Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Slarva inte bort detta nu, politiker!"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under 2000-talet har det genomförts inte min­dre än tre omfattande spelutredningar (SOU 2006:11, SOU 2008:124 samt SOU 2017:30). Ingen av de tidigare två har fått fäste i båda po­litiska lägren och därmed fallit i glömska. I efter­ klokhetens sken är det inget annat än ett prakt­fiasko eftersom det lett till att de ”utländska” spelbolagen verkar utan tillstånd och repressa­lier på den svenska marknaden. Detta medger Ardalan Shekarabi öppet och ärligt: 
– Det här skulle varit löst för länge sen, men svenska staten abdikerade i frågan och har svi­kit medborgarna, sa civilministern nyligen. 

Det rigorösa grundarbete som förre general­ sekreteraren på Lotteriinspektionen, Håkan Hallstedt, genomförde som statlig utredare i SOU 2017:30 verkar dock hålla mycket god kaliber. Grundförslaget har nu passerat en rad politiska och juridiska instanser med endast smärre förändringar, vilket få anses som en stor framgång både för utredaren själv och för Svensk Travsport/ATG, vars egenutredning ”Lika villkor” hade en snarlik inriktning som den nu föreliggande ramlagstiftningen. I den är vad­ hållning på hästar en del som ska konkurrensut­ sättas tillsammans med bland annat sport. I an­slutning därtill – och så snart finansieringen av hästnäringen är klargjord – är avsikten att staten ska släppa kontrollen i ATG och att spelbolaget med hästarna får tävla på just lika villkor. 

Av allt att döma kommer den knappast att stöta på motstånd framåt heller. Från såväl den sittande regeringen som oppositionen möts ini­tiativet och propositionen av lovord. 

I korthet innebär förslaget som jobbats fram sedan 2015 följande: 
• Alla som verkar på svenska spelmarknaden ska ha tillstånd (läs licens). 
• De som saknar licens ska stängas ute.
• Ett sunt och säkert spelande.
• Starkt konsumentskydd.
• Finansiering av allmännyttiga ändamål.

I samband med presentationen förra veck­an ägnade det politiska stjärnskottet, Ardalan Shekarabi alltså, extra möda åt det stärkta kon­sument­ och spelaransvaret. Två nog så viktiga delar av framtidens spelmarknad, där den spel­ intresserade numera spelar något mer sällan, men för allt högre belopp (Novus/Lotteriin­ spektionen 2018:02) 

Men. 

Den allra viktigaste frågan för travsporten är fortfarande höljd i dimmor. Återfinansieringen av hästnäringen som i dag är den fjärde störs­ ta intäktskällan inom svenskt lantbruksnäring (HNS 2017:01), är såväl oviss som oklar. She­karabi har hela tiden poängterat betydelsen av folkrörelsen som i dag omsätter 50 miljarder kronor och håller mer än 30 000 människor hel­tidssysselsatta. 
– Den är heligt för oss. Hästnäringen bety­der väldigt mycket för glesbygden, därför är det oerhört viktigt att den också i fortsättningen har goda intäkter från spelverksamhet så det möjlig­ gör de satsningarna på hästar, har Shekarabi sagt. 

Enligt senaste utsago är avsikten att den avi­serade utredningen i ärendet ska få sitt direktiv före beslutet om propositionen. I sig är det inte en dag för tidigt. För även om regeringen tydligt visar att de tar livgivandet av hästnäringen på allvar är det väl sent (förväxla ej med ”för sent”). Nu lär det klubbas igenom en ny lagstiftning utan att alla bakomliggande delar är synliga. Är det rimligt och bra? Inte givet. Utan att det är stadfäst i någon instans finns en gnagande oro bland engagerade som hittills valt att sätta sig in i den tjocka utredningsluntan: ”Men vi då?”, är inte ovanliga ord. Det är inte svårt att förstå. 

Vikten av utredningen – som av allt att döma ser ut att hamna på en marknadsavgift likt i Danmark, Tyskland, England och en rad andra avreglerade marknader – kan inte nog betonas. Svensk travsport, ja, en stor del av hästnäringen, närmast står och faller på sikt med utfallet. Vil­jan hos de ”utländska” aktörerna att ansluta sig ska heller inte lämnas onämnd eftersom även den, likt ATG:s tillstånd, påverkar återfinansie­ringen av travsporten. I Danmark har cirka 40 bolag, totalt sett alltså, valt att ansluta sig och förhoppningarna hos ST:s ledning är goda och stora. Till synes välmotiverat, utifrån hur andra europeiska travländer lyckats (nåja, kanske inte alla då). Samtidigt ska man också säga att de po­sitiva tongångarna från makthavarna inom såväl häst­ och spelindustrin som politiker på båda sidor om blocken och de juridiska instanserna ekar allt högre. Det finns faktiskt gott hopp om att den största förändringen för svensk travsport sedan, ja, totalisatortillståndet kom 1923 ska falla i god jord. Ändå vågar – och ska! – man al­drig fira utfall förrän alla pusselbitar är på plats. 

Slarva inte bort detta nu, riksdagspolitiker (och utredare)!

Joakim Svensson

I korthet

Släpp lös hästarna... 
...det är vår. Sakta, men säkert, släpper snötäcket greppet om det svenska landskapet och våra travbanor och träningsslingor. Nyligen gjorde Makethemark årsdebut och i lördags visade styrkefenomenet Rajesh Face upp sig från sin bästa sida när han blästrade undan på finfina 1.12,0/2140 meter under V75-tävlingarna på Jägersro. Inom kort kommer ännu fler av våra stora ”skjutare” ut. Låt världens bästa travsport dra igång. 

Fusk ska beivras 
Fransmannen Fabrice Souloy dömdes i fjol till ett års licensindragning och en miljon kronor i böter av Svensk Travsports ansvarsnämnd efter att Un Mec d’Heripré lämnat ett positivt dopningsprov dagen före Elitloppet. Förra veckan skärpte överdomsto- len straffet till tio års kör-, anmälnings- och till- trädesförbud. En tydlig signal från travsporten om hur man värnar om djurskyddet när med- vetet fusk görs för egen vinning. Mycket bra! 

”Jag kunde bara sitta och vinka till publiken över upploppet” 
Varken Travrondens läsare eller tv-tittare fick höra vad Lutfi Kolgjini hade att säga om Rajesh Face insats – eller något annat heller för den delen. Han bojkottar båda efter ST:s dom mot sonen Adrian efter att han testade positivt för kokain. Vem vinner på det?

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.