Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Borde travet odla sina egna rättigheter?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Länge har travsporten kämpat i motvind. I takt med att intresset och uppmärksamheten minskat har medieutrymmet krympt. Numera är det försvinnande få som rapporterar om det. I TV4, som samarbetar med den exklusiva tv-rättighetsinnehavaren ATG, har tv-sändningarna devalverats och i dag kvarstår mest Elitloppet och travspelarnas högborg, V75. Tittarsiffror på uppemot 379 171 är ett minne blott. Nej, det råder inga hallelulja-tider för travet.

Under våren har Svensk Travsport genom Sportkansliet plöjt upp tävlingskalendern för 2020 för att hitta en väg framåt. På banornas förtroenderåds begäran skulle möjligheten ”gå tillbaka till tidigare starttid på V75” utifrån att ”situationen är ohållbar” utredas.* Förra veckan kom svaret från ST:s styrelse: ”Starttiden för V75 på lördagar ändras inte utan ligger fortsatt kvar på 16.20.”

Reaktionerna lät sig inte vänta. Överallt bubblar det och i lördags kallade proffstränarna ledande personer i svensk travsport till krismöte. De är långt ifrån nöjda med beslutet och Roger Walmann menade att ”det tar död på sporten”. I en pågående Travronden Opinion, där 3 667 travintresserade svarat (2019:07), råder få tvivel om spelarnas vilja. Hela åtta av tio föredrar en tillbakagång till klockan 14.30-15.00. Alla är dock inte besvikna, utan var tredje svarande menar att de – trots detta – följer travet på samma sätt som tidigare. Underlaget för styrelsebeslutet är inte offentliggjort mer än att ATG ”vinstvarnat” om att en förändring skulle äventyra uppemot 100 miljoner kronor i spelintäkter och ”den mycket attraktiva sändningstiden i Sveriges största tv-kanal” är i fara. Att ATG som huvudaktör för V75-spelet och leverantör av tv-sändningar via Kanal75 uttrycker en stark oro – mitt under pågående förhandlingar med TV4 – är inget att säga om. De är ett spelbolag. De gör rätt. Allt annat hade varit chockerande. Det är också rimligt att ST:s delvis färska ledning bekymras i en tid då spelmarknaden gungar och spel på hästar rasat med tio procent under första kvartalet hos en så pass stark aktör som ATG. Jättesumman som nämnts är – och detta är av vikt – dock betingad med risk, det finns inga offentliggjorda faktorer som tydligt visar a-t-t V75-spelet, som tappar under 2019, skulle rasa mycket mer med en annan starttid. I Travronden Opinion 2019:07 menar fyra av tio att de skulle spela mer och/eller oftare med en tidigare starttid, inte mindre.

En andra kärna bakom beslutet är att bevara tv-sloten i linjär tv. Det råder inga tvivel om att klockan 18 till 19 på lördagar är attraktiv. Via TV4 nås en bred publik och vikten av att synas i dessa sammanhang ska man vara ”mycket rädda om”. Frågan är dock om man fäster väl stort hopp till ett livesänt Dagens Dubbel och linjär, tablålagd tv. Vad skulle travet förlora på en annan -tvid? Och vilken frälsare är TV4 i en tid av rekryteringsproblem? Kan det till och med vara tvärtom, att det hämmar mer än ger? Det finns tecken som tyder på det.

TV4 är en tv-jätte och ”ett måste för den kommersiella aktör som behöver nationell räckvidd i breda målgrupper”, skrev Dagens Media nyligen samtidigt som de säger ”…men orosmolnen tornar också upp sig för linjär tv”. Vi tittar överlag mindre på tv och man rättar sig i allt mindre utsträckning efter tablålagd tv – en minskning som pågått ograverat i fem år och är särskilt fallande i gruppen under 40 år. Sedan travet skrev sitt senaste avtal med TV4 har tittandet minskat drastiskt och kanalens tittarlager halverats. Faktum är att det är TV4 Play som växer (bland yngre) och det sker utan travets närvaro. Kvar i linjär tv blir … de mindre unga och de känns inte som travets förlovade framtid även om de är värda sin vikt i guld. Enligt Travronden Opinion menar färre än två av tio att ett direktsänt Dagens Dubbel har avgörande betydelse för om de ska titta och spela, eller inte. Trots det bedömer ST att vikten att behålla vad de har är viktigare än att blidka en allmän opinion som växer sig allt starkare. ”Det blir för sent” och ”det sociala blir ödelagt”, är två kommentarer som finns i Travronden Opinion. Ett annat beslut hade – onekligen – vunnit många, om än inte billiga, poänger som hade skapat förtroende och utrymme för andra förändringar som kanske är nödvändiga för sportens framtida välmående.

För det finns olika sätt att hantera krisvindar när spelandet viker. ST väljer att låta allting ”stå orubbat” med hänvisning till riskerna med en förändring. Men det finns andra vägar i en tid där strömmande tv passerat den linjära motsvarigheten i tittartid.

Några som valde en osannolik väg är Elitfotboll Dam (EFD). För fyra år sen hävdade TV4 att det ”inte längre gick att tjäna pengar på damfotboll” och ville ha rättigheterna gratis. Detta fick EFD att gå i taket. I stället exploaterade de på egen hand. I dag finns matcherna tillgängliga via egen digital plattform, hos lokaltidningar och i form av handplockade matcher i SVT och betalt i C More. Resultatet, som var långt ifrån givet, blev att en rikstäckande spridning och i fjol tecknades avtal med Svenska Spel värt 145 miljoner kronor. Enligt en analys av Svenska Fotbollförbundet har posten för gemensamma avtal höjts drastiskt och står nu för elva procent av de totala intäkterna jämfört med sex föregående år. Det är förvisso inte i närheten av herrarnas 550 miljoner kronor per år, snarare 40, men genom att ta tillbaka kontrollen över sina rättigheter skapade de en folkrörelse som byggs utifrån sportens egna villkor. Djärvt vågat, mycket vunnet.

Det enda vi kan veta om framtiden är att den inte kommer att se ut som det en gång var. EFD skapade sin egen framgång genom att bryta med det som varit. Frågan är om ST borde gjort något annat med Sveriges mest attraktiva spelprodukt – V75 – i stället för att hänga upp den på speloro, exklusivitet och en linjär tv-slot? Framtiden lär utvisa.

* Saxat från banornas förtroenderåds protokoll i mars 2019.

JOAKIM SVENSSON

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.