Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Förändringens tid medför en del hinder "

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Över 10 000 personer har, bara veckor in på det nya året, stängt av sig själva från möjligheten att spela på i Sverige licensierade spelbolag. Det sker genom en registrering på hemsidan spelpaus.se och där finns möjligheten att stänga av sig i en, tre eller sex månader samt ”tills vidare” vilket innebär ett år som fortlöper om personen inte aktivt avslutar den då. Många av de registrerade personerna har valt “tills vidare”.

Dessvärre har kedjan inte fungerat i den utsträckning som utlovat. Personer som har stängt av sig ska varken kunna spela eller ta emot riktad reklam. När sajten Breakit testade systemet i förra veckan var det fyra bolag som inte anpassat sig till regelverket samt ytterligare ett som erbjöd spel i Sverige utan att vara licensierat. Det är beklämmande, även om det inte överraskar helt – en kraftig omställning medför inte sällan brister. Aspire Global som står bakom bland annat Karamba.com, har till Breakits reporter Tobias Blixt deklarerat att eventuella kunder som egentligen inte skulle ha haft möjligheten att spela kommer att få sina pengar tillbaka – samt att bolaget arbetar med anpassning av regelverket.

För ATG:s del har det här medfört att andelslag via Tillsammans inte kunnat mejla ut påminnelser till lagmedlemmar då ATG ”inte kunnat selektera kunder som valt att stänga av sig via det nationella självavstängningsregistret” vid utskick.

Förändringens tid medför en del hinder längs vägen. Svensk Travsports pampar har arbetat för att komma runt identifieringskravet på travbanorna. Något man inte fick gehör för och det kommer att medföra uppgivenhet och negativa känslor hos banbesökarna i sommar – då det verkligen blir påtagligt. Otacksamt för banorna (ATG) som inte kan göra annat än att följa lagen, samtidigt bör man ha med kontexten att styrkan i tjänsten ”Spelpaus” hade decimerats om möjligheten funnits att spela oregistrerat. På bekostnad av upplevelsen för förvisso en relativt stor skara gör det här samhällsnytta.

För konsument som surfar runt på spelsidorna är den omedelbara skillnaden en banner med texten ”Spelpaus”, ”Spelgränser” och ”Självtest” men framför allt ständiga popups med information om att man besökt sajten under en längre tid. Syftet är gott, men den skulle kunna kalibreras bättre. Det är väldigt många som är inloggade på exempelvis atg.se under långa sessioner utan att lägga ett enda spel. Det kan inte vara meningen att personer som nyttjar innehåll på sajterna utan att (knappt) placera ett spel ska påminnas tvåsiffrigt antal gånger per dag. Kalibrera i stället verktyget till att dyka upp när spelmönster avviker, till exempel i antal spel eller belopp – eller kanske till och med proaktivt, i samband med att spel läggs om det avviker kraftigt från kundens tidigare spelmönster.

Spelmissbruksåtgärder kommer att få löpande uppmärksamhet i medierna då det, med anledning av ”Spelpaus”, finns konkreta tal att arbeta med. Även om det inte är en fullständig garanti för att en person som valt att stänga av sig inte deltar i spel på något sätt är det ett verktyg som andra missbruksgrupper inte kommer i närheten av. Begreppen spelberoende och spelmissbrukare ska nog emellertid hållas isär. Svenska Akademiens ordlista, 2015, om innebörden av beroende: ”Ofritt tillstånd, avhängighet, särskilt av droger.” Ordet är orienterat negativt, men används vardagligen som en överdriven synonym för något man gärna vill ha, gärna konsumerar, gärna äter. Per definition möjligen inte helt korrekt, ty ordets egentliga innebörd, men många anser sig nog vara ”beroende” av sitt morgonkaffe, sin träning, fredagsmyset efter en arbetsvecka, ta några öl med polarna ibland eller till exempel att spela V75 i rimliga proportioner. Däremot slänger sig inte befolkningen med ”missbruk” i allmänna ordalag, säkert med anledningen av en ändelse som skapar ordet missbrukare.

Medier använder gärna båda uttrycken men bör nog enas om ”spelmissbruk”. Medborgare som stängt av sig från spel (som inte gör det i proaktivt syfte som en markering mot spelbolag och all reklam) klarar inte av att hantera spelandet, ett missbruk. Samma medborgare kan fortsatt vara beroende av sitt morgonkaffe, men det hämmar knappast vardagen eller – nära – anhöriga.

Samtidigt bör man ha med kontexten att styrkan i tjänsten ”Spelpaus” hade decimerats om möjligheten funnits att spela oregistrerat.

Bazire skapade ännu fler rubriker

Jean-Michel Bazire har skapat rubriker i många år och såg till att skapa nya under söndagen. Tillsammans med läckra fuxen Belina Josselyn var duon först över linjen i Prix de Belgique, men det tack vare en ren hockeytackling på Valko Jenilat från Bazire. Ekipaget diskades och segern gick i stället till Philippe Allaires Bird Parker. Readly Express var inte som bäst och fick nöja sig med en femteplats i det sista förberedande loppet inför Prix d’Amérique.

Intresset sviker under vintern – naturligt

Medan det franska vintermeetinget fortlöper med toppsport dag ut och dag in fortsätter den svenska travsporten med sina lopp. Åbytravet körde ett lopp med fyra hästar i onsdags, två stycken med sex deltagande hästar och huvudstadsbanan Solvalla hissade upp publiksiffran 413 personer under förra veckans tisdagstrav. Intresset för att deltaga i lopp och besöka banorna är helt enkelt lägre på vintern, vilket ter sig naturligt.

RICKARD HANSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.