Betala ut 150 miljoner nästa år

I dag, i kölvattnet av en fantastisk Elitloppshelg, kör vi vår årliga hästägaredag på Sundbyholmstravet. Vårt budskap till de som har makten: Gör så vi kommer att kunna fortsätta genomföra denna dag många, många gånger till.”
I ett flertal insändare, krönikor och inlägg har det så kallade pokalåret diskuterats. 2018 ska trav- och galoppsporten ska få minst 300 miljoner kronor i utbetalning från ATG – 270 miljoner till travet och 30 miljoner till galoppen. Det verkar nu som centrala företrädare för travsporten och ATG är mer eller mindre beredda att garantera att detta blir verklighet, även om det är si och så med transparensen om hur det ska gå till.
Det närmar sig budgettider för 2017 och vi har ett enkelt förslag som löser flera av problemen i den debatt som pågår. Vänta inte, utan betala ut 150 miljoner kronor redan 2017!
Garanten för utfästelsen av de
300 miljonerna 2018 är med stor sannolikhet Hästsportens fond. Vi kan tänka oss att resonemanget från ST och ATG under senare delar av 2017 kommer att låta så här: ”ATG har nu åter etablerat goda vinstnivåer och mot bakgrund av det och det faktum att en avreglering av spelmarknaden står för dörren så är det motiverat att göra ett större uttag ur Hästsportens fond.”
Om detta är ett rimligt antagande och det dessutom i praktiken är garanterat (det finns cirka 513 miljoner kronor i fonden just nu) så är det lika bra att börja betala ut nu. Den räntemarknad som råder idag gör att det finns också rent finansi- ella fördelar med en utbetalning. Det är ingen vinst, snarare förlust, att ha pengar inlånade till banken. Det kan till och med vara så att det inom kort kommer att kosta peng- ar att ha dem där.
Däremot tror vi att sporten skulle var beredd att betala lite ränta till ATG för att få tillgång till pengarna tidigare.
Hur ska de 150 miljonerna då användas? Främst ser vi ett behov av att stärka prispengar, vilket också leder till bättre villkor för uppfödarna, men också att pengar avsätts för publikfrämjande aktivite- ter på travbanorna.
Vilka problem löser en tidigare utbetalning? Pengarna kan hjälpa
till att få hjulen att snurra åt rätt håll snabbare, men det skulle också definitivt öka förtroendet för Svensk Travsports styrelse och ledning. Ett förtroende som behövs om förändringar i framtiden ska vara möjliga att genomföra, till ex- empel införande av resultaten från det lovande arbetet med Pegasus-projektet.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 februari 2017 Styrelsen för Mälardalens Travhästägareförening

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december 2019 Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november 2019 Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november 2019 Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober 2019 Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober 2019 Bo Jondahl

Antalet trav och galoppbanor

Nu är det så att matematik och statistik är inte allenarådande vid "analys" av tingens ordning.

20 oktober 2019 Svante Holmqvist

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti 2019 "Ära de som äras bör"

Sidor