En saga för den travintresserade

Den 22 april 2008 föddes en häst som kom att spela en stor roll i mitt liv.

Våra kompisar som bodde på en liten gård utanför den lilla orten Kopparberg skulle få ett hästföl igen. Våra döttrar hade väl ridit lite och jag hade väl inte visat det största intresset för detta. Jag ville inte ens klappa på någon häst, ordspråket var "de bits fram och sparkas bak". Men då kom samtalet att en hingst var född. Den ena dottern ville ut och titta, så vi packade in oss i bilen och väl framme fick se en två timmar gammalt föl. Dottern var nog på besök ganska ofta och tittade till den lilla krabaten utan namn. Caroline och Daniel Elvenäs var uppfödare och de sa att en travhäst var född. Jag var väl inte direkt biten av travsporten på den tiden men spel är spel. De frågade ganska tidigt om vi ville vara med och vara delägare men vi sa nej. De anmälde Candor Hall, som han döptes till, till Kriterieauktionen som dock visade sig vara ointresserad av honom, 175:e reserv. Så de gjorde ett nytt försök bland vänner och bekanta och dotterns övertalan fick med oss och min mor. Då var det klart, man var hästägare.

Helt okunnig om vad som nu skulle hända så startade resan mot en dröm som var helt sanslös.

Under sommaren 2009 kördes han till inkörning hos Team Walmann som blev Candors tränare. Här börjar resorna som har blivit många och spännande. Första resan för att följa ett träningspass var 26 februari 2010. Fullständigt snökaos, men vi skulle iväg. Säkert fyra decimeter snö på sina ställen - men intresset var fött. Härligt att få se ett träningspass för något man inte hade en aning om. Nu skulle man invigas i processen att få en tävlingshäst. Premielopp? Jaja, bara ta sig till Valla och kolla detta. Gick ju bra men man funderade fortfarande vad man höll på med. Rapporter om att det gick bra på träning, men när tävlas det då? Nu skulle det kvalas? Hur funkar det? Ja novisen var väl på plats men som jag fattade det så gick det inte så bra. Så den 4 maj 2011 så kvalades det igen och då gick det ju kanon. Han var så fin tyckte jag. Så nu var treåringen färdig för tävlingsstart, jag är ju obotlig optimist. Men nu kom ett nytt läge, anmäldes till Färjestad och kom inte med? Nu kom det griller i huvudet. Vad har jag gett mig in på?

Men veckan efter så kom beskedet, tävlingsdebut på Eskilstuna med Örjan Kihlström i sulkyn. Ja vem kusken var det visste jag ju men bakom vår häst? Så nu hade vi världens bäste kusk bakom vår häst, inget kunde gå fel tänkte jag. Men då klev de mer lugna människorna i ägargänget att det är första loppet och man skulle inte ha allt för höga förväntningar. Men ack vad de bedrog sig Candor började sitt tävlande med en seger med tussarna kvar? Vad är tussar tänkte jag. Då fick man en adrenalinchock och löpte upploppet ned och skrek. Insåg då att i travets värld kanske man inte riktigt beter sig så, haha.

Sen kan vi hoppa lite till E3 där vi kommer till Färjestad rankade som 53 av 58 startande. Jag tänkte vad gör vi här hehe. Från spår elva som de sa var lite dåligt. Loppet startade och vips så låg han i rygg på Brad de Weluwe som senare vann och Candor tvåa i mål, finalplats sa dom? Jaha, han blev ju tvåa tänkte jag men var lycklig. Detta var också första gången jag lyckades våga gå in i boxen till en häst. 

Nu började intresset för trav ta sig, Sundsvall nästa. Svärmor kommer på besök men fick ta trippen till Sundsvall med familjen och se Candor spurta in på femte plats och då funderade jag om inte hästen var bra.

Sen rullade resten av året på med både bra resultat och mindre bra. Men alltid var man på plats för att se lilleman. 2012 så skulle vi ut på V75? Ojoj som fotbolls-VM för mig. Och mot Rättvik vi drog, hotell beställt och en lång promenad mot ovalen. Fixade en tröja från sommartravet och skrev med tusch på ryggen Candor Hall. Otippad av de flesta experter så under promenaden träffade jag två gubbar som undrade vad det var för häst. Och jag "sa det är den som vinner plättlätt". Haha, och visst tog han sin första V75 seger, lyckan total och jag spårade ur helt vid mållinjen, vår pöjk vann elitserien. Nu började det ge lite eko att lille uppfödningen från Carro och Danne kunde bli nått.

Allt rullade på men 2013 blev det ett byte av tränare. Nu skulle han tränas av Björn Goop, känn på den? Min stora favorit förutom hans far. Hur ska detta gå då?

Första loppet i Goops regi slutade med seger på Färjestad. Björn blev genast en favorit hos mig. Han bemötte lille mig och talade inte i gåtor om hästar, haha.

Och i nya regin så började raden med 1-2-1 och man började inse att det var nog en häst utöver det vanliga. 2014 startade även det i en rivstart 1-2-1 och jag vågade nu ge Candor en morot. Nu började vi inse att ju längre lopp Candor sprang ju bättre blev han. Så en liten långloppskung var född. 2014 var raden 1-2-1-0-str-6-d-1-2-1-str-2-0-2-d-3-4-2-3-1-3-d-1-1.

Detta år gick han även över en miljon inkört vilket jag inte fattade att det skulle hända. Inget kunde väl överträffa detta. Man började fundera på vilken tur man haft som fått uppleva detta, men nu fortsatte det ju. Nu blev han ju ett år äldre och nu förstod man att Candors intjänade pengar gjorde att han i princip bara skulle möta de bästa hästarna. Men flest långlopp blev det för denna pålle.

2015, vilket år det blev: 12 V75-lopp, två segrar, två andraplatser och två tredjeplatser. Alltså, på plats: 50% och 989 500 kronor inkört.

Årskiftet 2015-2016 tror jag gick de flesta förbi i trav-Sverige där Candor vann tre raka V75 däribland sin gulddivisionsseger på Åby. Tre långlopp på vintern som han slog till utan att han blev riktigt godkänd som stjärna. Kommer ihåg att jag blev oerhört ledsen att efter Åbysegern bara fick höra hur dåligt han travade och borde blivit diskad.

Under en månad så körde han in 450.000 på tre V75-lopp men det som folk kom ihåg var det dåliga travet. Då kändes det lite så att vår Candor var bara bäst men fick inte den cred han var värd. Så då kom funderingar om att vi inte tillhörde elitägarna med 100 hästar, vi hade ju bara en. Men för mig så var han vinterkungen som ingen kom nära. Men i den stunden tror jag nog han var folkets häst, en grovarbetare mot stjärnorna.

2016: Startade med en vinst i Gulddivisionen på Åby, ett av de få loppen jag missat med vår krigare. Travade väl inte klockrent men slog dom på styrka. Sen blev det inte så många starter detta år på grund av skador av olika slag. Tio starter: fyra vinster, två stycken tredjeplatser. 465.000 inkört.

2017: Blev en start som sig bör på V75 i Norge på Bjerke med vinst. Men det man mest kommer ihåg, och som påminde om vår första träff med Candor i träning, var att det var fullständigt snökaos hela vägen till Oslo och hem. Men det var det värt: nu var vi vinnare på norska toton också. Sen fortsatte det med er seger på Romme månaden efter för att följas av en andra plats bakom en häst jag aldrig glömmer: Alfas da Vinci besegrade oss på Färjestad och den hästen gäckade oss hela dennes karriär fram till olyckan i Frankrike. Sommaren därefter blev det uppehåll för Candor efter lite skador. 

Då kom någon på idén med monté. Jag frågade nog många om det var något för Candor? Jo, med hans gång så blir det bra, sades det? Gång? Han ska väl trava tänkte jag. Men i alla fall så skulle det provas. Vi åkte mot Färjestad för att se detta, Sofia Adolfsson skulle rida, det visste jag ju att hon var den bästa. Jag hade väl inga större förhoppningar om detta, men ack, vad jag bedrog mig. Candor såg ut som en tiger och käkade upp motståndarna i ett nafs sista 700.

Kan detta bära till det historiska SM-loppet, monténs första på V75? Jo, det gjorde ju det och vilken dag det blev! Oerhört stolt att få uppleva hur Candor och Sofia skrev in sig i historieböckerna med denna viktoria. Kan inte med ord beskriva hur stort det kändes att se vår häst med lagerkrans och en stolt ryttarinna ta segerdefileringen denna dag.

Efter denna seger fick man även ta ett plan ner till Paris för att se vår häst tävla på Vincennes, tyvärr så var han skadad och kunde inte visa upp sig som bäst. Men för mig var han bäst ändå och det är ett minne för livet.

Vad kommer jag aldrig glömma?

Resan i raggarbilen på Rättviks upplopp jublande så man kanske skämde ut sig lite, trodde nog att vi vunnit en hockeymatch.
Blir nog ihågkommen för uttalandet barfota fram och broddar bak till vissa experter.
Min fladdrande björnmössa upploppen ner på Valla.
Våra stunder i vinnarcirklarna, gick ju dit innan resultaten var klara.
Candors egna låt som finns på Youtube.
Mina känslor när vi fick se SM-vinsten och se sig gråta på intervjun efter.
Att få beträda Vincennesbanan.

Detta blev många ord men många är nog glömda. Men vill tacka alla som bidragit till att en saga blev till:

• Caroline och Daniel för att ni tjatade lite.
• Alla delägarna som farit land och rike runt för denna fantastiska häst.
• Skötarna Magnus, Anton och Rune utan er så hade det inte blivit något.
• Tränarna Roger Walmann och Björn Goop.
• Alla kuskar som lotsat runt Candor på ovalen.
• Men det finns en kusk som har 100% på V75 med Candor och det är en tangodansande Peter Ingves.

Sen har denna resa inneburit att många nya kontakter knutits som jag aldrig fått träffa om inte lille Candor kommit in i mitt liv. Så från att inte våga klappa en häst skulle jag nog kunna prova att köra sulky, hehe.

En liten berättelse om en oansenlig häst som skakade om mitt och många andras liv. Hoppas pensioneringen blir lång och trivsam Candor det är du värd, jag kommer med morötter rätt vad det är.

/Mvh den lille gaphalsen som trodde det var fotbollsmatch varje gång du sprang. Men jag hejjade ju bara på dig!

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
12 februari 2019 Jörgen Dahlström

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor