Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"ATG måste förstå kunderna – och ta dem på allvar"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Som de flesta vet vid det här laget kommer en ny spellagstiftning träda i kraft den 1 januari 2019, vilket närmar sig med stormsteg. I förra veckan beviljade Lotteriinspektionen licens till 16 spelbolag och ännu fler beslut rapporteras vara på gång. 

Det rör alltså på sig i hög hastighet just nu och det gäller för ATG och Svenska Spel att göra sig redo att försvara den maktposition de, tack vare att de tidigare haft monopol på spel i Sverige, har mot de internationella bolag som tänker göra ansats mot de pengar deras kunder idag spenderar. För oss i travbranschen är givetvis ATG mest intressant och jag tror att de allra flesta som bryr sig om Svensk Travsport idag är lite oroliga för hur det ska bli framöver.

Kommer ATG att lyckas bibehålla sin starka position på den svenska marknaden, och då framförallt med spel på hästar? Kommer ATG klara av att konkurrera med de internationella bolagen och samtidigt fortsätta hålla sporten flytande och även fortsätta att utveckla den?
Oavsett vad som händer är det, som det ser ut i dagsläget, väldigt viktigt att ATG fortsätter gå minst lika bra som tidigare, annars kommer det blir mindre medel till sporten framöver. Detta eftersom det i dagsläget inte finns något som tyder på att andra spelbolag kommer vara med och finansiera sporten. 

ATG kommer med all sannolikhet fortsatt vara det lokomotiv som drar Svensk Travsport, och därmed ligger det i allas vårt (travvänner) intresse att Hans Lord Skarplöth och hans kollegor på ATG lyckas hitta en framgångsrik väg även framöver. Därför är det frustrerande, och ledsamt, när det frekvent blir strul, framförallt med deras hemsida. ATG:s kunder kan inte lämna in sina spel när det är som viktigast, och på sistone har också barfotainformationen på hemsidan utgått på grund av strul. 

Detta är något som aldrig får hända om man vill konkurrera på en öppen marknad, och det får ABSOLUT inte hända nu när det är som mest kritiskt. I alla möjliga forum, både på nätet och ute i verkligheten, märks en irritation. ”Skönt att det kommer lite nya spelbolag in på marknaden snart så att ATG tvingas skärpa sig” är ett citat jag åtminstone stött på mer än en gång på sistone. Tyvärr. Eller det är kanske just det som är bra, och det som kommer utveckla ATG ännu mer. Att man nu tvingas agera på allvar. Man kanske behöver bli lite rädd, lite orolig, för att det ska ta fart i hjärnkontoret.

Det är nämligen nu vid årsskiftet som de flesta av deras (ATG:s) befintliga kunder kommer välja att antingen stanna kvar eller testa nya marker. Och när ens kunder testar nya ställen, och sätt, att spela på är det inte bra. För den som tror att kunder är lojala tror fel. Och den som tror att spelarkåren är lojal tror också fel. 

ATG kan alltså inte bara förlita sig på sitt starka varumärke och att man bidrar till Svensk Travsports framtid. Visst, det kommer vara till stor fördel, men när kunderna väl börja försvinna kan det gå väldigt fort. Exempel på det finns i flertal. Och just nu är alltså tiden då det absolut inte får strula, och ändå så gör det det, om och om igen. Det är nu man absolut inte får göra kunder upprörda, ändå gör ATG det. 

Samtidigt som många andra spelbolag hårdsatsar på att få in så många nyregistreringar som möjligt känns det som att ATG gör det motsatta, man gör istället fler och fler av sina befintliga kunder besvikna. Och tråkigt är att man aldrig kan få något svar (och med svar menar jag inte ”överbelastade servrar”, för det ska inte behöva hända om och om igen. En gång möjligtvis, men sedan ska ett sådant, för dagen, litet problem vara löst) på hur det kan strula under de mest kritiska tidpunkterna (exempelvis kort före inlämning av V75). Och det får också ses som svagt av ATG att man inte verkar ha någon som helst koll på hur man löser problemen. 

Ett perfekt exempel är från förra måndagen på Mantorpstravet då strulet med skoinformationen startade. Trots att inskrivningen på banan har hela rapporteringen av skoinformation tillgänglig en timmeföre spelstopp på V4, alltså 11.20, så lyckas inte ATG med mer än att skicka ut ett meddelande runt 12.00 att ”just nu är det problem med skoinformationen”. Skoinformationen finns ju där, hur svårt kan det vara att idag, 2018, lägga ut informationen som PDF eller vad som helst på hemsidan? Ibland undrar man ju om ATG förstår sina kunder överhuvudtaget.

Till slut, 12.19, en minut före första start på V4 dök i alla fall en bild på skoinformationen upp på twitter, inte från ATG ska poängteras, men det dök i alla fall upp. Svårare än så var det alltså inte. Men i det läget kändes det mest som ett hån, och att hinna lämna in ett V4-system var ju ändå för sent. Förhoppningsvis kommer der serveras fantastiska spelupplevelser även efter den 1 januari 2019, och allra helst hos ATG. Och förhoppningsvis kommer det vara möjligt.

Citatet

Vi har aldrig blivit tagna riktigt på allvar, men det är på tiden nu

Gaute Lura efter att hans tioårige ungdom Deep Sea Dream slog till i Prince Royals Minne på Klosterskogen i lördags. Det var hästens 155:e start.

Vem blir egentligen kullens stjärna?

Årets tvååringskull är hittills väldigt jämn och saknar en utpräglad stjärna. I lördags skulle det ändå bevisas vem som är bäst för dagen, i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro, men inte ens de 1640 meterna kunde tvinga fram en kull-
etta. Dött lopp mellan Sten O Janssons Belker (e. Scarlet Knight) och Svante Båths Bythebook (e. Googoo Gaagaa) blev istället resultatet. Förhoppningsvis får vi många fler dueller mellan dessa två nästa år igen, och kanske står någon av dem ensam på toppen när nästa säsong ska krönas i Kriteriet.

Urlo dei Venti tillbaka – med en topptid

Italienska Urlo dei Venti (e. Mago d’Amore) är tillbaka i toppen. Hästen fråntogs sina överlägsna seger i Oslo Grand Prix tidigare i år på grund av positivt dopingprov, men i söndagens Gran Premio Duomo i Florens vann italienaren på 1.10,5. Det här kan mycket väl vara elitloppsvinnaren 2019.

FREDRIC LINDMAN

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.