Förändring krävs

Doping är ju tyvärr ett aktuellt ämne i travet idag, även i Sverige.

Man borde med alla medel göra allt för att stävja detta om de seriösa utövarna, som ju är i klar majoritet, ska ha motivation till att fortsätta!

Vi svenskar är kända för att vara ”mjäkiga”, på gränsen till naiva och dumma genom vårt sätt att ”tillåta” eller se mellan fingrarna med olika företeelser, både i övriga samhället och i travets egna lilla värld. 

Trav och doping har man ju olika syn på i olika länder, det vet de flesta, och i till exempel Italien har det alltid varit mera ”liberalt” med vissa ­metoder för att höja hästarnas prestationsförmåga, detta vet också de flesta.

Man ser ett tydligt mönster då den ena dopinghistorien efter den andra har en italiensk veterinär inblandad, ett par exempel är Fabrice Souloys, Magnus Dahlén och Nils Enqvist. Det är naturligtvis ingen slump att det är just italienska veterinärer, dels har dom ofta en annan syn på det hela, dels har dom möjlighet att tillhandahålla diverse preparat.

När man då får veta att det fortfarande finns vissa trav-tränare i Sverige som anlitar/har kontakter med just italienska veterinärer så blir man naturligtvis misstänksam. Men vi svenskar är ju väldigt rädda för att bli betraktade som ”fördomsfulla” så vi tittar hellre andra hållet!

Detta måste förändras. Ett förslag som kanske är genomförbart (?) är att man beslutar om att endast kontakter med veterinärer som i förväg är anmälda till, och  godkända av tränarföreningen är tillåtna. 

Detta tror jag vore ett stort steg mot ökad trovärdighet för travet, även om mycket mera krävs.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
19 juni 2017 Seriös hästägare

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Ändra i reglementet nu!

Blir nog svårt att hantera om enskilda banor i framtiden får ta beslut om vilka kuskar ska få tävla där eller inte. Huruvida Svensk Travsport kan och ska döma för förseelser utomlands lämnar jag ti

10 maj Micke Hansson

Ett stort fång rosor till Halmstadtravet

Jag vill ge Halmstadtravet ett stort fång rosor för att de portar djurmisshandlare. Det vi såg i Italien ska inte vara välkommet någonstans. Tyvärr ger jag samtidigt rejält med ris till ST, alla no

8 maj Danne travspelare och djurälskare sedan länge

Rättvist, hästhälsa och förtroende för hästsporten

Alla vill vi väl att hästarna skall må bra som tävlar på våra banor och att alla tävlar på samma villkor? Men hur ser verkligheten ut? Vi ser drivningar på olika håll som ej är positiva.

3 maj Bengt Welén

Sidor