Så gör vi travet bättre

Onsdagarna har varit ett samtalsämne länge. Att expresstravet försvårar för storbanorna att få publik. Men jag har en lösning. Varför inte låta Solvalla och saxbanan köra sin egna V86-omgång? Låt expresstravet främst vara en TV-produkt, som väl de flesta ändå håller med om att det är?
Min tanke är att till exempel Solvalla kör, som idag, tio lopp. Lopp ett och lopp två är vanliga lopp (medan folk anländer till banan) och sen startar "Solvallas V86" i lopp tre. Samma upplägg för saxbanan.
Sen dedikerar respektive bana en lokal för de som gillar expresstravet (på Solvalla lämpligen Ströget där man ändå tittar på storbildsskärmen då man inte ser banan helt från sittplatserna) och har ATG-Live i högtalarna.
På restaurangen där man har utsikt över egna banan ska bara ljud från intern-tvn på banan höras och man ska där bara följa egna banans lopp. Med V86, V5, V4 och V3. Alltså precis som det var innan expresstravet kom i bilden.
Dessutom tror jag publiken skulle uppskatta att bara spela mot banbesökarna och inte hela landet (med alla stora andelssystem som florerar).
Solvalla är sedan 25-30 år förknippat med onsdag. Och eftersom V86 blivit en så populär spelform (bättre än V75 säger många) är det också viktigt att kunna locka med V86 för banbesökarna på onsdagen. Men då med ett V86- koncept där alla lopp körs på samma bana.
Då blir onsdagen åter en Solvalla-dag.
Samtidigt kan man byta ut Solvallas tisdagar mot det gamla konceptet med V65 på fredagslunchen. Fredagarna har stor potential att locka folk till banan, dels via lunchen men också att det är dagtrav. Med ett aktivt samarbete med till exempel PRO skulle man kunna locka många att besöka Solvalla på fredagen. Egna företagare är en annan målgrupp.
Samtidigt anser jag att om man satsade hårt på Solvallas V65-fredagar (som ger högre omsättning än när någon annan ban arrangerar) kan man plocka bort V64 på kvällen. Omsättningen på V65:an skulle öka om det inte vore V64 senare, samtidigt som det vore en bra gest mot aktiva (och spelare) att kunna ladda med fredagsmys hemma och låta alla ladda inför V75 på lördag.
Dessutom är V65-fredag direktsänt i TV12, vilket skulle göra att folk som arbetar när loppen körs lämnar in ett system på lunchen och sen bandar sändningen på video och kollar när man kommer hem.
Jag är övertygad om att dessa förslag skulle generera högre totalomsättning för ATG och mer publik på storbanorna. Och fredagsmyset får vi på köpet.
Det finns givetvis ännu mer att göra – men det här är i alla fall en start.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
27 februari Morgan Olsson, Sundbyberg

Något måste göras nu för att rädda det som räddas kan

Det finns många paralleller mellan utvecklingen av svensk travsport och det globala klimatet. Utredningar och rapporter de sista 20 åren har varit väldigt entydiga.

6 mars Anonym

Angående text-TV

Travet finns kvar på Tv4:s text-TTV sidan 400-413.

15 februari Leif Karlsson

Krångel och inget trav på text-tv – nu är det slutspelat

För egen del har jag varit en mycket liten men trogen spelare, främst på V75 och dess företrädare i drygt 30 år.

14 februari Bästa hälsningar UN

En saga för den travintresserade

Den 22 april 2008 föddes en häst som kom att spela en stor roll i mitt liv.

12 februari Jörgen Dahlström

Replik till Solvallas VD Jörgen Forsberg om bordsplatser i Bistron

Av de 189 bordsplatser som blivit konfiskerade av Solvallas ledning, medför att ytterligare hästägare och uppfödare drivs bort från sina bordsplatser.

5 februari ​​​​​​​Werner Wolf

Solvallas framtid - bygg nytt

Solvalla har hamnat i en svår situation sedan V86 började. Minskad publik och en anläggning som kräver stora summor att underhålla. 

1 februari Bengt Welén, Enköping

Svar till ”Kommentar till drastisk minskning av ungdomar inom travsporten"

Svar till ”Kommentar till drastisk minskning av ungdomar inom travsporten” av Werner Wolf:

21 januari Jörgen Forsberg, vd för Solvalla

Kommentar till drastisk minskning av ungdomar inom travsporten

Jag läste artikeln om den drastiska minskningen av ungdomar inom travsporten och vill även påpeka minskningen av hästägare och uppfödare.

17 januari Werner Wolf

Slutspelat

För egen del har jag varit en mycket liten med trogen spelare, främst på V75 och dess företrädare, i drygt 30 år.

11 januari UN

Det finns en lösning på allt...

...och vän av ordning undrar om inte spara-pengar-lösningen för svensk travsport lyder "och äldre".

8 januari // Gunnar

Sidor