Förändring krävs

Doping är ju tyvärr ett aktuellt ämne i travet idag, även i Sverige.

Man borde med alla medel göra allt för att stävja detta om de seriösa utövarna, som ju är i klar majoritet, ska ha motivation till att fortsätta!

Vi svenskar är kända för att vara ”mjäkiga”, på gränsen till naiva och dumma genom vårt sätt att ”tillåta” eller se mellan fingrarna med olika företeelser, både i övriga samhället och i travets egna lilla värld. 

Trav och doping har man ju olika syn på i olika länder, det vet de flesta, och i till exempel Italien har det alltid varit mera ”liberalt” med vissa ­metoder för att höja hästarnas prestationsförmåga, detta vet också de flesta.

Man ser ett tydligt mönster då den ena dopinghistorien efter den andra har en italiensk veterinär inblandad, ett par exempel är Fabrice Souloys, Magnus Dahlén och Nils Enqvist. Det är naturligtvis ingen slump att det är just italienska veterinärer, dels har dom ofta en annan syn på det hela, dels har dom möjlighet att tillhandahålla diverse preparat.

När man då får veta att det fortfarande finns vissa trav-tränare i Sverige som anlitar/har kontakter med just italienska veterinärer så blir man naturligtvis misstänksam. Men vi svenskar är ju väldigt rädda för att bli betraktade som ”fördomsfulla” så vi tittar hellre andra hållet!

Detta måste förändras. Ett förslag som kanske är genomförbart (?) är att man beslutar om att endast kontakter med veterinärer som i förväg är anmälda till, och  godkända av tränarföreningen är tillåtna. 

Detta tror jag vore ett stort steg mot ökad trovärdighet för travet, även om mycket mera krävs.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
19 juni 2017 Seriös hästägare

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor