Betala ut 150 miljoner nästa år

I dag, i kölvattnet av en fantastisk Elitloppshelg, kör vi vår årliga hästägaredag på Sundbyholmstravet. Vårt budskap till de som har makten: Gör så vi kommer att kunna fortsätta genomföra denna dag många, många gånger till.”
I ett flertal insändare, krönikor och inlägg har det så kallade pokalåret diskuterats. 2018 ska trav- och galoppsporten ska få minst 300 miljoner kronor i utbetalning från ATG – 270 miljoner till travet och 30 miljoner till galoppen. Det verkar nu som centrala företrädare för travsporten och ATG är mer eller mindre beredda att garantera att detta blir verklighet, även om det är si och så med transparensen om hur det ska gå till.
Det närmar sig budgettider för 2017 och vi har ett enkelt förslag som löser flera av problemen i den debatt som pågår. Vänta inte, utan betala ut 150 miljoner kronor redan 2017!
Garanten för utfästelsen av de
300 miljonerna 2018 är med stor sannolikhet Hästsportens fond. Vi kan tänka oss att resonemanget från ST och ATG under senare delar av 2017 kommer att låta så här: ”ATG har nu åter etablerat goda vinstnivåer och mot bakgrund av det och det faktum att en avreglering av spelmarknaden står för dörren så är det motiverat att göra ett större uttag ur Hästsportens fond.”
Om detta är ett rimligt antagande och det dessutom i praktiken är garanterat (det finns cirka 513 miljoner kronor i fonden just nu) så är det lika bra att börja betala ut nu. Den räntemarknad som råder idag gör att det finns också rent finansi- ella fördelar med en utbetalning. Det är ingen vinst, snarare förlust, att ha pengar inlånade till banken. Det kan till och med vara så att det inom kort kommer att kosta peng- ar att ha dem där.
Däremot tror vi att sporten skulle var beredd att betala lite ränta till ATG för att få tillgång till pengarna tidigare.
Hur ska de 150 miljonerna då användas? Främst ser vi ett behov av att stärka prispengar, vilket också leder till bättre villkor för uppfödarna, men också att pengar avsätts för publikfrämjande aktivite- ter på travbanorna.
Vilka problem löser en tidigare utbetalning? Pengarna kan hjälpa
till att få hjulen att snurra åt rätt håll snabbare, men det skulle också definitivt öka förtroendet för Svensk Travsports styrelse och ledning. Ett förtroende som behövs om förändringar i framtiden ska vara möjliga att genomföra, till ex- empel införande av resultaten från det lovande arbetet med Pegasus-projektet.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 februari 2017 Styrelsen för Mälardalens Travhästägareförening

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

idag 10:49 Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Ändra i reglementet nu!

Blir nog svårt att hantera om enskilda banor i framtiden får ta beslut om vilka kuskar ska få tävla där eller inte. Huruvida Svensk Travsport kan och ska döma för förseelser utomlands lämnar jag ti

10 maj Micke Hansson

Ett stort fång rosor till Halmstadtravet

Jag vill ge Halmstadtravet ett stort fång rosor för att de portar djurmisshandlare. Det vi såg i Italien ska inte vara välkommet någonstans. Tyvärr ger jag samtidigt rejält med ris till ST, alla no

8 maj Danne travspelare och djurälskare sedan länge

Sidor