Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det här är sportchefernas tid"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Åbytravet med sportchef Jon Walter Pedersen i spetsen har tagit över stafettpinnen. En stafettpinne som Anders Malmrot i sin nya roll, per omgående, lade beslag på.

Just på den här sidan berömdes Malmrots arbete på Solvalla. Han fick en smakstart genom att presentera nyheter – vilka mer eller mindre uppfattades som genomgående positiva bland travfolket – vecka efter vecka. En sådan intensitet går inte att upprätthålla över tid förstås, men snart är scenen Solvallas igen när det drar ihop sig till Elitloppet.
För stunden är det Åby som flyttat fram sina positioner. Inte allra minst hos opinionen då spektaklet The Showdown torgfördes från centralt håll i slutet av februari. Malmrot fick, av förbundet, en påse pengar och ett färdigt koncept att ta ställning till. Ingen hade tackat nej till det erbjudandet.

Det riktades kraftig kritik mot upplägget – blandade skurar gällande vem/vilka som egentligen var mottagare av densamma – med anledning av främst placeringen i kalendern: tre dagar efter Åby Stora Pris, ett lopp som fått ett kraftigt ansiktslyft.
Åbyfolket tuggade inte i sig utan uttryckte sitt kraftiga missnöje och fick opinionen med sig.

Populistiskt utspel i media? Möjligt. Kontringen – även om Jon Walter Pedersen själv inte vill kalla det så – var att kunna presentera såväl Bold Eagle som Bird Parker till Åby Stora Pris.
Då loppet körs över 3140 meter är det svårt att hitta två hetare hästar: Bird Parker med sin styrka och vintermeeting och Bold Eagle för att det är just Bold Eagle.
Nyheterna var givna att kabla ut i alla tänkbara kanaler, och det var nog tur att Åby kunde leverera. För kring Olympiatravet har det varit tyst. Landets högst doterade medeldistanslopp har lyckats gå under radarn på ett sällan skådat sätt.

Tillvaron hade rimligen varit något svettig för Pedersen om inte nyheterna med fokus på Åby Stora Pris funnits att tillgå. Olympiatravet, bara veckor bort, känns inte så hett. Jon Walter skulle väcka liv i loppet genom att få dit Aubrion du Gers men där ändrade kretsen kring honom uppfattning.
Kan norrmannen lyckas trolla fram ett ess ur rockärmen? Något behövs för att höja temperaturen kring loppet. Något toppnamn från Frankrike är inte troligt, men ett namn är faktiskt bättre än inget alls. Olympiatravet ska inte vara en nordisk uppgörelse.

Den här tiden är sportchefernas tid då ”ja”- och ”nej”-svar redogörs vecka ut och vecka in, det har sett likadant ut i många år.
Därför kan man kalla de senaste månaderna för något turbulenta och många har nog sett det som en fajt mellan Solvalla och Åby vilket knappast är överensstämmande med sanningen.

Att Anders Malmrot önskar Åby olycka och vice versa är förstås inte fallet, däremot slåss banorna ofta om samma hästar och en viss konkurrens finns – alla vill kunna leverera ett så bra arrangemang som möjligt. Bra arrangemang på Solvalla är bra för svenska travsporten, bra arrangemang på Åby är bra för svenska travsporten.

I en inrutad process känner nog däremot många lite glädje över att det rörts om i grytan. Såväl Anders som Jon har haft sina dagar i strålkastarljuset. Vad kan Mats Ahlkvist på Jägersro krydda grytan med för ingredienser till Hugo Åbergs Memorial?

RICKARD HANSSON

I KORTHET/Det blir ingen superhit

Däremot blir inte Åbytravets giv världsrekordförsöket för kallblod under Åby Stora Pris-­dagen den möjliga superhiten som det kunde ha blivit. Det sedan ­nyheten i fredags om att det norska fenomenet Lannem Silje avslutat sin karriär. Hon har kantats av problem genom karriären, men trots det presterat fenomenalt på banan. På 51 ­starter vann hon 46 lopp och sprang 1.18,8 vilket är den snabbaste tiden som ett kallblodssto har presterat. ­Avkommorna blir mycket spännande att följa.

I KORTHET/Poängterar betydelsen

Hästnäring I torsdags presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringens proposition till en ny spellagstiftning. Förslaget innehöll inga nyheter men bekräftade det tidigare arbetet som pågått i många år. Ardalan poängterade dock hästnäringens betydelse och det ska tillsättas en utredning för att säkerställa hästnäringens intäkter från spelmarknaden. Därmed är långbänken inne på upploppet. Nu ska propositionen till riksdagen för godkännande och den nya spellagstiftningen förväntas träda i kraft 1 januari 2019.

CITATET

Vi menar allvar

Ardalan Shekarabi om synen på huruvida hästnäringen är viktig eller inte

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.