Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Han lyser starkast just nu"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Face Time Bourbon känns, trots att han bara är fyra år, som en möjlig och trolig Pd’A-vinnare redan nu, skriver Niclas Andersson. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vintermeetinget i Paris är i gång. Fyra månader av full action på Vincennes just när vädret är som ruggigast.
Medan övriga Traveuropa ”tar ner skylten” vad gäller översta elitskiktet under den här perioden, så gör fransoserna precis tvärtom och trappar upp sin storloppssäsong.
För detta bör vi alla vara dem ordentligt tacksamma.

De förlänger hela kontinentens travsäsong på ett fantastiskt sätt, erbjuder trots allt för årstiden finfina banförhållanden, ger oss alla ett betydligt mer attraktivt tävlingsutbud över hela vintern – och ökar dessutom markant valfriheten till matchning för alla ägare av europeiska stjärnhästar. Även de svenska.

Prix de Bretagne i söndags var själva startskottet för de riktigt stora loppen där nere. De fyra B-loppen (även Prix de Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique) erbjuder ju numera friplats för alla de tre bästa i vardera racet rakt in i självaste huvudloppet – Prix d’Amérique.

Det optimala målet för alla aktiva är väl i slutänden att ta hem en fransk Triple Crown”(förutom Pd’A seger även i Prix de France och Prix de Paris). Det har bara fyra hästar genom tiderna lyckats med. En av dem var ju Bold Eagle, så sent som för två år sedan.

Hur ser det då ut i år?

Som vanligt har vi två tydliga huvudfigurer i franska supertränarna Jean–Michel Bazire och Sébastien Guarato.

Bazire var kung i Prix d’Amérique ifjol då han ju tränar ettan, tvåan och-fyran i det loppet; Bélina Josselyn, Loooking Superb och Davidson du Pont. Alla tre var också med i Prix de Bretagne i söndags. Men Bélina kördes bara preparé – i kraft av sin prissumma så är hon redan klar för de stora loppen. Davidson du Pont vann, precis som för ett år sen, det första av B-loppen – men det brukar ändå inte vara någon säker signal om att man vinner Prix d’Amérique. Den som dundertoppar och maxar redan i mitten av november är sällan hårdast av de hårda även i slutet av januari. Ändå måste man verkligen imponeras av intrycket på Davidson du Pont den här gången. Tvåan och trean, Chica de Joudes och Looking Superb, var också riktigt, riktigt bra – och även de är ju alltså P d’A-klara, redan nu.

Guarato har länge dominerat det franska vintermeetinget med den outtröttlige demonen Bold Eagle. Och ”den gamle” är fortfarande med i matchen. Han kommer att tillhöra affischnamnen där nere även den här säsongen.

Fast starkast av dem alla lyser det för tillfället kring Guaratos nye superstar, Face Time Bourbon. Hästen är ju ännu bara fyra år (fem vid årsskiftet), men med 16 segrar på 19 starter, i fruktansvärt imponerande stil, så känns detta ändå som en möjlig/trolig P d’A-vinnare redan nu – med svenske Björn Goop i sulkyn.

Men det finns flera unga juniorer – alltså fyraåringar – som känns heta. En annan av dem är Thierry Duvaldestins tuffe hingst Falcao de Laurma. Ytterligare en är Jerry Riordans italienare Zarenne Fas som såg fullständigt fantastisk ut i Norge i helgen. Och så förstås Campo Bahia – som Conrad Lugauer också påstår sig sikta på Paris med redan i vinter. Vad gäller fyraåringarna lär det dock krävas att den som vill vara med i Pd’A, går ut och s-l-å-r Face Time Bourbon dagarna före jul, i prestigefyllda fyraåringsloppet Critérium Continental (där vinnaren, men b-a-r-a ettan, också får direktplats till Pd’A) – annars kan det bli svårt för de här ynglingarna att redan nu komma med i Prix d’Amérique.

Svenska landslaget då?

Who’s Who såg vi i Prix de Bretagne i söndags. Räckte inte riktigt då, efter en förvisso ovanligt tuff Örjan Kihlström-styrning. Campo Bahia borde just i år få svårt i Prix d´Amerique – men kan säkert tjäna fina pengar i andra lopp där nere. Jarmo Niskanens Earl Simon gnuggar enträget vidare, och får nyttigt betalt för det. Milligan’s School kanske också åker ner och gör ett försök. En toppintressant svensk start kan eventuellt Villiam komma att göra – Timo Nurmos vet ju hur man preppar för storlopp, och i grundkapacitet är Villiam inte alltför långt efter självaste Readly Express. Även om Villiam fortfarande är ganska orutinerad.

Men svensk s-e-g-e-r i Prix d’Amérique den här gången? Det blir nog svårt.

Störst möjlighet har kanske trots allt vår absoluta järnhjälte Propulsion, som ”på övertid” i karriären eventuellt/förhoppningsvis gör ännu ett försök – efter den gedigna placeringssviten fyra-trea-femma i Frankrikes, Europas och sannolikt världens tuffaste travlopp.

NICLAS ANDERSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.