Så gör vi travet bättre

Onsdagarna har varit ett samtalsämne länge. Att expresstravet försvårar för storbanorna att få publik. Men jag har en lösning. Varför inte låta Solvalla och saxbanan köra sin egna V86-omgång? Låt expresstravet främst vara en TV-produkt, som väl de flesta ändå håller med om att det är?
Min tanke är att till exempel Solvalla kör, som idag, tio lopp. Lopp ett och lopp två är vanliga lopp (medan folk anländer till banan) och sen startar "Solvallas V86" i lopp tre. Samma upplägg för saxbanan.
Sen dedikerar respektive bana en lokal för de som gillar expresstravet (på Solvalla lämpligen Ströget där man ändå tittar på storbildsskärmen då man inte ser banan helt från sittplatserna) och har ATG-Live i högtalarna.
På restaurangen där man har utsikt över egna banan ska bara ljud från intern-tvn på banan höras och man ska där bara följa egna banans lopp. Med V86, V5, V4 och V3. Alltså precis som det var innan expresstravet kom i bilden.
Dessutom tror jag publiken skulle uppskatta att bara spela mot banbesökarna och inte hela landet (med alla stora andelssystem som florerar).
Solvalla är sedan 25-30 år förknippat med onsdag. Och eftersom V86 blivit en så populär spelform (bättre än V75 säger många) är det också viktigt att kunna locka med V86 för banbesökarna på onsdagen. Men då med ett V86- koncept där alla lopp körs på samma bana.
Då blir onsdagen åter en Solvalla-dag.
Samtidigt kan man byta ut Solvallas tisdagar mot det gamla konceptet med V65 på fredagslunchen. Fredagarna har stor potential att locka folk till banan, dels via lunchen men också att det är dagtrav. Med ett aktivt samarbete med till exempel PRO skulle man kunna locka många att besöka Solvalla på fredagen. Egna företagare är en annan målgrupp.
Samtidigt anser jag att om man satsade hårt på Solvallas V65-fredagar (som ger högre omsättning än när någon annan ban arrangerar) kan man plocka bort V64 på kvällen. Omsättningen på V65:an skulle öka om det inte vore V64 senare, samtidigt som det vore en bra gest mot aktiva (och spelare) att kunna ladda med fredagsmys hemma och låta alla ladda inför V75 på lördag.
Dessutom är V65-fredag direktsänt i TV12, vilket skulle göra att folk som arbetar när loppen körs lämnar in ett system på lunchen och sen bandar sändningen på video och kollar när man kommer hem.
Jag är övertygad om att dessa förslag skulle generera högre totalomsättning för ATG och mer publik på storbanorna. Och fredagsmyset får vi på köpet.
Det finns givetvis ännu mer att göra – men det här är i alla fall en start.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
27 februari Morgan Olsson, Sundbyberg

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor