Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

Nu är det ju så att den enorma majoriteten av spelare som lämnar in 360 rader möjligen drömmer om att vara med och slåss om allarättspotten när det är "ensam vinnare"-chans, men i princip noll procent av dessa system är med i diskussionen då. Och de flesta 5r-"vinster" som småsystemen får är väldigt små och ganska ofta noll eftersom det då är jackpott. Visst finns det även en del väldigt chanstagande 360-raders-spelare. Men de riskerar att få vänta väldigt lång tid mellan sina allarättsvinster (och ganska länge på sina sidovinster också).

Ditt exempel är intressant även om det är så sällsynt ( det händer i princip aldrig ) att det verkar dumt att välja bort alternativet för den skull när det finns så många fördelar för småspelarna i scenarier som händer varje månad.. Låt säga att du bara fick sex rätt i den omgången och "ensamvinnaren" tog hem hela potten och fick dela upp den i 2.5 rader och dela med sig själv. När storspelarna spelar med V7-valet på så svåra utfall så TJÄNAR du på det betydligt mer ofta än du förlorar på det. Hur då undrar du? Jo, storspelarna som tar hela potten själv med V7-valet ger bort miljontals kronor till de som har sex och fem rätt.

Scenariot som händer nästan varje gång småsystemen får alla rätt är att det blir jackpott på femmorna.

Återigen: Jag håller med dig om att det inte är ett bra alternativ för V75 (om man inte gör om förutsättningarna för jackpott för i kombination med jackpott-reglerna blir det extra snett).

Och återigen. De som tjänar mest på "Endast alla rätt" är småspelarna. Men väldigt få av dem inser det själva. De drömmer om höga utdelningar, men när de flesta småsystem ens är nära att få alla eller många rätt så är utdelningen nästan alltid ytterst begränsad och på fem rätt är det oftast jackpott. Det är anledningen till att småspelarna skulle kunna tjäna mest på valet ( om de förstod att det var det bästa valet för dem. ) 

Men när något är bra för småspelaren så är det inte direkt dåligt för storspelarna heller. Och de förstår att det är ett bra val. Inte för att de ska ta hem 2,5 av 3,5 rätta rader när de är nära att bli ensam vinnare utan för att de förstår att de oftast ger upp väldigt lite för att få ganska mycket när de väljer bort 5r-vinsterna.

Orättvisan ligger allra mest i att småspelarna förstår att de borde använda alternativet på de flesta av sina system. Extremt få små system inlämnade av småspelare har någon mätbar potential.

Ingvar, jag underskattar inte småspelarnas drömmar. Men den krassa verkligheten är att det bara är drömmar som inte ens kan bli verkliga i teorin för de flesta småspelare.

En klassiker när småspelaren får in alla rätt och utdelningen är ganska låg är: "Man kan bara få alla rätt, och utdelningen kan man inte göra något åt".

Mitt svar blir då alltid: "Det är sant. Utdelningen kan man inte göra något åt. Men man vinner som man spelar, när man väl vinner."

Som de flesta 360raders-system är uppbyggda kan utdelningen bara bli "ganska låg" förutom i extremfallet då allt sitter perfekt i alla lopp. Och det är ju en utopi i sig.

MASSOR av småspelare skulle få ett mycket bättre resultat om de alltid valde "Endast alla rätt". Visst är det kul att få de där småvinsterna i väntan på fullträffen. Men i praktiken så är det väldigt små summor jämfört med att få 2,5 sjuor de ggr de väl sätter alla rätt. I de omgångarna är det oftast noll kr tillbaka på femmorna ändå. Och det gör att man riskerar väldigt lite för att vinna ganska mycket.

Din bild av V7-valet effekter förvånar mig tyvärr inte. Nästan alla som spelar små system tror att V7-valet bara var till för storspelarna. Sanningen är att det bara var storspelarna som förstod att det var ett bra val även för dem. Nästan lika bra som det var för småspelarna.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
24 februari Anders Strandberg

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Sidor