Heder åt Jägersros tränarkår

Hoppas att Jägersro tränarkårs protest  kan bli startskottet  till något positivt för travsporten som helhet. Mycket missnöje har legat och grott  bland uppfödare, hästägare, travtränare, amatörer och skötare under  mer än ett kvarts sekel.  För att få gehör för våra synpunkter måste vi gemensamt ta upp frågor som diskuterats  runt om på våra travbanor  och som är viktiga för att travsporten ska kunna leva vidare, ge oss glädje i sporten, öka antalet hästägare och öka möjligheten att ägande av häst åtminstone ska ge ett nollresultat. Alla ovan nämnda kategorier ingår i travsällskapen.

Travsällskapen är majoritetsägare i ST och ATG men det är tjänstemännen som styr. Varför blir det så? Enligt min mening därför att det inte finns någon stark ägare som talar med en tunga. Samma princip gäller här som inom Jordbrukskooperationen, där lantbrukarna (ägarna) får ersättning för sitt arbete beroende på hur effektiva tjänstemännen är. Kooperationen fortlever och ägarna får nöja sig med det som blir över. Dessutom tystnar lantbrukarens stämma då han eller hon blir förtroendevald. Tjänstemännen fortsätter att styra utan att berättigade krav ställs av ägarna. 

Här nedan två exempel på där jag tror att majoriteten av ägarna och tjänstemännen (ST/ATG) inte är av samma åsikt. När Premiechansen startade var avsikten att de pengar som hästägarna avstod i uppfödarpremier skulle täcka de extra prispengar som betalas ut i vissa lopp. Om hundra procent av hästar födda år 2013 skulle gått premielopp hade 19 488 000 kronor utbetalats av ST. För hästar födda år 2013 har hittills i prispengar utbetalats 24 595 200 kronor till uppfödare och hästägare. Breeders’ Crown för fyraåringarna återstår. Enligt mina beräkningar kommer underskottet att bli cirka nio miljoner kronor. Vem är det som får stå för den notan? Enligt mitt sätt att se blir det mindre pengar att köra om i andra lopp. Överskottet från ATG går ju tillbaka till ST.

För egen del, som uppfödare och hästägare, blir jag minst lika glad om jag har en häst som duger i dessa lopp, får del av ordinarie prispengar, känna glädjen och stoltheten över detta. Jag tror att merparten av uppfödarna och hästägarna tycker likadant.

För att öka antalet hästar och hästägare tror jag att intresset blir större om flera får dela på kakan. Varför inte i stället göra en variant av Premiechansen där man har 100 000 kronor i förstapris under exempelvis tre-femårssäsongen för de hästar som avstått uppfödarpremierna. Loppen fördelas med utgångspunkt från där hästarna tränas. 

”ATG har som mål att bli Nordens största spelbolag 2020”. Är detta det viktigaste för Travsällskapen (ägarna)? Bör inte målet för ägarna vara att ATG genom sin skicklighet att driva spelbolag, kanske inte blir störst i Norden, men att ge det största överskottet till ägarna i förhållande till varje omsatt krona, så att det i förlängningen ger viljan och möjligheten för flera att delta i vår fina sport med allt vad det innebär. Omsättningen är inte viktigast. Ägarna måste styra, ställa krav och ha full insyn i olika produkters resultat. Travsällskapen bör kunna samla in data för att ta reda på vad som är viktigast för medlemmarna (de aktiva). De frågor som bedöms som viktigast skall sedan drivas av de förtroendevalda. ST och ATG är viktiga för travsportens fortlevnad, men det är även alla aktiva som jag relaterat till ovan. 

Låt travsporten vara en sport för alla engagerade där särintressen inte skall styra.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
6 oktober 2017 Ruth Riekola, Uppfödare och hästägare

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor