Jackpott – sluta omedelbart att existera

Till Hans Lord Skarplöth med flera på ATG:

Spel på hästar är inte, i alla fall inte i min värld, ett rent nummerspel – som Lotto, Keno, etcetera – utan ett spel med tydliga inslag av kunnande där parametrar för informationsinhämtning är väldigt många: form, startspår, startsnabbhet, huvudlag, typ av vagn, skoinformation etcetera.

Hur kommer det då sig att ATG behandlar denna sport- och spelform som ett nummerspel?

Vadå, säger ni, vad pratar karln om?

Jo, jag pratar om påhittet från ATG:s sida, i sin obevekliga jakt efter ökad omsättning – jackpott.

Jackpotter är inom spel på hästar helt befängt och borde omedelbart upphöra att existera. Absolut är det mycket roligare att kunna vinna 50 miljoner som ensam vinnare än 25 miljoner, men det är ju inte det som kärnfrågan handlar om. Det handlar såklart om att en omgång aldrig är likställd med nästföljande omgång eller, som ATG nuförtiden håller på med, omgångar flera månader fram i tiden. Det är inte samma hästar, de springer inte på samma bana, vädret är förmodligen annorlunda, den enskilde spelarens kunskaper och egentliga vilja att analysera och spela är absolut inte den samma – vi kan räkna upp hur många olikheter som helst.

Du, läsaren alltså, kanske lägger ner mer, mindre eller ingen tid alls på analys inför en viss V75-omgång. Du kanske har valt att vara med och spela just den här veckan för att du har möjlighet att se loppen live men det kommer du absolut inte kunna göra nästa vecka. Det spelar ingen roll hur mycket förberedelser du har gjort eller vilka skäl du har att spela just den specifika omgången, det är till DEN omgången du har spelat och med din insats vill du (och i min värld SKA du) ha rätt till den omgångens HELA nettosumma.

Okej, så hur skulle det lösas rent praktiskt?

Det finns ju två typer av jackpotter: en där ingen har alla rätt och en där den tilltänkta utdelningen i en (eller flera) vinstpott(er) understiger ”lägsta utdelningsbelopp”.

Låt oss börja med den mest orättvisa och horribla jackpotten där ingen har alla rätt. Hur det ska delas upp är en intressant och ganska svår fråga och jag ser gärna en debatt om detta. En uppenbar variant är ju dock att 50 procent av utdelningssumman från sjurättspotten går vidare till sexrättspotten samt att 50 procent  går vidare till femrättspotten. På så sätt slipper man eventuella diskussioner OM det fortfarande ska finnas en gräns för ”lägsta utdelningsbelopp”, och var den i så fall ska ligga på, i en sådan variant att ”allt skulle förskjutas”, det vill säga istället för utdelning på 7, 6 och 5 rätt blir det utdelning på 6, 5 och 4 rätt.

Då kommer vi till de jackpotter som uppstår när utdelningen i en vinstpott understiger ”lägsta utdelningsbelopp”. Till att börja med vill jag ifrågasätta varför det ens finns något som heter ”lägsta utdelningsbelopp”. Nu när snart alla måste vara registrerade och ha ett konto för att spela borde ATG, rent teoretiskt, kunna betala ut hur små belopp som helst – eller hur?

Men vi säger att det kommer finnas ”lägsta utdelningsbelopp” och utdelningen i femrättspotten en V75-omgång skulle bli tolv kronor, och därmed falla föremål för “jackpottpåhittet” från ATG. Enligt min tidigare tes, om att alla pengar ska delas ut den specifika omgången, ska dessa pengar således ”flyttas upp” till sex- samt sjurättspotten.

Här stöter vi dock på lite problem vad gäller rättvisetänket bakom min tes: ska de som de facto har fem rätt den specifika omgången bli bestulna på den prestationen? Nej, är mitt svar på detta och då är vi tillbaka i min ansats att det inte borde vara något ”lägsta utdelningsbelopp” men OM det ska finnas av tekniska och administrativa skäl ska den vara så låg som möjligt, exempelvis en krona, så att orättvisan av flytten från femrättspotten till sex- samt sjurättspotten blir så liten som möjligt.

Det är väl självklart att det är till den dagen, till den omgången som tid och pengar har lagts för att försöka vinna pengar på sitt favoritspel V75, som samtliga pengar ska delas ut – eller vad säger ni på ATG?

Tycker ni att spel på hästar inte har några inslag av kunskap och kan beskrivas som ett rent nummerspel?

I så fall tycker jag ni ska fortsätta på den inslagna vägen med lavinartade ökningar av såväl jackpotter som V75-omgångar MEN strunta i att köra loppen på riktigt. Använd de riktiga startlistorna med spår och hästnamn och kör loppen i er eminenta spelsuccé Virtual Racing istället. På så sätt slipper tränare, skötare och hästägare lägga massa pengar och tid på transport, resor med mera så kan vi väl få se Kriteriet, Derbyt och Elitloppet på datorn med datoranimerade hästar.

Kan ni på ATG snälla stanna upp i er obönhörliga jakt på omsättningsökning och låta spel på hästar ha kvar sin unikhet – där den ena omgången INTE kan jämställas med nästföljande och en gång för alla skrota påhittet jackpot.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
23 oktober 2018 Mattias Larsson, en spelare som har tröttnat

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor