Därför startades legolas.bet

Efter en krönika i Travrondens fredagsnummer, nr 46, från en amatörtränare om det nya spelbolaget Legolas.bet, som jag visser­ligen inte tror har en representativ åsikt för just den gruppen, finns det ändå skäl att förklara lite mer om anledningen till att Legolas.bet startades av undertecknad med hjälp av en av Sveriges mest framgångsrika ­affärsmän i Rune Andersson.

Det som brevet till landets amatörtränare handlade om var att belysa fakta genom siffror som finns svart på vitt. Om det är att gnälla och vara bitter är upp till betraktaren av brevet. Travsporten har tappat många aktiva de senaste åren, för cirka 15 år sedan fanns det över 7 000 amatörtränare och idag drygt hälften. Det är en halvering och ca 6 600 färre amatörtränade hästar. Antalet födda hästar har sedan 2003 minskat med 25-30 procent, både vad gäller varmblod och kallblod. Antalet betäckta ston ifjol, 3 825 stycken, har inte varit så lågt på flera decennier. Prispengarna år 2003 som delades ut och som ändå borde vara den enda egentliga måttstocken på hur bra travsportens eget spelbolag går var 667,5 miljoner kronor till svenska travhästar. ATG:s omsättning var då cirka elva mdr kronor totalt. Förra året delades det ut 747,6 miljoner kronor i prispengar när omsättningen på spelet var 13,28 mdr kronor i Sverige + 2,52 mdr kronor från utlandet. Utan åtgärder med olika insatslopp och Premiechansen där bidrag gjorts om till prispengar hade prispengarna i princip legat kvar på samma nivå 2016 som under 2003. Det så beryktade Pokalåret kommer inte bli av utan att ta pengar från Hästsportens fond, så den stora kostnadsökningen för främst ATG har än så länge inte alls burit den frukt som utlovats. Vi behöver knappast gå in på hur kostnaderna ökat för hästägarna. 

Vi tror att en bra och stark bredd är grunden för att också ha en elit som drar intresse både sportsligt och spelmässigt. Vi tror att det bästa sättet att göra detta är att öka konkurrensen, sätta press på de styrande inom travet och se till så varje krona spenderas på optimalt sätt. Det är hela anledningen till att vi startade Legolas.bet. Vi vill med hästen i centrum stärka svensk travsport. Visst kan många av problemen ovan härledas till att skatten på spelet varit alldeles för högt och det ser ut som att det i framtiden kan bli förbättringar genom en spelreglering på plats. Den dagen det sker kommer Legolas.bet söka svensk spellicens också. Det finns dock en risk att konkurrensen kan öka ytterligare för ATG och vi tror inte att speciellt många, förmodligen inte någon, kommer samarbeta på ett sätt med travsporten som vi vill. Vårt löfte är att 40 procent av spelnettot, dvs det som är kvar när spelarna fått sitt, ska gå direkt och oavkortat till travsporten. Det som blir kvar ska bolaget försöka leva på. Därmed garanterar vi att travsporten inte ska förlora några pengar pga Legolas.bet, utan tvärtom, kunna få ut mer än de cirka fem kr på varje spelad hundralapp som går till prispengar idag från ATG och mer än de cirka tio kronorna på varje hundralapp som går till travsporten. 

Vidare är det lagligt att erbjuda speltjänster till svenska konsumenter från andra EU-länder och det är lagligt för konsumenterna att spela på dessa tjänster. Legolas.bet har en EU-licens och är således inte olagligt i Sverige. Vi har försökt få till ett samarbete med Svensk Travsport genom ST:s styrelse. Tyvärr har det inte lyckats än, därför fonderas pengarna som ska till sporten i väntan på det. Garanten för detta är Rune Andersson och Mellby Gård om nu någon skulle tvivla. 

Tills vi sett att trenden vänder och inte fortsätter som den gjort de senaste 15 åren finns det en anledning med ett ­bolag som Legolas.bet anser vi. Det är ganska enkelt redan att se hästbristen i loppen och det ­påverkar också spelet. ATG är 43 år gammalt, Legolas.bet har ­tålamod och är långsiktiga. När det gäller ATG så bryr vi oss bara om en enda sak, nämligen att de ska kunna generera ännu mer pengar tillbaka till ägaren än vad man gör idag. Att försöka stoppa Legolas.bet är knappast rätta ­vägen för en ljusare framtid, bättre vänner än just Legolas.bet kommer inte svensk travsport att få. 

 

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
13 juni 2017 Oscar Croon, grundare Legolas.bet, hästägare och uppfödare.

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Sidor