Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Inga alarmerande siffror men smolk i glädjebägaren"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I förra veckan presenterade ATG sin delårsrapport för årets tredje kvartal.

För hästsportens spelbolag är det en process som skiljer sig något från börsnoterade företag. De börsnoterade bolagens aktieägare bestämmer sig omgående för om rapporten var bra eller dålig, aktien ökar eller minskar i värde. Förklaringar från talesmän förekommer förstås även där, men är inte riktigt lika intressanta. Siffrorna talar sitt tydliga språk i stället. Så är det inte riktigt här, antalet parametrar är oändliga. Efter flera år av positiva rapporter vad gäller tillväxten var det första gången på länge som spelbolaget presenterade en minskning av tillväxten på svenskt spel, såväl för kvartalet som för perioden januari till september. Även om siffrorna inte är alarmerande är det rimligen smolk i bägaren för ATG som under en lång tid kunnat luta sig mot sina siffror när diverse satsningar kritiserats. Bland annat har kritiken riktats mot den frikostiga användningen av flaggskeppet V75: ”Urvattnar varumärket.”

Det är emellertid inte där som det huvudsakliga tappet är under tredje kvartalet. Knappt 1,5 procent back på den svenska omsättningen för V-spelen – det vill säga V75, V86, GS75, V65, V64, V5, V4 och V3. Vilket ska jämföras med över tio procent på enloppsspel samt DD och LD. Som väl är så uppgår inte den omsättningen till samma nivåer som V-spelen varför det totala tappet landade på drygt fem procent för perioden, drygt en procent för januari till september. En procent får anses vara inom felmarginalen, men det hade förstås känts bättre med en procent upp. ATG är konsekvent uppfinningsrika när det handlar om att hitta orsaker till siffror som inte är i linje med vad folket vill höra – det är inget som är nytt. Före detta vd:n Remy Nilson pratade ofta om omvärldens betydelse för ATG:s omsättning. Fotbolls-VM är en faktor som inte går att vifta bort, men den här kvartalsrapporten rör juli, augusti och september. Hans Lord Skarplöths analys över juni månads konkurrens är därför ovidkommande. Det är heller inte rimligt att lyfta fram sommarvärmen som en orsak till något sämre siffror. Visst är det troligt att ATG påverkades i någon mån, men transparens saknas – väderleken har aldrig nämnts som en positiv faktor i en kvartalsrapport tidigare. Skulle utomstående göra den tolkningen nästa år, att positiva siffror delvis beror på en regnig sommar, hade det argumentet knappast ansetts vara seriöst.

Små detaljer kan tyckas, men de blir centrala när ekonomiska rapporter är svåra att tyda för gemene man. Framför allt hos ATG då ägarbilden är speciell, avtalen för svensk/utländsk omsättning är formade på olika sätt, när riktade jackpottinsatser – så kallade multijackpotts – lanseras, ändras och flyttas, när investeringar skrivs av på oklart antal år. Klart är att det inte är särskilt mycket i kassan för dagen då Pokalårspengarna ska delas ut. Likviditeten är inte så bra som man kan önska. Den kan dock komma att bli helt förödande då ATG:s bolagsordning från och med årsskiftet korrigeras. På grund av skattelagsstiftningen måste dotterbolaget inom koncernen (ATG är dotterbolag till Svensk Travsport) ägas till mer än 90 procent för att kunna dela ut koncernbidrag till majoritetsägaren som därmed kan fortsätta betala ut prispengar regelbundet i samma utsträckning som tidigare. För stunden ägs tio procent av Svensk Galopp. En formell detalj, kan tyckas. Problemet är att Svensk Galopp i så fall blir av med sitt skyddsnät som finns för minoritetsägare om deras ägarandel inte längre uppgår till tio procent.

Därför förhandlas det mellan SG och ST. Något annat än en kompromisslösning där båda parterna blir nöjda är knappast att vänta, med tanke på den mycket viktiga skattelättnad som väntar. Däremot är det anmärkningsvärt att en sådan, med två månader till årsskiftet, inte finns på plats. I synnerhet då sporten lobbat i åratal för ”lika villkor” – en licensmarknad. Således är det fortsatt en hel del kvar att arbeta med i djungeln av siffror och formalia. De som inte är ekonomijournalister vill inte ha en uppsjö sidor med siffror, de vill ha klara besked. Går det bra eller går det dåligt? Har investeringarna burit frukt? Kommer prismedlen under nästa år hålla samma nivå som under 2018?

Är inte frågorna obesvarade är svaren alldeles för komplicerade.

RICKARD HANSSON

I korthet

Elmia Horse Show starkare än V4 i Bordeaux

Fredagen den 12 oktober var det premiär för V5-spel på ridsport hos ATG. Elmia Horse Shows tävlingar omsatte 56 609 kronor, vinnarspelet två dagar senare till 82 585 kronor att jämföra med den franska V4-omgången i Bordeaux som omsatte 26 108 kronor samma dag.

Kännbara böter för omstart i Pd’A

Framöver blir det kostsamt att orsaka omstart i Prix d’Amérique. Efter årets startkaos på kolstybben har förbundet beslutat att bötesbeloppet för en omstart uppgår till en procent av förstapriset, det vill säga 4 500 euro. Nu återstår det att se om de, relativt, kännbara böterna ger effekt.

Jackpott till Solvalla i stället för Bjerke

Först valde ATG att stoppa fonderingen av jackpottslantar till omgången den 10 november i Eskilstuna. Nyligen kom beskedet att en eventuell jackpott den lördagen inte går till Bjerkes tävlingar veckan efter – utan till omgången på Solvalla två veckor senare. Sunt, men rörigt.

Citatet

Veterinär Daniel Schützer är alldeles utmärkt, dessvärre är han socialdemokrat, man kan ju vara centerpartist!

Maria Svala hade show i Åbys vinnarcirkel efter att hennes Kickstart My Heart vunnit på Åby förra onsdagen och pikade ST:s styrelseledamot för hans politiska inriktning.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.