Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden. Bilder från publikplats under 40-,50-,60-,70-,80- och 90-talet med överfulla läktare på vardagstrav och dessutom med betalande publik. Vilka var dom och varför kom de dit?

Sanningen var att det inte sällan var män, som gillade spel om pengar, på hästar. De kommer inte längre och många frågar sig, hur skall vi få dem tillbaka? Sanningen är krass, det går förmodligen inte. Den spelprodukt som ATG erbjuder med gratis TV sändningar och initierad bevakning med intervjuer och information, som man tidigare bara kunde få på plats, är för bra.

Den enda lilla möjligheten att få den spelande publiken tillbaka på banorna, hade kanske kunnat vara en spelprodukt, som bara spelades på travbanorna. Det föreligger knappast någon sådan spelprodukt. Den skulle dessutom bara kannibalisera på existerande spelformer. Frågan blir då, vad får travbanorna för framtida roll när det inte längre är en naturlig mötesplats för spelare på hästar?

Det talas ofta om att vi måste kraftigt rusta upp och modernisera våra anläggningar för att möta kraven från dagens och framtidens publik. Frågan måste då ställas, för vilken publik skall vi rusta upp? Detta för att vi inte skall kasta pengarna i sjön. Den spelande travpubliken blir nog svår att locka tillbaka från datorskärmarnas och mobilspelens, ATG Live.

De försök som gjorts, visar också på att man inte har vunnit tillbaka någon publik. Det krävs därför ett omfattande analysarbete och ett tänk utanför (häst) boxen både centralt och ute bland våra travbanor för att mejsla fram nya koncept som lockar en ny publik, som kanske främst inte är intresserade av spel på hästar. Innan det arbetet är gjort så är risken stor, att vi gör större investeringar utan någon form av ”return of investment” och det har Svensk Travsport inte råd med.

Vi kommer på vår bana att under 2020 inleda försök, med att vidga vår vanliga verksamhet, för att försöka hitta en delvis ny publik och se om vi kan få det att bli lönsamt. Vi kan bara uppmuntra andra travbanor att experimentera själva. Låt oss sedan tillsammans över landets alla banor, utvärdera och dela med oss av erfarenheterna. Därefter kan vi börja investera.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
16 november 2019 Göran Nordin

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor