Något måste göras nu för att rädda det som räddas kan

Det finns många paralleller mellan utvecklingen av svensk travsport och det globala klimatet. Utredningar och rapporter de sista 20 åren har varit väldigt entydiga. Förnekelsen av fakta och gjorda prognoser har i bägge fallen varit markant och framför allt har inget gjorts för att dämpa den negativa utvecklingen.

I travfallet har vi tre stora utredningar sedan år 2000 som med med stor exakthet har pekat ut dagens situation. Man frågar sig om ingen läste dem, om ingen förstod eller ville man inte förstå?

I dag är nog alla överens om att vi har ett problem. Visserligen har uppfödningen stabiliserats efter 2014. Den är dock bara på samma nivå som i början av 70-talet. Dessutom har den en lite annorlunda struktur med ett ökat antal utlandsägda fölston registrerade i Sverige. Effekterna av de lägre födelsetalen är redan tydliga i startlistorna, även om full effekt nås först 2021. Trots det lägre utbudet av unghästar upplever dock många uppfödare svårigheter att få kostnadstäckning och till och med problem med att överhuvudtaget få sålt.

En fråga till våra sällskap och ST:s styrelse: Finns lösningen till problemen i Pegasusdokumentet? I våra ögon är det närmaste att likna vid en önskelista för julklappar, men framför allt i total avsaknad av konkreta handlingsplaner. Vilken styrelse för ett bolag i kris skulle ge vd godkänt för ett så naivt och ofullständigt dokument? Nuvarande hästägare känner i vart fall inget hopp. Nej, det krävs betydligt mycket mer!

Kanske har vi olika uppfattning om allvaret i situationen och hur vi löser problemen. Kanske går skiljelinjen mellan dem som betalar stora pengar och arbetar ideellt för vår stora passion och dem som har sin försörjning från samma bransch. Vi tänker då inte på dem som jobbar praktiskt med hästarna, men hur är det exempelvis med invånarna i Hästsportens Hus? Förstår och uppskattar de mjuka värden eller hästägareekonomi överhuvudtaget?

Något måste göras nu för att rädda det som räddas kan. Här måste hästägare, nuvarande som blivande, ta ansvaret. Vi lägger trots allt ner runt tre miljarder kronor netto i kostnader per år och borde vara den grupp som är mest angelägna för att något ska ske. Utan hästägare, inga hästar, ingen travsport! Självklart måste vi arbeta genom våra travsällskap, vilka sedan styr ST och för tillfället även ATG.

För att lyckas måste vi mobilisera alla sorters hästägare, såväl föreningsanslutna som egna. Hästägareföreningarna vid Solvalla, Sundbyholm och Mantorp har därför bildat NÄT, en organisation som står helt fri från från travsportens centralorganisationer för att, självständigt och utan andra lojaliteter, driva hästägarnas viktigaste angelägenheter och då framför allt de ekonomiska. Det är sakfrågor som gäller och inte politiska.

Conny Johansson, Mälardalens Travhästägareförening
Torbjörn Ylvén, Östergötlands Travhästägareförening

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
6 mars 2019 Anonym

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december 2019 Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november 2019 Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november 2019 Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober 2019 Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober 2019 Bo Jondahl

Antalet trav och galoppbanor

Nu är det så att matematik och statistik är inte allenarådande vid "analys" av tingens ordning.

20 oktober 2019 Svante Holmqvist

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti 2019 "Ära de som äras bör"

Sidor