Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Tänk om alla banor erbjöd gratisläger under sportlovet"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vad brukar dina barn eller unga i din vänskapskrets göra på sportlovet? Åka iväg med föräldrarna till fjällen för utförsåkning? Besöka simhallar, Leos Lekland eller kanske lägga extra mycket tid i den lokala ishallen? Tja, utbudet har under de senaste åren utökats allt eftersom. Den här veckan är det bland annat Stockholm som har sportlov. På Visit Stockholms hemsida finns en rad tips att ta del av. Cirkusskola på Skansen, bygg en egen robot, besök på ateljéerna, olika workshops samt en åktur på skridskor i Hagaparken är några exempel. När Kvällsposten i artikeln ”Sportlovskul i Sydsverige och Danmark” gav 77 bra tips under sportlovet (Malmö hade förra veckan) var ridklubbsbesök och käpphästtävling det närmaste man kom trav.

Konkurrensen om barn- och ungdomar är knivskarp under de längre loven. Det finns dessutom plattor, telefoner och datorer i hemmet som också eventuellt kan intressera vissa tvåbenta. Så hur ska vi få ut dem till travskolan och travbanan i stället? Det är absolut viktigt att börja tänka ännu mer kreativt kring detta. Sportlovet, liksom övriga längre skollov, borde kunna bli en ännu större rekryteringsplats för Svensk Travsport. De flesta av landets travbanor har redan genom travskolorna i de flesta fall speciella sportlovsaktiviteter. Men är marknadsföringen tillräcklig och har föräldrarna råd att låta sina barn få en första (?) kontakt med travet?

Solvallas travskola lockar med sportlovsläger mellan en och tre dagar för alla barn mellan 5 och 14 år. Kostnaden är 550 kronor (440 exklusive moms) per dag. Dagarna består av körning, ridning samt någon form av lek eller pyssel, teori eller liknande. Inga måltider ingår i avgiften. I mitten av förra veckan hade runt 40 anmälningar kommit in. På höstlovet förra året fanns varje vardag mellan 20 och 25 barn och ungdomar på plats på Solvallas läger.

Det finns även exempel på travbanor som har kostnadsfria sportlovsaktiviteter. Här kan vi bland annat nämna Boden, Hagmyren, Årjäng, Rättvik och Kalmar. De fyra sistnämnda har modellen av ”öppet hus” eller ”prova på-dag” under några timmar. I Boden har man tagit det här med gratis ett steg längre. Här erbjuds ett begränsat antal deltagare ett tre dagar långt sportlovsläger, tre timmar per dag. Den här satsningen kan göras tack vare samarbete med ett lokalt bostadsbolag. Vid filialen i Piteå har Bodentravet samma upplägg, med den skillnaden att här står man för kostnaderna själva eftersom ingen sponsor finns.

1 350 ungdomar med licens är inte tillräckligt – inte på långa vägar.


På vår nordligaste bana pratar man om ”rena guldgruvan för sporten” när sportlovssatsningen kommer på tal. Bodentravet har gjort och kommer att fortsätta med liknande gratisevenemang för skolbarn även under de övriga längre loven. Under sommaren handlar det om sex veckor med möjlighet till gratisaktiviteter. Med sponsorhjälp och egna satsade medel är det här något som man i Boden verkligen vill fortsätta med.

Tänk om alla banor kunde erbjuda gratisläger inför nästa års sportlov. Hur det ska gå till? Jo, genom att hitta villiga sponsorer. Antingen på det lokala planet eller att Svensk Travsport försöker att engagera centrala sponsorer som är intresserade att på det här sättet hjälpa till att få fler barn och ungdomar att hitta in till travet. Det finns säkert en hel del företagsledare där ute i landet som hellre skulle kunna tänka sig en sådan här satsning än reklamskyltar eller att sponsra travlopp.

Svenska Skidförbundet har lyckats just med att få centrala sponsorer att kliva in med pengar för att kunna erbjuda gratisevenemang landet runt. ”Alla på snö” startades som ett pilotprojekt i Norrköping 2009, då elever i årskurs 4 fick möjligheten att gratis prova på utförsåkning, längdåkning och pulkaåkning under en skoldag på en skidanläggning. Sedan dess har nu över 130 000 barn deltagit under en ”alla på snö-dag”.

Just det här med kostnadsbiten ska inte underskattas när det gäller barn och ungdomars idrottande. I en färsk Sifo-undersökning, beställd av Expressen, framkommer det exempelvis att ett av 20 barn har tvingats sluta med organiserad idrott på grund av ekonomiska skäl. Och vår idrott trav är långt ifrån någon av de billigare sporterna att hålla på med.

Just nu finns cirka 1350 ungdomar upp till 25 år i landet med antingen någon form av storhästlicens eller ponnytravlicens. Det är inte tillräckligt, inte på långa vägar. Ändå görs det dock redan bra saker när det gäller ungdomssatsningar från Svensk Travsport och Hästnäringens Nationella Stiftelses sida. Tidigare var ”Upplev häst” en satsning som fick skolbarn att komma nära hästarna på sin egen skolgård.

I den senaste varianten av ”Upplev häst” bjuds elever på låg- och mellanstadiet in till ”Öppet hus” vid den lokala travbanan. Förra veckan var runt 500 elever i landet anmälda. Under mars drar det hela igång på allvar. Bra där, men vi måste bli ännu mer kreativa och gasa på hårdare för att få resultat som verkligen gör skillnad.

V75 hemma

Min hemmabana Bergsåker står som värd för lördagens V75-omgång. Efter två raka V75:or med jobbigt väder får vi hoppas på mer tur den här gången. Det är också skottdagen och sista dagen med barfotaförbud. Skottdagen brukar av gammal tradition anses som en otursdag. Men någon lär säkert bevisa motsatsen – både på tävlingsbanan och på toton.

LARS-JOHAN HOLM

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.