Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dags att ta tag i publikfrågan, ST

Foto: TR BILD
Ett mindre publik som varsamt håller avstånd på vardagstravet borde inte vara några problem, menar Jens Oscarsson. Foto: TR BILD

Travrondens Jens Oscarsson om att släppa in publik på travbanorna.

Publicerad:

På barer och caféer i huvudstaden roar sig stockholmarna kungligt. Det kramas, det skålas och det skrattas. Dagtid flockas människor på stränderna om det är fint väder, är det dåligt väder blir det i stället rusning till stormarknader. Här gäller inget maxtak på 50 personer och det gör det heller inte på Gekås i Ullared, Kolmården eller på High Chaparall ute i landet. Alltsammans med Folkhälsomyndighetens och Anders Tegnells goda minne. 

Det kan man tycka vad man vill om, men en sak skaver i sammanhanget. För samtidigt som restriktionerna börjar lätta i samhället och coronafallen stadigt sjunker, så ekar våra svenska travbanor sorgligt tomma. Detta trots att anläggningarna har stora ytor att tillgå, trots att banorna allt som oftast ligger på landsorten långt från coronapandemins centrum, och trots att publiken till största del är bilburen. Någon förändring tycks heller inte vara i vardande och faktum är att sportchefer ute i landet, vad jag fått höra, befarar att de inte kommer kunna ha travtävlingar inför publik någon gång mer i år. Så kan vi inte ha det. Nu, med tanke på hur det ser ut i samhället, måste en diskussion inledas om hur travet successivt kan börja släppa in publik igen. Här har ST en nöt som bör knäckas så fort som möjligt.

Är det så viktigt med publik på våra travbanor? Allting är givetvis relativt och till syvende och sist handlar frågan om travpubliken på något sätt skulle förvärra coronakrisen. Att hundratals aktiva varje dag åker till travet har inte haft någon känd negativ effekt och detsamma skulle högst sannolikt gälla för en mindre publik som varsamt håller avstånd till varandra. Givetvis handlar det i så fall om att öppna travbanorna med restriktioner, som med tiden kan lättas upp. Så länge covid-19 är närvarande i landet är det inte tal om att arrangera några stora travfester, sådant får dessvärre vänta, men man måste börja någonstans. Mitt förslag är att släppa in publik på vardagstravet på de mindre landsortsbanorna och även på större banor i de län (till exempel Skåne) där man har coronaviruset under god kontroll. Det skulle i så fall vara möjligt att låta 300–400 personer komma in på de flesta banor med tanke på vilka stora ytor som finns att tillgå. Stallbacken får vara fortsatt stängd tills vidare, för att undvika möten mellan aktiva och utomstående, och det skulle gå att ha maxgränser på ytor både inomhus och utomhus.

Vilka ska släppas in? Det finns flera olika möjligheter. Ett alternativ är att ha ett tak på max 300-400 personer och låta principen "först till kvarn" gälla. Ett annat är att i en första fas enbart släppa in hästägare, förslagsvis två hästägare per häst. Banprogrammet som skickas ut till hästägarföreträdaren kan då gälla som entrébiljett. En sådan reform skulle betyda mycket för många hästägare runt om i landet, som snart missat ett halvår av upplevelser och spänning på plats med sina hästar. Särskilt lider jag med dem som inte fått följa sina unghästar vid debuten eller vid försök eller final i årgångsloppen. Skulle publikförbudet vara kvar länge är risken att många ledsnar till slut eller åtminstone inte skaffar fler hästar. För egen del deläger jag en äldre starthäst och så länge jag inte kan se min travare på plats finns det inte på kartan att jag skulle investera i någon mer. Så känner säkert många.

I nästa steg skulle ST och landets banor kunna premiera de som haft det tuffast under coronakrisen, pensionärerna. Ibland låter det föraktfullt från olika håll att det "bara" är äldre som går på trav, men snarare borde man uppskatta stommen med äldre traventusiaster som är på plats i vått och torrt. De är travbanornas ryggrad och det vore högst lämpligt om dessa prioriteras när banorna öppnar upp så smått igen. Är det för drastiskt med en åldersgräns?

Sammanfattningsvis behöver ST fortsatt respektera de riktlinjer som gäller från FHM, men samtidigt se till vad som är möjligt inom de gällande ramarna. En bra början skulle vara ta fram ett förslag till FHM på publikåtgärder och se hur det tas emot, för att i nästa steg om möjligt öppna upp vardagstravet med restriktioner. Det hade åtminstone inte skadat att försöka.

FAKTA

Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för smittspridning vid olika idrottsaktiviteter främst uppstår i samband med trängsel och folksamlingar vid sidan av, exempelvis i publiken eller olika evenemang. En begränsning med ett maxantal på 50 deltagare gäller vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

(Källa Folkhälsomyndigheten)

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.