Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"En oviss tid ligger framför oss"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Svenska folket har sagt sitt. Eller ja, de dryga 84 procent (enligt TT) av oss som valde att gå till vallokalerna för att göra vår demokratiska röst hörd innan dörrarna stängdes igen i söndags kväll. Som väntat blev…är det extremt jämnt mellan de politiska blocken. I väntan på de sista förtidsrösterna och utlandssvenskarna ska räknas är det ännu inte avgjort var regeringsmakten kommer att hamna. I skrivande stund skiljer ett ynka mandat mellan de rödgröna och Alliansen, en enda röst i riksdagen alltså.
Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på över 100 år(!), ändå är man största parti i landet med god marginal. Även Moderaterna backar kraftigt och är inte längre samma maktfaktor i det svenska samhället. Samtidigt rycker Sverigedemokraterna framåt för andra valet i rad, inte minst tack vare det starka stödet från röstberättigade med ”ganska" eller "stort travintresse” (läs Travronden 2018:72), och nosar nu på de blåa partiernas huvudman.
Varken det rödgröna blocket eller Alliansen känns heller särskilt väl sammanvävda, även om de försökt ge uttryck för det under valrörelsen och tycker lika i en rad frågor. De mångfärgade fasaderna på partihögkvarteren har sina sprickor och, inte minst, verkar de ha egna agendor som de känns, mer eller mindre, fast beslutna att driva (igenom). Kanske blir detta nådastöten för blockpolitiken? Kanske "tvingas" nu de röda och blåa ta varandra i handen i sin ambition att hålla SD borta från makten?
För i en splittrad nation är det, utan tvekan, de nationalkonservativa Sverigedemokraterna under ledning av Jimmie Åkesson som firar triumf på triumf och det känns i ärlighetens namn inte särskilt förvånande längre. I Skåne, och även Blekinge, är partiet styrande och de gula fläckarna breder ut sig över landet.
I dagarna väntas talmannen ge en, eller möjligen flera, partiledare i uppdrag att undersöka möjligheterna att bilda en regering som kan få stöd i riksdagen.
Som. Kan. Få.
Det blir minsann ingen skrattmatch.

För vad röstfördelningen ger sken av är ett splittrat samhälle utan en given ledare. Där om råder inga större tvivel. I valet 2018 är det reaktionärer och revolutionärer som rusat framåt medan traditionalister och konservativa ännu en gång tvingats kapitulera för de frustrerade och arga.
För det är inte hos valets vinnare som de avgörande besluten kommer att ligga nu, det är hos förlorarna. Rollen som vågmästare kommer, av allt att döma, att få en större betydelse än på länge och sakpolitiska ämnesområden, som till exempel landsbygdens och småföretagarnas utmaningar, riskerar att hamna längre ned på agendan. Svaren många av hästsportens aktiva söker lär inte få sina svar i morgon. Återfinansieringen av hästsporten känns plötsligt mer än 54 upplopp bort, gör den inte? Någon framflyttad tidsplan på den segdragna utredningen som aviserats är knappast att räkna med nu, om någon skulle trott det. Osäkerhet och tystnad lär istället var det som möter frågor.
För hästsporten gäller det att inte låta sig nedslås, utan göra det bästa av situationen. Se möjligheterna och fortsätta påverka och engagera oss där vi kan. För de som syns och hörs är också de som får mest i nutidens samhälle.

Det är för övrigt en besynnerlig våg som sprider sig över Europa, långt ifrån vad stormakterna en gång tänkte när de bildade kolossen EU. Fråga bara bönderna. Kors och tvärs frodas missnöjet mot de styrande, längst in i vrårna växer vreden och frodas främlingsfientlighet. Vi står ännu en gång inför nya tider, en tid där det inte finns plats för strutspolitik, där de skoningslösa blir större medan de räddhågsna och svaga tvingas kliva åt sidan och se sig nedtrampade gång på gång. Vad ledde oss hit? Hur hamnade vi här? Vart kommer detta att leda? Och vad innebär det för mig som hästägare? Eller som travspelare? Hippolog? Ja, travbanechef? Frågorna är många direkt efter ett ”ödesval” (för det var det väl?), det är inget nytt fenomen. Människan är en orolig själ som skruvar och vrider på sig i strävan mot bättre och längtan efter duschar av oxytocin.*
Den närmaste tiden blir en prövning. I tålamod.

I väntans tider finns det vissa saker som består och inte vacklar vind för våg. Som journalistik. Vårt skrå bildades kring förra sekelskiftet och kallas inte sällan för den tredje statsmakten. På senare år har försök gjorts att urholka förtroendet från både trollfabriker och riksdagspartier. Travronden har funnits sen 1932 och vi är stolta över de starka tillitssiffror vi får i alla undersökningar. Vi har inga planer på att abdikera. En av våra viktigaste uppgifter är att bevaka den svenska travsporten och dess makthavare. Vårt ständiga löfte ser ut som följer**:
• Journalistens första förpliktelse är mot sanningen.
• Journalistens första lojalitet är till medborgarna.
• Journalistens disciplin är verifiering.
• Journalisten måste hålla sig fristående från dem som ska bevakas. 
• Journalisten måste agera självständig bevakare av makten.
• Journalisten måste ge ett forum för öppen kritik och kompromiss.
• Journalisten måste sträva efter att göra det viktiga intressant, och relevant.
• Journalisten måste hålla nyheterna överblickbara och proportionerliga.
• Journalisten måste tillåtas följa sitt personliga samvete.

Detta hedrar Travronden genom att lansera en miljonsatsning på mer på fördjupande journalistik och granskning där vi söker svaren på frågorna som är av betydelse för travsporten, ställer ansvariga till svars och står upp för det frihet och allas möjlighet. Det är ingen enkel uppgift, inte alltid avundsvärd, men vi tar den och vårt ansvar på största allvar. Om de folkvalda politikerna nu, efter valets utgång och krutrökens skingrande, gör detsamma kommer det nog att fixa sig, denna gången också.

JOAKIM SVENSSON

* Oxytocin är en signalsubstans i hjärnan som gör människor lyckligare och tillitsfulla.
** I enlighet med “The Elements of Journalism” av Bill Kovach och Tom Rosenstiel (2001).

Vila i frid, Frank Andersson

TRAVPROFIL. Sent på söndagen kom beskedet att den förre brottarstjärnan, Frank Andersson, är död. Han avled efter komplikationer i samband med en svår hjärtoperation. Den forne delägaren till styrkefenomenet Red Hot Dynamite, som vann såväl Kriteriet som E3-finalerna, hade ett stort travintresse och kommer att vara saknad av många. Vila i frid.

Hinner ST bli mer effektivt innan 2019?

OMORGANISATION. Sedan Marjaana Alaviuhkola tillträdde som ordförande för Svensk Travsport har det snurrat rejält i Hästsportens Hus. Man har instiftat ett operativt råd, bordlagt Troperty, avser att bilda ett ägarråd och mer är på gång. Avsikten har bland annat varit att effektivisera, och inte minst förbättra inför spelomregleringen. Hinner man i tid?

"Hästnäringen är viktig för oss"

Så säger båda de politiska blocken, Åsa Coenraads (M) och Sven-Erik Bucht (S) i Travrondens valspecial. Upp till bevis!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.