Svar till RST

Svar på insändare i Travronden nr 15. Solvalla Hästägarförening har lämnat RST. Skälen för det har vi redovisat i fem punkter, både i Travronden med anledning av en insändare från RST för några veckor sedan, och i ett brev ställt direkt till RSTs styrelse i samband med utträdet. Vi ser ingen anledning att ytterligare fördjupa oss i det. Vi har inget intresse av att offentligt gräla med RST i tidningen. När Lars-Olov Pettersson, valberedningens sammankallande och organisationsutredare i RST, ger sig på vår förenings styrelseledamot Björn Damm måste vi ändå reagera. Inte för att Damm inte kan försvara sig själv – om det råder inga tvivel. Vi reagerar därför att hela vår medlemskår, inklusive övriga styrelseledamöter, indirekt framställs som viljelösa spratteldockor som hänger i Björn Damms trådar. Vår förening är en demokratisk organisation. Björn Damm är föreslagen, vald och tillsatt av medlemmarna att ingå i styrelsen. Hans representation har aldrig varit ifrågasatt och han har ett starkt stöd av medlemsmajoriteten. Till skillnad från RSTs styrelse har vår förening insett värdet hos en person som i allt han gör är dedikerat till en stark och välmående svensk travsport. Det råder inga tvivel bland föreningens medlemmar om den saken. När RSTs representant pekar ut och kritiserar en person som orädd och tydligt företräder sina medlemmar, enligt det uppdrag han har, är det lika mycket ett angrepp på oss som har gett honom det. Om RSTs ledning och beslutande församlingar hade tagit sina uppdrag på lika stort allvar som Björn Damm hade svensk travsport kunnat ta en annan riktning än den irrande ökenvandring vi har genomlidit de senaste åren. Istället är vår övertygelse att RST i sin nuvarande form går mot kollaps, med eller utan organisationsutredning. Vi måste acceptera att tid inte kan vridas tillbaka och att samhället inte längre är ett bondesamhälle. Allt fler lever i storstäder och det dagliga umgänget med häs- tar finns inte. Det är inte lika enkelt för storstadsbon att träna sin egen häst som det är för den som har stallet på gårdsplanen. Det är inte bara de ynkliga prischeckarna i breddtravet som har orsakat att amatörer lägger av. Även bristande tid och försämrade träningsmöjligheter i stadsplanerade områden har bidragit till det.

Dagens travhästägare, ofta delägare, återfinns i allt större utsträckning bland stads- och förortsbor som håller sina hästar i träning hos någon annan. Istället för att ignoreras är det den gruppen som sporten måste lyfta fram, underhålla och prioritera om tränarna ska kunna rekrytera framtidens hästägare. Det är den gruppen hästägare som utgör majoriteten i vår förening, och som vi företräder, men som despoter från feodaltiden försöker få tyst på genom att ryta ”vet hut”.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
26 februari 2017 Ewa Silfverberg Liljeros, ordförande och Niklas Skånberg, vice ordförande i Solvalla Hästägarförening

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

Prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Sidor