Stoner Creek-besök, Mission Brief i snabbjobb

Vilka härliga dagar det varit i Lexington så här långt. Under torsdag förmiddag var vi ute och besökte en av många fantastiska hästgårdar i Kentucky i form av Stoner Creek, som ägs av Menhammar.
Det tar cirka 40 minuter att köra dit från The Red Mile. När man åker runt på den anläggningen med bilen så kan jag bara säga att oj, oj, oj, vad mäkta imponerad jag blir. Hagarna är enormt stora och kuperade så här kan hästarna röra på sig över stora områden. Det är till och med så att hästarna inte hinner beta undan gräset som måste fixas till tätt som tätt.


1996 blev Margareta Wallenius-Kleberg delägare i Stoner Creek tillsammans med Norman Woolworth. När Woolworth gick bort 2003 blev Margareta Wallenius-Kleberg ägare till Stoner Creek där Menhammar haft en hel del fölston genom åren. För dagen finns cirka tio stycken av Menhammars fölston på plats i Stoner Creek, men det är ändå full aktivitet på anläggning då Steve och Cindy Stewart leasar anläggning med sitt bolag Hunterton Farm.
På Stoner Creek finns också en gravplats där hästar uppfödda på Stoner Creek ligger begravda. Bland annat Lady Emily, Pillow Talk, Duenna, Classical Way, Red Hot Mama och Nevele Pride.  

Gravplats Stoner Creek
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Nevele Pride gravsten
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Det är läckert att se dessa enorma marker som stuterierna har. Det känns som det ligger hur många stuterier som helst i Kentucky och man passerar många på vägen tillbaka till Lexington.
Vi var även förbi Roger Walmanns hästar D'One och Magic Tonight som står uppstallade på ACL Farms, bara ett par minuters bilväg från Stoner Creek. Där joggades båda hästarna under torsdagen av respektive skötare inför lördagens starter på The Red Mile.
– Magic Tonight har funnit sig väl tillrätta här. Det var också kul att David Miller valde att köra honom istället för Il Sogno Dream som han också var uppsatt på som kusk, sade Magic Tonights skötare Viktor Flink-Ideborn.
Magic Tonight
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Magic Tonight
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Det är Magic Tonight på bilderna ovan. Viktor och Malin Boman har varsin häst i USA och kan därmed pyssla om sina hästar ordentligt.
– Man behöver inte stressa med något, men vi får dagarna att gå ändå. Det kan ta 20-30 minuter att gå ner med Magic Tonight till hagen på morgonen då han till exempel får stanna och äta gräs på vägen, berättade Viktor.
– Och efter vi kört och duschat blir det promenad i solen och hästarna kan tugga i sig lite mer gräs, säger Malin Boman som sköter om D'One och som besökare kan man verkligen känna av harmonin.
D'One har pappret en lämplig uppgift framför sig i sitt lopp, men då motståndet inte blev så tufft ser det inte ut som att hon ska få någon draghjälp för att gå för världsrekordet så som hennes båda föräldrar Donato Hanover och Giant Diablo gjorde i varsitt lopp 6 oktober 2007.
Medan vi var på plats kom Kenny Thörnblom, mannen bakom Stall Kennys andelshästar förbi och hälsade på D'One.
Kenny Thörnblom, D'One
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

D'One, Malin Boman
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

D'One
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Apropå lördag så körs ju Kentucky Futurity och stoavdelningen av samma lopp den dagen. I onsdags förmiddag fick jag se en riktig läckerbit träna på The Red Mile. Det var Mission Brief som fick ett pass och vilken avslutning och hon gick i jobbet. Hon flög fram sista biten och det här treåriga stoet kan flytta på sig på ett sätt som inte många andra. Det är Mission Brief som är trea och körs av gulklädd kusk:


Det ska bli spännande att se hur fort hon kan springa imorgon. Förra året satte hon det absoluta världsrekordet när hon här i Lexington på the Red Mile vann på 1.08,7 över engelska milen. Efter ha satt världsrekord för tvååriga hingstar med Southwind Frank under gårdagen sa Yannick Gingras att han tyckte Mission Brief bara känns bättre och bättre och att något stort kan vara på gång på lördag om bara banan är som under torsdagen.
Jag spatserade runt på stallbacken på The Red Mile och hos Jonas Czernyson hittade jag en tvååring med samma mamma som Mission Brief (e. Muscle Hill) i Southwind Serena:
Earn Your Wings
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Earn Your Wings har Credit Winner som pappa och Jonas berättade att Earn Your Wings är en rejäl krabat som redan nu är större storleksmässigt än Mission Brief. Hästen ägs av Lennart Ågren och slutade fyra på 1.12,3 i onsdags på The Red Mile.
Hos Jonas finns även svenskfödda Unau som har Maharajah som pappa. Det tvååriga stoet, som ägs av Menhammar, slutade femma i onsdags på 1.11,7a/1.609 meter och ska åka till Sverige för att prova lyckan i Svensk Uppfödningslöpning.
Unau
Foto: 
RICHARD HJELLSTRÖM

Jonas Czernyson hade för övrigt en fin dag på The Red Mile igår. Han startade tre hästar där Brooklyn Hill vann medan Sliding Home och The Perfect Lindy slutade tvåa i sina lopp.

På The Red Mile avgörs imorgon lördag Kentucky Futurity ($527.000), stonas uppgörelse Kentucky Filly Futurity ($262,500) samt ytterligare ett travlopp med över 100.000 dollar i totalprissumma och fyra sådana pacelopp. Klicka här för startlistor till tävlingarna.

That's all for now folks