Tänk inte på streckprocenten

I Travronden nr 37 skriver Gösta Feldt att V75-värdet stiger alldeles för långsamt när en skräll vinner. Han påstår att ATG lurar spelarna med felaktiga streckprocent, men det är inte streckprocenten som är problemet.

Den enkla förklaringen till fenomenet är att ATG i alla tider har angett värdet per kupong i stället för värdet per rad. Om en favorit vinner den första avdelningen så är värdet per kupong kanske 30 kronor medan värdet per rad är under en krona. Därför stiger värdet alldeles för långsamt när ytterligare avdelningar körs.

En annan effekt av detta är att värdet ibland sjunker från en avdelning till nästa, vilket förbryllar spelarna. Förklaringen är att avdelningen slutade med dött lopp. Detta skulle aldrig kunna hända om man i stället angav värdet per rad.

Varför anger då ATG värdet per kupong i stället för per rad? Förklaringen är att det är enkelt för ATG att dividera sjurättspotten med antalet kvarvarande kuponger. Att räkna ut värdet per rad är mer komplicerat, både matematiskt och programmeringsmässigt. Dessutom ser det mera imponerande ut med ett högt värde än med ett lågt.

Men det finns ett enkelt sätt att ange ett ungefärligt värde per rad, som jag tycker att ATG borde överväga. Om den första avdelningen slutar med att en tioprocentare vinner så är rensningseffekten tio gånger (eftersom en tiondel är kvar). Om man multiplicerar radpriset (50 öre) med tio och med 26 procent (40 procent av 65 procent går tiall sjurättspotten) så blir värdet ungefär 1 krona. Sedan multiplicerar man med rensningseffekten för varje kommande avdelning. Då stiger värdet mycket snabbare och ger en mer realistisk bild av hur mycket skrällarna rensar. 

När sedan Gösta Feldts tvåprocentare vinner så stiger också värdet med 50 gånger, vilket ser mycket bättre ut, även om den slutliga utdelningen blir densamma.

Oavsett hur ATG räknar ut värdet per rad så borde man snarast överge traditionen att ange värdet per kupong. Det skulle se mycket bättre ut och spelarna skulle inte vara så irriterade över att värdet stiger så långsamt (eller till och med backar).

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
12 maj 2017 Folke Rosvall, Åkersberga

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Sidor