Så gör vi travet bättre

Onsdagarna har varit ett samtalsämne länge. Att expresstravet försvårar för storbanorna att få publik. Men jag har en lösning. Varför inte låta Solvalla och saxbanan köra sin egna V86-omgång? Låt expresstravet främst vara en TV-produkt, som väl de flesta ändå håller med om att det är?
Min tanke är att till exempel Solvalla kör, som idag, tio lopp. Lopp ett och lopp två är vanliga lopp (medan folk anländer till banan) och sen startar "Solvallas V86" i lopp tre. Samma upplägg för saxbanan.
Sen dedikerar respektive bana en lokal för de som gillar expresstravet (på Solvalla lämpligen Ströget där man ändå tittar på storbildsskärmen då man inte ser banan helt från sittplatserna) och har ATG-Live i högtalarna.
På restaurangen där man har utsikt över egna banan ska bara ljud från intern-tvn på banan höras och man ska där bara följa egna banans lopp. Med V86, V5, V4 och V3. Alltså precis som det var innan expresstravet kom i bilden.
Dessutom tror jag publiken skulle uppskatta att bara spela mot banbesökarna och inte hela landet (med alla stora andelssystem som florerar).
Solvalla är sedan 25-30 år förknippat med onsdag. Och eftersom V86 blivit en så populär spelform (bättre än V75 säger många) är det också viktigt att kunna locka med V86 för banbesökarna på onsdagen. Men då med ett V86- koncept där alla lopp körs på samma bana.
Då blir onsdagen åter en Solvalla-dag.
Samtidigt kan man byta ut Solvallas tisdagar mot det gamla konceptet med V65 på fredagslunchen. Fredagarna har stor potential att locka folk till banan, dels via lunchen men också att det är dagtrav. Med ett aktivt samarbete med till exempel PRO skulle man kunna locka många att besöka Solvalla på fredagen. Egna företagare är en annan målgrupp.
Samtidigt anser jag att om man satsade hårt på Solvallas V65-fredagar (som ger högre omsättning än när någon annan ban arrangerar) kan man plocka bort V64 på kvällen. Omsättningen på V65:an skulle öka om det inte vore V64 senare, samtidigt som det vore en bra gest mot aktiva (och spelare) att kunna ladda med fredagsmys hemma och låta alla ladda inför V75 på lördag.
Dessutom är V65-fredag direktsänt i TV12, vilket skulle göra att folk som arbetar när loppen körs lämnar in ett system på lunchen och sen bandar sändningen på video och kollar när man kommer hem.
Jag är övertygad om att dessa förslag skulle generera högre totalomsättning för ATG och mer publik på storbanorna. Och fredagsmyset får vi på köpet.
Det finns givetvis ännu mer att göra – men det här är i alla fall en start.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
27 februari 2019 Morgan Olsson, Sundbyberg

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december 2019 Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november 2019 Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november 2019 Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober 2019 Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober 2019 Bo Jondahl

Antalet trav och galoppbanor

Nu är det så att matematik och statistik är inte allenarådande vid "analys" av tingens ordning.

20 oktober 2019 Svante Holmqvist

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti 2019 "Ära de som äras bör"

Sidor