Svar till RST

Svar på insändare i Travronden nr 15. Solvalla Hästägarförening har lämnat RST. Skälen för det har vi redovisat i fem punkter, både i Travronden med anledning av en insändare från RST för några veckor sedan, och i ett brev ställt direkt till RSTs styrelse i samband med utträdet. Vi ser ingen anledning att ytterligare fördjupa oss i det. Vi har inget intresse av att offentligt gräla med RST i tidningen. När Lars-Olov Pettersson, valberedningens sammankallande och organisationsutredare i RST, ger sig på vår förenings styrelseledamot Björn Damm måste vi ändå reagera. Inte för att Damm inte kan försvara sig själv – om det råder inga tvivel. Vi reagerar därför att hela vår medlemskår, inklusive övriga styrelseledamöter, indirekt framställs som viljelösa spratteldockor som hänger i Björn Damms trådar. Vår förening är en demokratisk organisation. Björn Damm är föreslagen, vald och tillsatt av medlemmarna att ingå i styrelsen. Hans representation har aldrig varit ifrågasatt och han har ett starkt stöd av medlemsmajoriteten. Till skillnad från RSTs styrelse har vår förening insett värdet hos en person som i allt han gör är dedikerat till en stark och välmående svensk travsport. Det råder inga tvivel bland föreningens medlemmar om den saken. När RSTs representant pekar ut och kritiserar en person som orädd och tydligt företräder sina medlemmar, enligt det uppdrag han har, är det lika mycket ett angrepp på oss som har gett honom det. Om RSTs ledning och beslutande församlingar hade tagit sina uppdrag på lika stort allvar som Björn Damm hade svensk travsport kunnat ta en annan riktning än den irrande ökenvandring vi har genomlidit de senaste åren. Istället är vår övertygelse att RST i sin nuvarande form går mot kollaps, med eller utan organisationsutredning. Vi måste acceptera att tid inte kan vridas tillbaka och att samhället inte längre är ett bondesamhälle. Allt fler lever i storstäder och det dagliga umgänget med häs- tar finns inte. Det är inte lika enkelt för storstadsbon att träna sin egen häst som det är för den som har stallet på gårdsplanen. Det är inte bara de ynkliga prischeckarna i breddtravet som har orsakat att amatörer lägger av. Även bristande tid och försämrade träningsmöjligheter i stadsplanerade områden har bidragit till det.

Dagens travhästägare, ofta delägare, återfinns i allt större utsträckning bland stads- och förortsbor som håller sina hästar i träning hos någon annan. Istället för att ignoreras är det den gruppen som sporten måste lyfta fram, underhålla och prioritera om tränarna ska kunna rekrytera framtidens hästägare. Det är den gruppen hästägare som utgör majoriteten i vår förening, och som vi företräder, men som despoter från feodaltiden försöker få tyst på genom att ryta ”vet hut”.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
26 februari 2017 Ewa Silfverberg Liljeros, ordförande och Niklas Skånberg, vice ordförande i Solvalla Hästägarförening

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor