Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden. Bilder från publikplats under 40-,50-,60-,70-,80- och 90-talet med överfulla läktare på vardagstrav och dessutom med betalande publik. Vilka var dom och varför kom de dit?

Sanningen var att det inte sällan var män, som gillade spel om pengar, på hästar. De kommer inte längre och många frågar sig, hur skall vi få dem tillbaka? Sanningen är krass, det går förmodligen inte. Den spelprodukt som ATG erbjuder med gratis TV sändningar och initierad bevakning med intervjuer och information, som man tidigare bara kunde få på plats, är för bra.

Den enda lilla möjligheten att få den spelande publiken tillbaka på banorna, hade kanske kunnat vara en spelprodukt, som bara spelades på travbanorna. Det föreligger knappast någon sådan spelprodukt. Den skulle dessutom bara kannibalisera på existerande spelformer. Frågan blir då, vad får travbanorna för framtida roll när det inte längre är en naturlig mötesplats för spelare på hästar?

Det talas ofta om att vi måste kraftigt rusta upp och modernisera våra anläggningar för att möta kraven från dagens och framtidens publik. Frågan måste då ställas, för vilken publik skall vi rusta upp? Detta för att vi inte skall kasta pengarna i sjön. Den spelande travpubliken blir nog svår att locka tillbaka från datorskärmarnas och mobilspelens, ATG Live.

De försök som gjorts, visar också på att man inte har vunnit tillbaka någon publik. Det krävs därför ett omfattande analysarbete och ett tänk utanför (häst) boxen både centralt och ute bland våra travbanor för att mejsla fram nya koncept som lockar en ny publik, som kanske främst inte är intresserade av spel på hästar. Innan det arbetet är gjort så är risken stor, att vi gör större investeringar utan någon form av ”return of investment” och det har Svensk Travsport inte råd med.

Vi kommer på vår bana att under 2020 inleda försök, med att vidga vår vanliga verksamhet, för att försöka hitta en delvis ny publik och se om vi kan få det att bli lönsamt. Vi kan bara uppmuntra andra travbanor att experimentera själva. Låt oss sedan tillsammans över landets alla banor, utvärdera och dela med oss av erfarenheterna. Därefter kan vi börja investera.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
16 november Göran Nordin

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december Olle Boback

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Sidor