Så gör vi travet bättre

Onsdagarna har varit ett samtalsämne länge. Att expresstravet försvårar för storbanorna att få publik. Men jag har en lösning. Varför inte låta Solvalla och saxbanan köra sin egna V86-omgång? Låt expresstravet främst vara en TV-produkt, som väl de flesta ändå håller med om att det är?
Min tanke är att till exempel Solvalla kör, som idag, tio lopp. Lopp ett och lopp två är vanliga lopp (medan folk anländer till banan) och sen startar "Solvallas V86" i lopp tre. Samma upplägg för saxbanan.
Sen dedikerar respektive bana en lokal för de som gillar expresstravet (på Solvalla lämpligen Ströget där man ändå tittar på storbildsskärmen då man inte ser banan helt från sittplatserna) och har ATG-Live i högtalarna.
På restaurangen där man har utsikt över egna banan ska bara ljud från intern-tvn på banan höras och man ska där bara följa egna banans lopp. Med V86, V5, V4 och V3. Alltså precis som det var innan expresstravet kom i bilden.
Dessutom tror jag publiken skulle uppskatta att bara spela mot banbesökarna och inte hela landet (med alla stora andelssystem som florerar).
Solvalla är sedan 25-30 år förknippat med onsdag. Och eftersom V86 blivit en så populär spelform (bättre än V75 säger många) är det också viktigt att kunna locka med V86 för banbesökarna på onsdagen. Men då med ett V86- koncept där alla lopp körs på samma bana.
Då blir onsdagen åter en Solvalla-dag.
Samtidigt kan man byta ut Solvallas tisdagar mot det gamla konceptet med V65 på fredagslunchen. Fredagarna har stor potential att locka folk till banan, dels via lunchen men också att det är dagtrav. Med ett aktivt samarbete med till exempel PRO skulle man kunna locka många att besöka Solvalla på fredagen. Egna företagare är en annan målgrupp.
Samtidigt anser jag att om man satsade hårt på Solvallas V65-fredagar (som ger högre omsättning än när någon annan ban arrangerar) kan man plocka bort V64 på kvällen. Omsättningen på V65:an skulle öka om det inte vore V64 senare, samtidigt som det vore en bra gest mot aktiva (och spelare) att kunna ladda med fredagsmys hemma och låta alla ladda inför V75 på lördag.
Dessutom är V65-fredag direktsänt i TV12, vilket skulle göra att folk som arbetar när loppen körs lämnar in ett system på lunchen och sen bandar sändningen på video och kollar när man kommer hem.
Jag är övertygad om att dessa förslag skulle generera högre totalomsättning för ATG och mer publik på storbanorna. Och fredagsmyset får vi på köpet.
Det finns givetvis ännu mer att göra – men det här är i alla fall en start.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
27 februari 2019 Morgan Olsson, Sundbyberg

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor