Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Blicka framåt, inte bakåt"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

“Det var bättre förr!” – hur många gånger har vi inte hört den kommentaren? Alldeles för många gånger.
När någonting inte fungerar eller när det är problem inom något område är det enkelt att se tillbaka, försköna och hänvisa till hur bra det var tidigare. Sedan stannar det där.
Frågan är bara, vad gör det för nytta och hur bra var det, egentligen?
Det som egentligen är intressant när vi blickar tillbaka är vad vi kan lära oss, hur vi kan utveckla det och hur vi därifrån tar oss framåt. För faktum kvarstår att vi inte kan vrida tillbaka tiden. Klockan tickar bara framåt – inte bakåt.

Ovan gäller hela samhället i stort och travsporten är inte exkluderad från detta fenomen.

Ett dagsfärskt exempel på detta skulle kunna vara att kolla helgens V75-omsättning. I lördags omsatte riksspelet närmare 84,9 miljoner kronor. Går vi tillbaka till finalomgången 2009 omsattes 86 miljoner kronor. Ett tapp på cirka 1,1 miljoner och då har vi ändå mer i plånböckerna i dag än för tio år sedan – bedrövligt!

Sedan kollar vi på en annan siffra, hur mycket prispengar som delades ut dessa två dagar. I lördags delades det ut närmare 4,2 miljoner kronor, år 2009 var den siffran 3,65 miljoner. 600 000 kronor mer gick alltså ut i prispengar i lördags än för tio år sedan, men detta missar vi om vi bara kollar på omsättningen.

Ja, V75-omsättningen gick ned, men om det bara hade fokuserats på det hade det missats att mer prispengar delades ut. Sedan är det klart att det inte är något positivt att omsättningen minskade, men vi hade lika väl kunnat fastna där och sedan dra upp allt annat som inte är positivt. Vi hade gjort det klassiska misstaget att fastna i den negativa spiralen och därifrån inte lyckats ta oss ur, utan bara hittat mer och mer saker som inte är bra.

Givetvis ska problem lyftas, det är endast på det sättet som en diskussion kan uppkomma och lösningar finnas, men risken är överhängande att vi fastnar i spiralen.

Detsamma gäller den ständigt återkommande frågan om banpublik. Jämför vi lördagens publiksiffra med siffran 2009 ser vi ett tapp på ungefär 2 300 personer. Detta är givetvis tråkig läsning med tanke på vilken fin sport vi hade på Solvalla under dagen, men låt oss inte fastna där. Låt oss i stället fundera över varför det inte var fler på banan. En stor del av förklaringen ligger nog i att samhället helt enkelt ser annorlunda ut i dag. Sedan tar vi det därifrån, vilka fler förklaringar kan vi hitta, vad går att utveckla och hur tar vi oss framåt? Att fastna vid att det var fler på banan 2009 än 2019 hjälper oss inte framåt.

Här bär vi alla ett ansvar och det ansvaret ligger i att inte fastna vid konstaterandet om hur många problem som finns. I dagens samhälle med sociala medier som exempel är det väldigt enkelt att skriva något utan att riktigt tänka efter vad innebörden av det vi skriver blir. Allt som skrivs hjälper till att skapa en bild och denna bild blir lätt till en sanning utan att för den sakens skull just vara en sanning. Återigen är inte detta unikt för travsporten utan detta är något som gäller för samhället i stort.

Svensk travsport har en del problem och många utmaningar framför sig, men om vi bara fokuserar vid problemen kommer vi aldrig att ta oss förbi och övervinna utmaningarna.

I korthet

Vilken sport det bjöds på!
Helgens tävlingar på Solvalla gick inte av för hackor. Under lördagen fick vi se ett gäng fina insatser när det var klassfinaler och söndagen gick inte heller att klaga på. En lättnad var även att banan, trots regnet som föll under lördagen, höll ihop riktigt bra.

För svårt – för enkelt
V86-spelet lyfts bland många fram som den just nu mest intressanta spelformen när det kommer till att vinna större summor. För två veckor sedan blev raden så pass svår att ingen hittade åtta rätt och förra onsdagen var det så pass enkelt att det inte blev någon utdelning på sex rätt. Två raka jackpottar, men från helt olika vinstgrupper.

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.