarderna går till andra branscher än travsporten som valt en försiktig väg – något som för dagen mest verkar gynna ATG och inte vara tillräckligt attraktivt för andra. Enligt uppgift är inget spelbolag nära att teckna avtal med travsporten och de undantagstillstånd som utfärdats, bland annat för TR Media, brinner upp i tid. Obekräftade och tidiga sammanräkningar av omsättningen på hästspel hos ATG tyder på att poolspelen krymper (bortsett från på V86), enloppsspelen rasar medan sport och casino går bättre än förväntat, men sannolikt inte tillräckligt bra för att kompensera för läckaget i övrigt.

Och hur långt räcker bromsmedicinen att höja återbetalningsprocenten?

Reklamintäkterna från spelindustrin till travsporten, bortsett från ATG då, är i dag närmast noll kronor, trots en avreglerad spelmarknad med nya affärsmöjligheter.

På hästmarknaden finns det få ljusa siffror bortsett från Pokalåret. Auktionspriserna sviktar och även om Elitauktionen 2018 visade positiva medel- och medianvärden så sker det delvis genom konstgjord andning. För antalet hästägare krymper hastigt och allt fler större tränare ökar sin egen risk genom att själva investera i fina stamtavlor och flotta exteriörer.

I ST:s årliga sammanställning finns en del statistik som oroar mer. För första gången någonsin är antalet amatörtränade hästar lika många, och snart färre, än antalet proffstränade. Och rekryteringen av unga yrkesaktiva går trögt, travskolorna dräneras och i flera fall är branschsiffrorna nu nere på alarmerande låga nivåer.

På mediesidan syns också vikande kurvor. Tv-tittarsiffrorna är ingen jubelsång och intresset i sociala medier tynar bort medan de tre branschtidningarna lider av svåra strukturella utmaningar. Enligt Orvesto föll V75 Guidens räckvidd med 17 procent förra året. TR Media – som numera består av fler varumärken än Travronden – står sig fortfarande väl medan Sulkysport valt att inte redovisa sina siffror, vilket ju oftast tyder på begränsade framgångar.

På publiksidan har det varit fritt fall i flera år och den trenden kvarstår och det mest skrämmande med det är att omsättningen på banorna kollapsar. Med allt mindre pengar i rörelse minskar också chansen till sysselsättningen betänkligt.

ST har – med en majoritet av banornas välsignelse – valt att lägga alla ägg i samma korg i vad som skulle kunna kalllas en protektionistisk väg för att hantera det politiskt relativt fega beslutet att utreda sportens finansiering fram till hösten 2020. I enkla ordalag behålls allting från antalet banor till antalet tävlingsdagar, tävlingstider och fördelning av medel i stort som i dag och i väntan på … någonting? Underifrån stimuleras travsporten med kortsiktigt (?) förhöjda prismedel. Men vad händer om de saftiga spelmiljarderna sipprar bort och om de balanserade vinstmedlen inte längre räcker för att stimulera en hel näring? Fråga Frankrike eller Danmark.

Just nu står den svenska travsporten – och alla dess aktiva och intressenter – och väger på klyftkanten. Ingen vill ta första steget. Alla pjäser står blickstilla. Så länge alla gör det verkar intresset tyna och lossnar inget innan den svenska samhällsekonomin övergår i ett annat läge kan avmattningen snabbt övergå i en lågkonjunktur, och i värsta fall leda till den typen av strukturell kris som dagstidningar genomlidit. Då kan inga mecenater eller storgodsägare i Svedala längre skydda travhästnäringen. Är vi redo för det?

Varningsklockorna bör tas på allvar.

JOAKIM SVENSSON

ANNONS
Rättelse

I en tidigare version stod det att V75-Guiden tappat 18 procent. De har tappat 17.



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.