Ribban för 2017 darrar redan

Nu räcker det. Tjatet om ”krisåret” 2012 fortsätter som ett mantra i ATG:s historiebeskrivning.

Citat ur fredagens Travronden:

"Om vi hade fortsatt tappa sex procent årligen så hade ATG varit en miljard fattigare i dag".

Det tar priset i Trump-retorik.

Ja, efter en 30-procentig speltillväxt 2005–2011 och en 40-procentig ökning i prispengar, till över en miljard 2012, så förlorade ATG 6 procent i omsättning 2012. Det stämmer. 

Men vi som var med visste att det reella fallet var cirka tre procent då 2011 var ett ”turår” av sällan skådat slag med massor av stora  jackpots.

Att efterträdare ska måla ut sin startsituation i så svarta färger som möjligt ingår i gamet. Att dessutom företrädare ska hålla tyst ingår också i gamet.

Men nu har det snart gått fem år av manifest och ett antal 100 miljoner i ökade sammanlagda kostnader och investeringar. Inget fel i det heller.

Men något skaver när man ständigt måste återkoppla till ”krisåret” 2012.

I startögonblicket var det dessutom ingen hejd på utmålandet av allt ATG hade misslyckats med under sina 36 tillväxtår av totalt 38.

Investeringar, produkter, spel från utlandet, betoningen av sporten som ägare och oför­mågan att nå utanför de 2,5 miljoner som

2011 var ATG-kunder, fanns ständigt med i retoriken.

Nu var det full fart framåt. Plats för riktiga vinnarskallar. Visionen var/är Nordens vinstrikaste spelbolag 2020. Modigt och stort. Och ytterst önskvärt.

Ägare, styrelse och basorganisationer hejade på från läktaren. I mycket god tro förstås.

Så vad har hänt?

Jo, läckaget är stoppat och 2016 lyckades man äntligen kravla sig över 2011 års siffror. Bra så.

Hur gick det till?

Ett intensivt jobb med produktfloran, näterbjudandet och tv-paketeringen har gett resultat. Bra det också.

Men fortfarande är det gamla ATG-podukter  som ger stabiliteten. Att klämma in fler extra V75-­omgångar (jösses vilken storm efter de fyra första, nu passerar vi strax 30!) och köra 1-kronas V75 på söndagar kräver ingen större utvecklingsavdelning.

V86 Express är en lyckad spelprodukt på onsdagar men också det definitiva mordet på tre storbanor. Är det värt det? Knappast långsiktigt.

Att köra två V75-omgångar i veckan, onsdagar och lördagar, har legat tydligt i korten sen 2013. Vilken analys hindrar det?

Sen måste man förstås ständigt jobba med nya produkter. Och ha rätt att misslyckas. Men just nu känns de spel och lotterier som lanserats mer som tomtebloss än långsiktiga investeringar.

Långsiktig lönsamhet? Förhoppningsvis kan Håkan Hallstedts spelutredning – om den går igenom – bidra till framtida stabilitet. Det är nog ytterst nödvändigt. 

För mycket jobb återstår. Ribban för 2017 ­darrar redan. Och runt hörnet väntar Pokalåret.

Konkurrensen är benhård. Ja. Men de internationella sportspelsbolagen kom faktiskt hit redan år 2000, inte 2013. Tiden går fort.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
16 maj 2017 Remy Nilson, vd ATG 2004-2012

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Sidor