Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det måste till en förändring"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Så hände det som inte får hända ännu en gång. Under fredagens tävlingar på Umåker travbana inträffade en otäck olycka som ruskar om hela sporten på ett obehagligt vis. Vid såna olyckstillfällen blir det uppenbart hur farlig travsporten kan vara och vilka hemska följderna faktiskt kan bli.

Att man då inte från centralt håll ser till så det alltid finns ambulans varje tävlingsdag, det är inte bara en säkerhetsrisk, det är att inte värna nog om de aktiva – människorna som hela travsporten vilar på.

I Sverige är det landstingen som till 80 procent tillhandahåller ambulanser, resterande andel står privata aktörer för. I en del landsting råder det brist på ambulanser, det anses svårt att ”ockupera” en ambulans och låta den stå ”standby” på en travbana – utifall en olycka skulle inträffa. 

Här måste det till en förändring. Tävlingar utan ambulans på plats borde helt enkelt inte få genomföras. Precis som i Norge, precis som i USA och Tyskland. Galoppen i Sverige har redan krav på ambulans på plats. För travet är det inte riktigt lika enkelt eftersom sporten, till skillnad från galoppen, tävlar på många mindre orter där betydligt färre ambulanser finns att tillgå.

I nuläget är det upp till varje bana att tillhandahålla ambulans eller sjukvårdspersonal. Varför styrs inte detta från centralt håll? Finns det inget sätt att samordna? Borde vi rent av anställa ett antal sjuksköterskor cemtralt? Eller köpa in egna ambulanser? Då skulle man kunna sprida var de ska utgå ifrån och därigenom skapa en trygghet för aktiva och arrangörer i form av snabb vård vid en eventuell olycka.

Att hyra ambulans med tillhörande personal är inte billigt för banorna. Vissa landsting har ett timpris på dryga tusenlappen, andra på det tredubbla. I ett tredje landsting kostar hyran under en dag dryga tusenlappen, exklusive personal. Lösningen med egna ambulanser och personal är inte heller särskilt billigt, men trygghet och säkerhet måste också få kosta. 

Under fredagen var det Jan Norberg som blev värst drabbad, med inre skador som följd av en svår olycka. Bara någon dag innan var Malin Viklund och Öyvind Wagnild med om en olycka på Bergsåker. Vi har också sett betydligt värre incidenter och några av dem lever vi med än i dag. Jim Frick fick vård av ambulans-
personal inom ett par minuter då han åkte ur sulkyn på Solvalla för åtta år sedan. Trots den snabba vården fick han, tragiskt nog, bestående men. Och den stora frågan får vi aldrig svar på: Vad hade hänt om olyckan skett på Umåker och han, precis som Jan Norberg, fått vänta på ambulans? Den frågan ska man inte ens behöva tänka på som aktiv. 

Ambulans ska, om möjligt, finnas på varje bana, står det i Svensk Travsports reglemente. Ta istället bort ett par ord, för allas skull. De ska (!) finnas på varje bana. För de aktivas säkerhet och för travets rykte. Priset för sen läkarvård kan bli långt mer dyrbart än det.

I KORTHET

Den här årstiden är inte enkel. Plusgrader och sol som värmer om dagarna, skiftar med minusgrader på kvällar och nätter. Det ställer till stora bekymmer för landets banskötare, vilket vi också sett den senaste tiden. Solvalla fick flytta sina topptävlingar med Margaretas Tidiga Unghästserie till Mantorp, så sent som i lördags fick Romme ta över Bollnäs tävlingar. Att ställa in tävlingar är det ingen som vill. Som aktiv kan man däremot kräva att beslutet om flytt kommer i god tid, för att man ska kunna planera sin dag. Där kan det bli bättre i framtiden

Så kommer det då, beslutet om skärpta drivningsregler i USA. På det amerikanska förbundets årsmöte, slogs klubban ner för att stävja de enhandsdrivningar som nu förekommer, främst i delstaterna New Jersey och New York. Det är ett steg i rätt riktning. Hur lång tid dröjer det innan reglerna inom travsporten är likadana över hela världen? 20 år? 50 år

DENNIS ENGELBO

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.