Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Teknisk skuld svår att bli fri ifrån"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den digitala lavinen som sveper över samhället är mäktig att skåda. I dag slukar de smarta apparaterna en allt större del av vår vakna tid. Under det senaste decenniet har marknad och beteende förändrats radikalt och efter genombrottet 2005 har utvecklingstakten stegrats närmast exponentiellt för varje år som gått. Detta har påverkat teknikutveckling, tjänsteutbud, infrastruktur på ett häpnadsväckande vis. I dag har det gått så långt att vi kan styra vår användning och konsumtion varsomhelst genom personalisering.

Enligt nordiska mätinstitutet Nordicom (Mediebarometern 2017:01) har nio av tio vuxna svenskar tillgång till någon form av dator och snart åtta av tio har tillgång till en smartphone. Allt fler använder dem också dagligen, och allt fler spenderar mer pengar på att uppnå konstant tillgänglighet.

Vi behöver inte pulsa särskilt långt i pudersnön för att se någon använda Swish (mobila betalningar) eller BankID (elektronisk id-handling). Eller att spela på ATG i mobilen, för den delen. I dag sker den överväldigande majoriteten av tillväxten just där, i näven på det spelande folket.

Så hur väl rustad är travsporten inför en omreglering där sannolikt lejonparten av transaktionerna och konsumtionen sker digitalt? 

ATG har sedan Hans Skarplöth tillträdde ­prioriterat den digitala utvecklingen och lagt stora summor pengar på att investera i förbättrad teknik. De har rekryterat utvecklare, vissa av hög kaliber, och drivs i dag på ett helt annat vis. Få belackare har i dag samma starka åsikter om de digitala tjänsterna som när ”nya” atg.se lanserades för ett antal år sedan och enligt senaste Travronden Opinion är en majoritet av användarna nöjda, även om tv-sändningarna för ATG Live strular mer än lovligt ofta.

Samtidigt är inte användargränssnittet den mest komplicerade delen att utforma, förändra och förbättra, även om den så klart också har en stark inverkan på hur speldrivande sajten är, utan den stora faran sitter i hur man valt att ta hand om sin kod. 

Krasst – har man valt att ”sminka grisen” eller har man på ett ansvarsfullt sätt tagit hand om motorn; sin infrastruktur, sina maskiner, sina kodsträngar – och byggt en stadig grund som värnar om snabbhet, oberoende till tredjeparts­lösningar och uppmuntrar innovation och möjligheter?

Enligt rapporter finns det fortfarande brister och hämmande faktorer kvar att lösa hos ATG. På ett möte på TR Media medgav Hans Skarp­löth själv att man prioriterat nyutveckling före ”teknisk skuld”. I jakten på ”snabba cash” (läs ­Pokalåret) kan det verka som ett konstruktivt och korrekt beslut, men som tidigare verksam på bolag med stor teknisk skuld har jag fått många vittnesmål om hur bedrövande och bedövande det är att sitta fast med visioner, mål och planer som aldrig kan genomföras på grund teknisk gyttja. Fråga bara TV4 som halkade efter på play-marknaden. En ignorerad teknisk skuld kan beröva bolag på drömmar. Konkurrensen på den öppna marknaden nästa år lär ge en fingervisning om läget.

På Svensk Travsport är situationen än mer allvarsam. I många år har man diskuterat att uppdatera och förändra sin infrastruktur som i mångt och mycket bygger på det så kallade sportsystemet, men – som så många andra stora verksamheter – har rapporterna, utredningarna och diskussionerna mynnat ut i…  ingenting. I dag är sportsystemet en relik från 1900-talet och tekniskt sett ett av de mest omoderna systemen.

Måste det vara så modernt och coolt då? Nej, det är inte nödvändigt om man vill jobba på en isolerad ö utan möjligheter till nätverk och sammankopplingar till omvärlden, vilket är precis tvärtemot vad ST vill den dagen spelomregleringen träder i kraft. Då torde planen vara att det nybildade bolaget Troperty ska erbjuda statistik och data i realtid till speloperatörer.

På ST är det uppenbart att man förskjutit de tunga investeringarna som krävs för att skapa ett tillgängligt och lättflytande och användarvänligt system som möter den nya tidens förväntningar.

Sedan en tid görs djupgående behovsanalyser och utredningar kring den befintliga infrastrukturen. Åtgärdslistan är ännu inte spikad, men en sak är säker: Det kommer att krävas betydande investeringar och satsningar på teknisk utveckling för att skapa en modern infrastruktur och system som följer dagens blixtsnabba utveckling – och som dessutom skapar goda möjligheter för externa parter att ingå affärssamarbeten med ST. Allt annat vore ett misslyckande.

Tiden tickar snabbt nu. Om nio månader måste utredningarna vara klara, förändringarna genomförda och kopplingarna redo. Alla som jobbat med teknisk utveckling och teknisk skuld vet att det tar tid, mycket mer tid och pengar än man anar.

Klockan tickar. Frågan är: Hinner man klart i tid?

JOAKIM SVENSSON

I KORTHET/Bazire i rekordtagen

Förra söndagen tog han hem Prix de France med Belina Josselyn. Nu i helgen blev det seger i grupp II-löpningen Prix Ovide Moulinet med Davidson du Pont och av bara farten ett nytt segerrekord under ett vintermeeting på Vincennes. Det råder inga tvivel om att det är Jean-Michel Bazire som dominerar på den franska huvudstadsbanan för tillfället.

I KORTHET/Bodens offensiv

Banornas rapporter om höjda prispengar duggar tätt nu. I de flesta fall handlar det enbart om rena pokalårspengar, men Boden skjuter även till egna medel. En halv miljon kronor närmare bestämt och dessutom genomförs åtgärder för att locka hemmahästarna till start. För Bodentränarna sänks nu anläggningsavgiften och gäststallhyran slopas helt.

CITATET

Vi körde bara in 10 miljoner mer

Jörgen Westholm twittrade från Dalatravets gala på lördagen och kunde rapportera om flera pristagare från stallet. Titeln Årets tränare lade däremot Nicklas Westerholm beslag på – skillnaden i inkörda pengar till trots.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.