Jackpott – sluta omedelbart att existera

Till Hans Lord Skarplöth med flera på ATG:

Spel på hästar är inte, i alla fall inte i min värld, ett rent nummerspel – som Lotto, Keno, etcetera – utan ett spel med tydliga inslag av kunnande där parametrar för informationsinhämtning är väldigt många: form, startspår, startsnabbhet, huvudlag, typ av vagn, skoinformation etcetera.

Hur kommer det då sig att ATG behandlar denna sport- och spelform som ett nummerspel?

Vadå, säger ni, vad pratar karln om?

Jo, jag pratar om påhittet från ATG:s sida, i sin obevekliga jakt efter ökad omsättning – jackpott.

Jackpotter är inom spel på hästar helt befängt och borde omedelbart upphöra att existera. Absolut är det mycket roligare att kunna vinna 50 miljoner som ensam vinnare än 25 miljoner, men det är ju inte det som kärnfrågan handlar om. Det handlar såklart om att en omgång aldrig är likställd med nästföljande omgång eller, som ATG nuförtiden håller på med, omgångar flera månader fram i tiden. Det är inte samma hästar, de springer inte på samma bana, vädret är förmodligen annorlunda, den enskilde spelarens kunskaper och egentliga vilja att analysera och spela är absolut inte den samma – vi kan räkna upp hur många olikheter som helst.

Du, läsaren alltså, kanske lägger ner mer, mindre eller ingen tid alls på analys inför en viss V75-omgång. Du kanske har valt att vara med och spela just den här veckan för att du har möjlighet att se loppen live men det kommer du absolut inte kunna göra nästa vecka. Det spelar ingen roll hur mycket förberedelser du har gjort eller vilka skäl du har att spela just den specifika omgången, det är till DEN omgången du har spelat och med din insats vill du (och i min värld SKA du) ha rätt till den omgångens HELA nettosumma.

Okej, så hur skulle det lösas rent praktiskt?

Det finns ju två typer av jackpotter: en där ingen har alla rätt och en där den tilltänkta utdelningen i en (eller flera) vinstpott(er) understiger ”lägsta utdelningsbelopp”.

Låt oss börja med den mest orättvisa och horribla jackpotten där ingen har alla rätt. Hur det ska delas upp är en intressant och ganska svår fråga och jag ser gärna en debatt om detta. En uppenbar variant är ju dock att 50 procent av utdelningssumman från sjurättspotten går vidare till sexrättspotten samt att 50 procent  går vidare till femrättspotten. På så sätt slipper man eventuella diskussioner OM det fortfarande ska finnas en gräns för ”lägsta utdelningsbelopp”, och var den i så fall ska ligga på, i en sådan variant att ”allt skulle förskjutas”, det vill säga istället för utdelning på 7, 6 och 5 rätt blir det utdelning på 6, 5 och 4 rätt.

Då kommer vi till de jackpotter som uppstår när utdelningen i en vinstpott understiger ”lägsta utdelningsbelopp”. Till att börja med vill jag ifrågasätta varför det ens finns något som heter ”lägsta utdelningsbelopp”. Nu när snart alla måste vara registrerade och ha ett konto för att spela borde ATG, rent teoretiskt, kunna betala ut hur små belopp som helst – eller hur?

Men vi säger att det kommer finnas ”lägsta utdelningsbelopp” och utdelningen i femrättspotten en V75-omgång skulle bli tolv kronor, och därmed falla föremål för “jackpottpåhittet” från ATG. Enligt min tidigare tes, om att alla pengar ska delas ut den specifika omgången, ska dessa pengar således ”flyttas upp” till sex- samt sjurättspotten.

Här stöter vi dock på lite problem vad gäller rättvisetänket bakom min tes: ska de som de facto har fem rätt den specifika omgången bli bestulna på den prestationen? Nej, är mitt svar på detta och då är vi tillbaka i min ansats att det inte borde vara något ”lägsta utdelningsbelopp” men OM det ska finnas av tekniska och administrativa skäl ska den vara så låg som möjligt, exempelvis en krona, så att orättvisan av flytten från femrättspotten till sex- samt sjurättspotten blir så liten som möjligt.

Det är väl självklart att det är till den dagen, till den omgången som tid och pengar har lagts för att försöka vinna pengar på sitt favoritspel V75, som samtliga pengar ska delas ut – eller vad säger ni på ATG?

Tycker ni att spel på hästar inte har några inslag av kunskap och kan beskrivas som ett rent nummerspel?

I så fall tycker jag ni ska fortsätta på den inslagna vägen med lavinartade ökningar av såväl jackpotter som V75-omgångar MEN strunta i att köra loppen på riktigt. Använd de riktiga startlistorna med spår och hästnamn och kör loppen i er eminenta spelsuccé Virtual Racing istället. På så sätt slipper tränare, skötare och hästägare lägga massa pengar och tid på transport, resor med mera så kan vi väl få se Kriteriet, Derbyt och Elitloppet på datorn med datoranimerade hästar.

Kan ni på ATG snälla stanna upp i er obönhörliga jakt på omsättningsökning och låta spel på hästar ha kvar sin unikhet – där den ena omgången INTE kan jämställas med nästföljande och en gång för alla skrota påhittet jackpot.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
23 oktober Mattias Larsson, en spelare som har tröttnat

Trav kan ge livet innehåll

Vad glad Kalle (Scarlets Mirakel) blev när vi besökte honom efter loppet (V75-7) på Romme.

Särskilt över att se sin välgörare Margareta.

5 november Leif och Margareta

Spelbehörighet....

Hej på Er! 

4 november f.d travanställd

Hugget som stucket?

Snart ska avelshingstarna särskådas inför ny betäckningssäsong och frågan är vilken hingst som är det bästa valet?

15 oktober // GS

Våga vinn Svensk Travsport – omregleringen skapar möjligheter

Sverige står inför en kraftfull förändring av spelmarknaden där spelbolag med licens får rätt att anordna spel på hästar.

10 oktober Per Rodert

Dags att skruva på breddloppen

I samband med Johan Lindbergs och Stefan Hultmans resa runt travsverige poängteras att det är viktigt att rekrytera ungdomar till travsporten.

4 oktober Svenerik Jansson

Dannerotravet har sorg: Bo Nordin har lämnat oss

Vi har nåtts av beskedet att travamatören Bo Nordin har gått ur tiden. Det är en sorgens dag på Dannerotravet.

31 augusti Ådalens Travsällskap

Lex Ove

Med tanke på den travolycka Ove A Lindqvist råkade ut för när han sparkades ur sulkyn under tävling på Bollnäs travbana. Är det inte dags för ST att införa obligatorisk slagrem i travreglementet.

22 augusti Sten Flygare

Antidopingarbetet måste effektiviseras!

Travsportens dopingpengar måste användas mer effektivt. Gång på gång ser man hästar som gör prestationer så man baxnar. När man kollar har måldomarnämnderna inte reagerat och beordrat dopingprov.

24 juli HANS KARLSSON, proffstränare Örebrotravet

Stackars Solvalla

Tävlingsåret 2018 är nu drygt halvvägs och har väl "so far" fungerat hyggligt men ett stort problem återstår, nämligen misshushållningen av Solvalla.

23 juli Solvalla sedan 1959

MELLBY FREE

Grattis Rune!

Drygt 2.6 miljoner in på kontot från ST med hjälp av Ditt underbart stammade duktiga sto och suveräne Björn G.

23 juli CEH

Sidor