På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden. Bilder från publikplats under 40-,50-,60-,70-,80- och 90-talet med överfulla läktare på vardagstrav och dessutom med betalande publik. Vilka var dom och varför kom de dit?
Sanningen var att det inte sällan var män, som gillade spel om pengar, på hästar. De kommer inte längre och många frågar sig, hur skall vi få dem tillbaka? Sanningen är krass, det går förmodligen inte. Den spelprodukt som ATG erbjuder med gratis TV sändningar och initierad bevakning med intervjuer och information, som man tidigare bara kunde få på plats, är för bra.
Den enda lilla möjligheten att få den spelande publiken tillbaka på banorna, hade kanske kunnat vara en spelprodukt, som bara spelades på travbanorna. Det föreligger knappast någon sådan spelprodukt. Den skulle dessutom bara kannibalisera på existerande spelformer. Frågan blir då, vad får travbanorna för framtida roll när det inte längre är en naturlig mötesplats för spelare på hästar?
Det talas ofta om att vi måste kraftigt rusta upp och modernisera våra anläggningar för att möta kraven från dagens och framtidens publik. Frågan måste då ställas, för vilken publik skall vi rusta upp? Detta för att vi inte skall kasta pengarna i sjön. Den spelande travpubliken blir nog svår att locka tillbaka från datorskärmarnas och mobilspelens, ATG Live.
De försök som gjorts, visar också på att man inte har vunnit tillbaka någon publik. Det krävs därför ett omfattande analysarbete och ett tänk utanför (häst) boxen både centralt och ute bland våra travbanor för att mejsla fram nya koncept som lockar en ny publik, som kanske främst inte är intresserade av spel på hästar. Innan det arbetet är gjort så är risken stor, att vi gör större investeringar utan någon form av ”return of investment” och det har Svensk Travsport inte råd med.
Vi kommer på vår bana att under 2020 inleda försök, med att vidga vår vanliga verksamhet, för att försöka hitta en delvis ny publik och se om vi kan få det att bli lönsamt. Vi kan bara uppmuntra andra travbanor att experimentera själva. Låt oss sedan tillsammans över landets alla banor, utvärdera och dela med oss av erfarenheterna. Därefter kan vi börja investera.
Travronden i sociala medier