Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Finansieringen största frågan för Alaviuhkola"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är lite nu eller aldrig. Svenske ST-ordföranden Marjaana Alaviuhkola verkar laddad inför den svåra uppgiften att även leda den europeiska travunionen UET. Under Prix d’Amérique-helgen i Paris tog Alaviuhkola över ordförandeklubban från franske Jean-Pierre Kratzer. Egentligen helt otroligt att en kvinna från Sverige väljs till den högsta posten i detta så konservativa UET. Det har aldrig hänt tidigare och i styrelsen sitter exempelvis uteslutande män. Ett exempel på den starka franska dominansen i UET är det faktum att mötesspråket fram till i dag alltid varit franska. Men kanske håller förändringarnas vindar även på att blåsa in i UET. För från och med nu är det engelska som gäller, något som förstås Sverige och de övriga nordiska länderna välkomnar.

Vad har då UET betytt genom åren för europeisk travsport? Unionen startades upp redan 1973 med Frankrike och Italien som enda medlemmar. Antalet länder har successivt ökats på och är nu uppe i 20-talet. Vi märker mest av UET då det gäller det sportsliga. De olika grupp-loppen, löpningsserien Trotting Masters och Europaderbyt. Vackert så, men i övrigt då? Utan att vara allt för elak är det inte fel att påstå att UET inte varit särskilt handlingskraftigt. Det beror också mycket på att man bara är rådgivande, UET kan endast rekommendera olika länder i sakfrågor. Man kan inte tvinga någon till något, vilket givetvis försvårar unionens arbete väldigt mycket. Här vill Marjaana Alaviuhkola se en ändring, att UET får större makt. Vidare måste också något göras åt den tröghet som finns inom organisationen. Med tre styrelsemöten och ett årsmöte per år, med strikt agenda, händer det inte så mycket. Marjaana vill framför allt försöka få bättre snurr i de olika kommittéerna, de som arbetar med avel, teknik, regler och hästhälsa. Hon pratar om att få en ökad skandinavisk prägel på UET när det gäller arbetssättet. Det ska bli mera ”verkstad” och alla ska med på båten.

Med den internationella kvinnodagen i antågande känns det bra att Marjaana Alaviuhkola nu på allvar ska försöka röra om i den mansdominerande UET-grytan

Ett exempel på ett lyckat europeiskt samarbete var det uppmärksammade Fabrice Souloy-fallet. Här bestämde sig även Frankrike att till slut stänga av den franske travtränaren, efter att han först blivit dömd för doping i både Sverige och Norge. Det var nog väldigt viktigt för UET. Om Frankrike istället valt att inte göra något alls i ärendet hade vi lika gärna kunnat begrava UET för gott. Nu finns ändå små frön som Marjaana Alaviuhkola förhoppningsvis kan hjälpa på traven. Vilken fråga som är hennes klart största för dagen är given. Det är att försöka säkra de europeiska travländernas finansiering inför framtiden. Och då gäller det att få alla licensierade spelbolag att börja göra rätt för sig mot travsporten. Inget lätt arbete, men det måste göras och gärna omgående. Eller nästan i alla fall. Den 23–26 maj är det dags för EU-parlamentsval, 705 ledamöter ska väljas in för mandatperioden 2019–2024. Ett delikat problem är vilken eller vilka av dessa som den europeiska travunionen ska fokusera sig på? Det blir Marjaana själv tillsammans med generalsekreteraren för UET, ordföranden i franska travförbundet och till viss del även styrelsen i UET som ska jobba hårt mot Bryssel. Om det överhuvudtaget kan gå? Tja, det är förstås inte säkert alls. Men en sak som är fullständigt säker är att spelbolagen inte själva kommer att börja betala ut pengar till travsporten. Nej, starka påtryckningar och lobbyarbete krävs. Sverige och Frankrike har egna spelbolag (ATG och PMU) som borgar för en viss grundnivå. Men mindre travländer har inget sådant skyddsnät, utan är ännu mer beroende av att få in pengar via alla spelbolag. Annars är risken att travet försvinner från många länder och att vår älskade sport så småningom dör ut. När till och med Frankrike börjar förstå att läget är allvarligt så är det alarmerande. De har haft en avreglerad spelmarknad i fem år, men får fortfarande bara in pengar via PMU. Det är kanske så att vi nu mer än någonsin behöver ett starkt UET.

Hästvälfärd och en harmonisering av regler är ytterligare två viktiga punkter för Alaviuhkola att fokusera på. Bara mellan Frankrike och Sverige är skillnaden stor på flera plan. Bland annat då bestraffningar, som till exempel är en stor anledning till att Jean-Michel Bazire inte längre vill tävla i Sverige. Han är rädd för de långa avstängningar som han kan drabbas av. I Frankrike är man betydligt snällare på den punkten. Men där diskas hästar för orent trav och voltstartsmetoden skiljer sig också markant. Det blir nog väldigt svårt att få en gemensam regelbok för alla de europeiska länderna, men strävan måste ändå vara att komma närmare varandra. Tänk bara vad skönt det vore med ett enda sportsystem för hela Europa.

Med den internationella kvinnodagen i antågande känns det bra att Marjaana Alaviuhkola nu på allvar ska försöka röra om i den mansdominerande UET-grytan. En viss Helen Ann Johansson lyckades rätt bra sportsligt för 24 år sedan (sjukt vad tiden går). Nu är det maktens korridorer som ska erövras.

/LARS-JOHAN HOLM

Varvet från mål

Mattias Djuse hade inte vunnit V75-lopp på länge som kusk när han slog till med en dubbelseger som både kusk och tränare i söndags i Eskilstuna med Leader Brodde och Electrical Storm. Med den sistnämnde kände sig Djuse tidigt säker på vinst.

I korthet/De viktigaste pusselbitarna är på plats

I lördags blev det definitivt klart att såväl Readly Express som Propulsion siktas mot Elitloppet. Båda är nu officiellt inbjudna och de två allra viktigaste pusselbitarna finns nu redan på plats för Solvallas sportchef Anders Malmrot.

I korthet/Han kan bli en värdig arvtagare till Bold Eagle

Face Time Bourbon får vi inte se i Elitloppet i år. Men frågan är om inte det här kan vara nästa stora franska världsstjärna? Fyraåringen imponerade stort i lördagens grupp I-lopp Prix de Sélection på Vincennes. För Björn Goop dundrade Sébastien Guaratos häst runt kolstybben på 1.10,8a/2175 meter – i voltstart! Han kan bli en värdig arvtagare till Bold Eagle.

I korthet/Åtta av 14 vinnare gick barfota runt om

Den gångna helgen var den första för året utan skotvång. Av de 14 V75-lopp som avgjordes lördag (Halmstad) och söndag (Eskilstuna) vanns hela elva av hästar som tävlade minst barfota fram. Åtta av vinnarna gick barfota runt om.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.