Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Hur stor kommer potten bli?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Fjolårets fjärde kvartal var en stark period för ATG. Tillväxten på svenska spelet var hela 13 procent. En av anledningarna till det stavas V75 Winter Burst, nio stycken omgångar de sista två veckorna på året där det avslutades med en mycket tilltalande spelomgång med en omsättning på över 147 miljoner och 49 miljoner extra i sjurättspotten. Under hösten valde spelbolaget att fondera tio procent av jackpotpengarna, de sista två veckorna inför nyårsafton rullade samtliga jackpotpengar vidare till nyårsafton. 

Tilltaget Winter Burst var inte enkom hyllat, tvärtom. Däremot var det få kritiska röster gällande superjackpoten på just nyårsafton. Den tävlingsdagen ligger strategiskt bra för lirarna som varit lediga under jul – kanske till och med hela veckan – och därför kunnat drömma om att avsluta året med miljoner på fickan och därmed intressera sig lite extra. I år upprepas proceduren med V75 Winter Burst. Däremot gör ATG en betydande ändring: under hösten – 16 omgångar till antalet jämfört med 18 i fjol – fonderas 20 procent av jackpotpengarna till finalomgången på nyårsafton, det här året på Örebro. 

ATG ”möter” ett starkt kvartal jämfört med i fjol och när det fjärde kvartalet gör bokslut står det – Pokalåret – 2018 i almanackan. Under årens lopp har det gärna förekommit uttryck som ”kalendereffekter” och ”jackpotrensat” i samband med kvartalsrapporterna. Naturligt och inte felaktigt i sig – däremot innefattar begreppen att det ska jämna ut sig över tid. 

September har varit en tung månad ur det perspektivet. De sex V75-omgångarna, före kriteriehelgen, låg på 395,1 miljoner kronor i bruttoomsättning. Motsvarande omgångar i fjol – Unionstravet då jämförs med Unions­travet nu vilket i fjol låg i oktober – omsatte 461,7 miljoner kronor. Det finns alltid en del fotnoter när det handlar om jämförelser av det här slaget: i fjol var Unionstravet kryddat med jackpot och dessutom fanns en dubbeljackpot inbakad under samma tidpunkt. Utöver det låg Unionstravet i år före lön, vilket är en nackdel. 

Något annat än klart minus var alltså inte att vänta. Ett positivt mätetal hade varit sensationellt. Tiden kvar till Pokalåret – dit siktet på tillväxt varit inställt länge – är dock inte sensationellt lång. Det är högst rimligt att utgå från att nettosiffran är betydligt bättre då svenska spelet går bättre än det internationella. Likväl, över 65 miljoner back i bruttoomsättning är inget som ”hämtas hem” bara sådär. I mitten av november i fjol lanserades V86 på sajten Tillsammans, vilket innebär att de positiva siffrorna – som andelssajten legat bakom – inte lär se riktigt lika imponerande ut mot slutet av det här året i jämförelse med fjolårets siffror.

I travsportens högkvarter lär det finnas ett outtalat mål för höstens V75-omgångar: två riktiga högvinster, ett par normala omgångar, resten jackpots. Spelarna är nog inte av en annan uppfattning heller, när väl nyårsafton smyger sig på och potten har arbetats upp under ett antal månader. Det går att ifrågasätta strategin att ”låsa in” spelarnas pengar alldeles för länge – en del spelare är kategoriskt emot jackpots – men av fjolårets koncept att döma hade det inga bieffekter. Sällan, eller aldrig, hänger ett kvartal på en enstaka omgång och det är möjligen naivt att påstå att så är fallet nu. 31 december är dock ofrånkomligt en mycket viktig dag. Hur stor blir potten i år?

RICKARD HANSSON

I KORTHET/Nurmos tagen av stundens allvar…

Villiam kom till start i Kriteriet med ringa 155.000 kronor på kontot. Ett världsrekord och några pustar senare lämnade han Solvallas bana som fyrfaldig miljonär. Insatsen var strålande och Timo Nurmos som äger, tränar och fött upp talangen var mer tagen än någonsin tidigare, trots att han är van vid stora framgångar...

…och dansk glädje ­timmen tidigare

Lars Marcussen var också tagen men bubblade av glädje i större utsträckning efter att hans Candy la Marc överraskat i Oaks. För hennes del blev belöningen 1,4 miljoner kronor då hon var fältets enda häst som stod utanför Premiechansen. Danske amatören Lars som liksom Timo äger, tränar och fött upp på egen hand verkade inte särskilt besviken över det.

CITATET

Villiam är döpt efter min farfar som dog i kriget

Timo Nurmos om sin kriterievinnare

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.