Tänk inte på streckprocenten

I Travronden nr 37 skriver Gösta Feldt att V75-värdet stiger alldeles för långsamt när en skräll vinner. Han påstår att ATG lurar spelarna med felaktiga streckprocent, men det är inte streckprocenten som är problemet.

Den enkla förklaringen till fenomenet är att ATG i alla tider har angett värdet per kupong i stället för värdet per rad. Om en favorit vinner den första avdelningen så är värdet per kupong kanske 30 kronor medan värdet per rad är under en krona. Därför stiger värdet alldeles för långsamt när ytterligare avdelningar körs.

En annan effekt av detta är att värdet ibland sjunker från en avdelning till nästa, vilket förbryllar spelarna. Förklaringen är att avdelningen slutade med dött lopp. Detta skulle aldrig kunna hända om man i stället angav värdet per rad.

Varför anger då ATG värdet per kupong i stället för per rad? Förklaringen är att det är enkelt för ATG att dividera sjurättspotten med antalet kvarvarande kuponger. Att räkna ut värdet per rad är mer komplicerat, både matematiskt och programmeringsmässigt. Dessutom ser det mera imponerande ut med ett högt värde än med ett lågt.

Men det finns ett enkelt sätt att ange ett ungefärligt värde per rad, som jag tycker att ATG borde överväga. Om den första avdelningen slutar med att en tioprocentare vinner så är rensningseffekten tio gånger (eftersom en tiondel är kvar). Om man multiplicerar radpriset (50 öre) med tio och med 26 procent (40 procent av 65 procent går tiall sjurättspotten) så blir värdet ungefär 1 krona. Sedan multiplicerar man med rensningseffekten för varje kommande avdelning. Då stiger värdet mycket snabbare och ger en mer realistisk bild av hur mycket skrällarna rensar. 

När sedan Gösta Feldts tvåprocentare vinner så stiger också värdet med 50 gånger, vilket ser mycket bättre ut, även om den slutliga utdelningen blir densamma.

Oavsett hur ATG räknar ut värdet per rad så borde man snarast överge traditionen att ange värdet per kupong. Det skulle se mycket bättre ut och spelarna skulle inte vara så irriterade över att värdet stiger så långsamt (eller till och med backar).

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
12 maj 2017 Folke Rosvall, Åkersberga

Svar till Strappa 71

Tack för responsen! Men jag håller ändå fast vid att V7 är djupt orättvist mot oss småspelare. För många av oss satsar våghalsigt och hoppas varje lördagförmiddag att vi ska bli verkligt rika.

19 februari Ingvar Ohlin

Behöver domarna syntestas?

Det är inte utan att man ifrågasätter om man ska fortsätta att spela på trav när domarna kan vara så inkompetenta och ändå få fortsätta!

17 februari Clemens Råvik

Svar till Ingvar Ohlin

De som har mest att vinna på valet att spela för "endast alla rätt" är de som spelar lite mindre, favoritbetonade system.

14 februari Strappa71

Tankar om Olenklints spelkrönika

Det finns många intressanta tankar i Daniel Olenklints spelkrönika i senaste Travronden. Särskilt viktigt tror jag det är att göra något åt sändningarna under V75-dagarna.

13 februari Ingvar Ohlin

Ta efter Nordamerika

En regel från Nordamerika som är värd att titta på: Stör du en medtävlande flyttas du bakom denna, spelar ingen roll om det är från start eller på upploppet.

11 februari Per Henriksen

Banorna: Därför skriver vi på marknadsavtalet

För ganska exakt ett år sedan pågick debatten kring avtalet om ljud- och bildrättigheterna som varje travbana äger.

3 februari Jägersro, Romme, Rättvik, Östersund med flera travbanor

Böter

● 30.000 kronor i böter för otillåtna preparat i stallet.

● 40.000 kronor i böter för att ej hållit rakt spår på upploppet i ett travlopp.

30 januari Mats Svanhall

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

Prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Sidor