Betala ut 150 miljoner nästa år

I dag, i kölvattnet av en fantastisk Elitloppshelg, kör vi vår årliga hästägaredag på Sundbyholmstravet. Vårt budskap till de som har makten: Gör så vi kommer att kunna fortsätta genomföra denna dag många, många gånger till.”
I ett flertal insändare, krönikor och inlägg har det så kallade pokalåret diskuterats. 2018 ska trav- och galoppsporten ska få minst 300 miljoner kronor i utbetalning från ATG – 270 miljoner till travet och 30 miljoner till galoppen. Det verkar nu som centrala företrädare för travsporten och ATG är mer eller mindre beredda att garantera att detta blir verklighet, även om det är si och så med transparensen om hur det ska gå till.
Det närmar sig budgettider för 2017 och vi har ett enkelt förslag som löser flera av problemen i den debatt som pågår. Vänta inte, utan betala ut 150 miljoner kronor redan 2017!
Garanten för utfästelsen av de
300 miljonerna 2018 är med stor sannolikhet Hästsportens fond. Vi kan tänka oss att resonemanget från ST och ATG under senare delar av 2017 kommer att låta så här: ”ATG har nu åter etablerat goda vinstnivåer och mot bakgrund av det och det faktum att en avreglering av spelmarknaden står för dörren så är det motiverat att göra ett större uttag ur Hästsportens fond.”
Om detta är ett rimligt antagande och det dessutom i praktiken är garanterat (det finns cirka 513 miljoner kronor i fonden just nu) så är det lika bra att börja betala ut nu. Den räntemarknad som råder idag gör att det finns också rent finansi- ella fördelar med en utbetalning. Det är ingen vinst, snarare förlust, att ha pengar inlånade till banken. Det kan till och med vara så att det inom kort kommer att kosta peng- ar att ha dem där.
Däremot tror vi att sporten skulle var beredd att betala lite ränta till ATG för att få tillgång till pengarna tidigare.
Hur ska de 150 miljonerna då användas? Främst ser vi ett behov av att stärka prispengar, vilket också leder till bättre villkor för uppfödarna, men också att pengar avsätts för publikfrämjande aktivite- ter på travbanorna.
Vilka problem löser en tidigare utbetalning? Pengarna kan hjälpa
till att få hjulen att snurra åt rätt håll snabbare, men det skulle också definitivt öka förtroendet för Svensk Travsports styrelse och ledning. Ett förtroende som behövs om förändringar i framtiden ska vara möjliga att genomföra, till ex- empel införande av resultaten från det lovande arbetet med Pegasus-projektet.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
3 februari 2017 Styrelsen för Mälardalens Travhästägareförening

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor