Svar till Roland i Örebro ang Legolas

Innan Roland i Örebro ondgör sig alltför mycket över Legolas behöver han nog friska upp sina skolkunskaper. Efter att spelarna tagit sitt utlovar Legolas att 40% av spelnettot ska gå till sporten, kvar har Legolas 60% för att finansiera sin existens. Nu vet jag inte hur stor del som går tillbaka till spelarna, men det är gissningsvis 80% eller mer. Så nog är Legolas intention tydlig, men givetvis är det svårt att leva på procent - precis som det är omöjligt att leva på omsättning.

Jämförelsevis ger ATG, trots att man är ett dotterbolag till ST, inte en fast procentsats tillbaka till sporten / hästägarna. Nej, istället tillåts dotterbolaget ATG, som alltså ägs av ST, som i sin tur ägs av Travsällskapen att "gasa sig ur" en ekonomisk svacka - en svacka som Remy Nilsson, tidigare Vd i ATG, punkterade ordentligt i en nyligen publicerad insändare. Så var det med det svarta hotet som ATG och dess Vd utmålade, givetvis påhejad av ST`s styrelse och ledning. Idag sitter Travsällskapen med ett ST som på kort tid tappat såväl publik som aktiva, ett spelbolag som ökat sina kostnader lavinartat och ett "löfte" om ett Pokalår som måste finasieras med pengar som fanns Hästsportens fond långt innan Skarplöth äntrade skutan och tilläts gasa travsporten ut villovägar - vägar där löften verkar sakna betydelse.

Låt mig citera Skarplöth från Ronden den 4:e maj "– Ja, om inget oförutsett händer är jag väldigt trygg i att ett pokalår blir av, säger Skarplöth..." Notera ordvalet, "trygg i att ETT pokal blir av". 

ST´s Generalsekreterare har predikat att Pokalåret inte är en engångsraket. Frågan är, vem kan man lita på och vem tar ansvaret? Det enda vi vet är att hästägarna och de aktiva får betala priset för löften och Pokalår som Svensk Travsports styrelse svalt med hull och hår. Med Legolas på banan, kanske utlovade löften måste börja hållas...

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
19 juni 2017 Gunnar

Hur gagnar dessa mediala satsningar sporten?

Jag har under en tid förundrats över den mediala satsning ATG gör, dels på ”nätet” och dels i de direktsända travprogrammen på televisionen.

3 mars Bengt Olson, Umeå

Svar till Ingvar Ohlin

Hej Ingvar!

24 februari Anders Strandberg

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Gör om V75 Champions!

Inget ont om V75 Champions, ej heller om Jörgen Westholms bravader i årets upplaga på Åbytravet. En vinnare är alltid en vinnare.

6 februari Hans Karlsson, Per-Åke Granlund

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Sidor