Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Ibland krävs tuffa beslut för att komma framåt"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nyheten presenterades år 2003 av GT:s Matts Olsson: Stallbacken skulle rivas och Åby skulle bli en racingbana. Anledningen var primärt att marken var värd hiskeliga summor. Att skicket på stallbacken var kraftigt eftersatt gjorde förstås beslutet betydligt enklare. Åby Travsällskaps dåvarande ordförande Mats-Ola Palm fick motta en stor mängd kritik.

Varför skulle man göra så här? Varför ge vika för nymodigheter? Beslutet innefattade även att träningsanläggningen Balltorp, ett stenkast sydväst om travbanan, skulle överlåtas till kommunen på sikt. Där är vi fortfarande i dag, så småningom kommer hästverksamheten att flyttas därifrån. När det verkligen blev, vad aktiva trodde, skarpt läge protesterades det högljutt. Mats-Ola Palm var syndaren, han var den döve ledaren som körde över allt och alla.

Minns ni hur det var när Åby införde open stretch? Även det kritiserades hårt, inte allra minst av aktiva. Även det var Mats-Olas idé och han vek sig inte för kritiken. Kari Lähdekorpi var en av de största kritikerna, vilket inte skrämde Palm något särskilt. Till Travnet uttryckte ordföranden följande:
”Kari Lähdekorpi är välkommen att ringa när som helst. Om han dessutom besvärar sig med att peta ut sina inbyggda öronproppar skulle vi kunna ha en dialog.”

Möjligen kan man ha åsikter om tonen i Mats-Olas svar, det inbjöd knappast till någon längre dialog. Tolv år efter införandet av open stretch hörs inte kritikerna lika ofta. De finns, men de flesta har accepterat momentet och/eller till och med uppskattar det. Mats-Ola tog beslut som då var obekväma och skapade stor debatt.

I helgen hölls det första auktionen i Åby Arena. Mässhallen och hotellet – med tillhörande faciliteter – får anses vara en produkt av beslutet 2003 – att riva stallbacken för att bygga en tävlingspaddock. Det är ytterst långsökt att tro på samma utveckling på södra sidan av banan om den norra sidan stått kvar – en förfallen stallbacke.

För att komma framåt, för att utvecklas, för att inte stå och stampa i samma hovspår måste ibland beslut fattas som anses hårda, empatilösa eller verklighetsfrånvända. Ibland blir det riktigt bra, som i Åbys fall. Nyligen stod det klart att Kriterieauktionen under 2020 inte kommer att arrangeras i direkt anslutning till kriteriehelgen, dock handlar det bara om ett enskilt år i nuläget. Beslutet berodde inte på nytänkande och experimentell lusta hos ASVT, utan av logistiska skäl. Kanske visar det här sig bli bra? 

I snudd på samma andetag kom ytterligare en nyhet från huvudstadsbanan: Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks flyttas till lördagen nästa år. En historisk flytt. Elitloppet, Stochampionatet, Derbyt, Kriteriet och Oaks har varit dedikerade till söndagarna. En så radikal förändring även om det endast handlar om 24 timmars flytt kan behöva en del tid för att nå sin fulla potential – om det finns en sådan.

Ur ett helikopterperspektiv är det upplyftande att det finns initiativtagare som vill förändra och skaka om. Umåkers lopp där varmblod mötte kallblod är ett exempel på en liten injektion i den annars relativt formalistiska travbubblan. Från spelbolaget ATG har det ofta påtalats att travspelare är extrema vanemänniskor, vilket säkerligen stämmer. Det kanske finns en anledning till att det är så? Vågar man inte testa något nytt så blir det inrutade mönstret cementerat. Alla nymodigheter faller inte väl ut, men försöker man inte kan över huvud taget inget falla väl ut. När siffrorna är vikande och Svensk Travsports styrelse poängterar hur viktigt det är att sitta still i båten bör nog frågan ställas: Varför inte göra tvärtom? Våga prova – en dag kan det vara för sent.

Tre raka vinnare från insidan

Kanske ökade antalet open stretch-motståndare i helgen då det blev tre raka vinnare inom V75-ramen från insidan, dessutom svårhittade sådana. Utöver det kändes Andre Agassi och Jimmy H Andersson som just open stretch-vinnare, men där hade ekipaget möjlighet och tid att gå utvändigt i stället. Eventuella kritiker kan i så fall glädjas över att det återstår elva ordinarie V75-omgångar i år, där tio körs utan open stretch.

Snyggt gjort, ungdomar!

Prestige, ära och höga prispengar. SM-helgen gör att fler kuskar än vanligt får synas på V75-spelet och kämpa om en fin titel. Incitament för att bli överdrivet yvig i slutskedet? I sammanhanget utdömdes relativt få drivningsböter ut under lördagen. Glädjande nog kördes ungdoms-SM helt utan bestraffningar. Underlaget är förstås ytterst litet men likväl ett tyst statement. Det går att köra stora lopp utan att förivra sig. Snyggt av ungdomarna.

RICKARD HANSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.