Något måste göras nu för att rädda det som räddas kan

Det finns många paralleller mellan utvecklingen av svensk travsport och det globala klimatet. Utredningar och rapporter de sista 20 åren har varit väldigt entydiga. Förnekelsen av fakta och gjorda prognoser har i bägge fallen varit markant och framför allt har inget gjorts för att dämpa den negativa utvecklingen.

I travfallet har vi tre stora utredningar sedan år 2000 som med med stor exakthet har pekat ut dagens situation. Man frågar sig om ingen läste dem, om ingen förstod eller ville man inte förstå?

I dag är nog alla överens om att vi har ett problem. Visserligen har uppfödningen stabiliserats efter 2014. Den är dock bara på samma nivå som i början av 70-talet. Dessutom har den en lite annorlunda struktur med ett ökat antal utlandsägda fölston registrerade i Sverige. Effekterna av de lägre födelsetalen är redan tydliga i startlistorna, även om full effekt nås först 2021. Trots det lägre utbudet av unghästar upplever dock många uppfödare svårigheter att få kostnadstäckning och till och med problem med att överhuvudtaget få sålt.

En fråga till våra sällskap och ST:s styrelse: Finns lösningen till problemen i Pegasusdokumentet? I våra ögon är det närmaste att likna vid en önskelista för julklappar, men framför allt i total avsaknad av konkreta handlingsplaner. Vilken styrelse för ett bolag i kris skulle ge vd godkänt för ett så naivt och ofullständigt dokument? Nuvarande hästägare känner i vart fall inget hopp. Nej, det krävs betydligt mycket mer!

Kanske har vi olika uppfattning om allvaret i situationen och hur vi löser problemen. Kanske går skiljelinjen mellan dem som betalar stora pengar och arbetar ideellt för vår stora passion och dem som har sin försörjning från samma bransch. Vi tänker då inte på dem som jobbar praktiskt med hästarna, men hur är det exempelvis med invånarna i Hästsportens Hus? Förstår och uppskattar de mjuka värden eller hästägareekonomi överhuvudtaget?

Något måste göras nu för att rädda det som räddas kan. Här måste hästägare, nuvarande som blivande, ta ansvaret. Vi lägger trots allt ner runt tre miljarder kronor netto i kostnader per år och borde vara den grupp som är mest angelägna för att något ska ske. Utan hästägare, inga hästar, ingen travsport! Självklart måste vi arbeta genom våra travsällskap, vilka sedan styr ST och för tillfället även ATG.

För att lyckas måste vi mobilisera alla sorters hästägare, såväl föreningsanslutna som egna. Hästägareföreningarna vid Solvalla, Sundbyholm och Mantorp har därför bildat NÄT, en organisation som står helt fri från från travsportens centralorganisationer för att, självständigt och utan andra lojaliteter, driva hästägarnas viktigaste angelägenheter och då framför allt de ekonomiska. Det är sakfrågor som gäller och inte politiska.

Conny Johansson, Mälardalens Travhästägareförening
Torbjörn Ylvén, Östergötlands Travhästägareförening

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
6 mars 2019 Anonym

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor